Щоб піти у мери Вінниці потрібно 56 тисяч гривень застави

Щоб піти у мери Вінниці потрібно 56 тисяч гривень застави
Місцеві вибори призначили на 25 жовтня 2020 року. Їх проведуть всюди, крім тимчасово окупованих території на Донбасі та в анексованому Криму
  • Верховна Рада прийняла закон, який вносить зміни щодо грошової застави на місцевих виборах: тепер за участь в виборах платитимуть усі учасники перегонів.
  • Скільки потрібно грошей, щоб стати кандидатом на посаду міського голови та депутата на Вінниччині?

Нардепи 16 липня підтримали зміни до Виборчого кодексу, які передбачають, зокрема, грошові застави на всіх рівнях. Платити мають кандидати у депутати сіл, міст, обласних та районних рад і також претенденти на посади місцевих голів. Розбиралися, хто та скільки має заплатити за участь у виборах.

Сито для «поганих» кандидатів

У теорії грошова застава є своєрідним підтвердженням серйозності намірів учасників виборів. Крім цього, це і «фільтр», який має зменшити вплив на вибори технічних кандидатів, яких реєструють, щоб мати більший вплив на виборчі комісії та відтягнути частину голосів у сильних кандидатів.

Заставу запровадили в 2014 році, а до цього використовували інший механізм — збір підписів виборців на підтримку кандидатів та партій. Щоправда, цей метод не зарекомендував себе з позитивної сторони через підробку підписів, їхню купівлю тощо.

Відео дня

А мотивацією до змін стало ухвалення нового Виборчого кодексу, в якому 200 з 289 статей були частково або повністю змінені.

«Закон усуває прогалини в законодавстві, спрощує виборчі процедури, а частина новел стосується діяльності Центральної виборчої комісії, притягнення до адміністративної і кримінальної відповідальності за фальсифікацію і втручання у виборчий процес», — повідомляли в прес-службі уряду.

І там же додали, що на цих місцевих виборах в нас буде новий бюлетень, де можна буде поставити не тільки «галочку» за партію, а й обрати номер кандидата у депутати від цієї партії.

Громадянська мережа «ОПОРА» змоделювала вигляд нового бюлетеню

Хто і скільки платитиме? 

Найменше платитимуть кандидати-самовисуванці у депутати до сільської, селищної та міської ради, де кількість виборців менше 10 тисяч — 20% від мінімальної заробітної плати, тобто 944,6 гривні. 

Кандидат на посаду голови села, селища чи міста, де кількість виборців не перевищує 75 тисяч, повинен буде заплатити 4723 гривні застави. 

Для всіх кандидатів у депутати до рад, де громади налічують більше 10 тисяч виборців, розмір грошової застави визначається за такою формулою: чотири мінімальні зарплати на кожні 90 тисяч виборців (4х4723 грн), тобто 18 892 гривні. За такою ж формою визначатиметься розмір грошової застави для кандидатів на посаду міського голови, де кількість виборців складає більше 75 тисяч.

Розрахунки руху «Чесно»

Наприклад, грошова застава кандидата у мери Вінниці складатиме 56 тисяч гривень. Така сума утворилась, бо в місті 282 тисячі виборців. І через це кандидату доведеться сплатити 12 мінімальних зарплат застави.

При цьому за новим Виборчим кодексом, у містах, де більше 10 тисяч виборців, можна висуватися лише від партій. І за розрахунками руху «Чесно», грошова застава для депутатів від партій коштуватиме 209 гривень на кожну тисячу виборців. Тож стати кандидатом у депутати міськради коштуватиме 58 тисяч гривень.

У решті міст обласного значення суми за висування в кандидати значно скромніші. Так, щоб балотуватися у мери Козятина, Хмільника, Жмеринки, Ладижина чи Могилів-Подільського доведеться заплатити тільки 4723 гривні. Причина — в усіх містах менше 75 тисяч виборців.

Водночас, стати кандидатом у депутати коштуватиме по-різному: право балотуватися у депутати Козятинської міськради коштуватиме 4137 гривень на заставу (209 х 19,797 виборців).

Кандидат у депутати Жмеринської міськради має заплатити 5852 гривні, кандидат у раду Ладижина — 3553 гривні, кандидат у депутати мерії Могилів-Подільського — 4807 гривень, а кандидат у депутати Хмільницької міськради повинен дати 3971 гривню застави.

Варто зазначити, що ці суми є орієнтовними і вони можуть змінитися через збільшення розміру мінімальної зарплати, або через оновлення даних по кількості виборців, що нині відбувається щомісяця у Держреєстрі виборців.

Однак, до 9 вересня Центральна виборча комісія зобов'язана визначити точний розмір грошової застави для кожного виборчого округу та опублікувати таку інформацію на офіційному сайті.

Що буде з грошима після виборів?

У законодавстві прописано, що кандидати та партії мають заплатити за участь у виборах до подання документів для реєстрації. Кошти перераховуються на спеціальний рахунок виборчої комісії у безготівковій формі. 

Реквізити для сплати грошової застави мають бути опубліковані до 6 вересня 2020 року як на сайті територіальних виборчих комісій або на стенді, так і на сайті Центральної виборчої комісії.

При цьому грошову заставу можуть повернути, якщо виборча комісія ухвалить рішення про відмову в реєстрації кандидату. Заставу отримують назад переможці протягом восьми днів з моменту офіційного оприлюднення результатів місцевих виборів. Це партії, які подолали виборчий бар'єр (5% підтримки на виборчому окрузі) та отримали право на депутатські мандати, та кандидати, обрані депутатами. Також це кандидати, яких визнано обраними сільськими, селищними, міськими головами.

Не повернуть грошову заставу тим кандидатам і партіям, які внесуть менший розмір плати, ніж це потрібно. Їх перерахуюють в місцевий бюджет після завершення реєстрації всіх кандидатів. А також не повернуть кошти, сплачені з порушенням інших вимог, перелік яких ще має затвердити Мінфін у строк до 26 серпня 2020 року. 

У нашій області, нагадаємо, буде тільки шість районів

 

Читайте також:

До Вінниці приєднають ще шість сіл. Кабмін ухвалив перспективний план

Як проголосувати на місцевих виборах без прописки у Вінниці? Інструкція

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Yaroslav Yashchuk

    А чому не по конституції?  Там теж такса стоїть?  В нас є в Україні талановиті люди, але їм зась.
  • Ols Kat

    Ахаха, баржа.... тонкий намек на бывшего премьера
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up