«Що в головах у цих людей»: скандал у Сільниці, де люди розфарбували радянський пам'ятник

«Що в головах у цих людей»: скандал у Сільниці, де люди розфарбували радянський пам'ятник
  • На Вінниччині люди розфарбували радянський пам'ятник. Червоним виділили зірку, а також серп та молот.
  • Світлини швидко розлетілися мережею та жваво обговорюються.

Село Сільниця Тульчинського району стало відомим. Перепост світлин їх пам'ятника зробили чи не у кожну громаду області. У фейсбук рясніють пости та критика українців.

Ми знайшли першоджерело. Фото опублікував активіст, голова ГО «Світанок» та співзасновник проєктів «Декомунізація.Україна» Вадим Поздняков.

«А це вже село Сільниця на Вінниччині. Теж фарбують серп і молот та зірку у червоне, — цитуємо допис. — Що в головах у цих людей»?

Відео дня

У коментарях під дописом усі обурюються та не розуміють, навіщо жителі це зробили. 

Люди пишуть: «Совок нерушимий і вічний», «Весна прийшла, тра фарбувать. Дєди фарбували ж», та «Все вірно зробили. Все в крові».

Олексій Савченко відзначив: «порушення статті 4 частини 1 «публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму» закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

На даний допис відреагувала Тетяна Кравець. У себе на фейсбук сторінці вона пише, що працює у Сільницькому будинку культури. Жінка зробила два пости, один видалила.

фото, яке опублікувала Тетяна Кравець

«Не думала, що пост про те, як ми наводимо лад біля пам'ятника воїнам другої світової війни викличе такий резонанс між людьми, що переглядають мої дописи. Шановні, ми не поклоняємось ніяким символікам із далекого минулого. Тут викарбувані імена загиблих воїнів — односельчан. Тут ми кладемо квіти і згадуємо їх поіменно. А всіх диванних експертів попрошу не писати різні ганебні слова під постом, — цитуємо пост. — Ми, пам'ятатимемо завжди про велику втрату у другій світовій, тому що життя віддали за перемогу 264 наших односельчан, тож знайте, що ми ніколи не забудемо їх імена, тому, що вони викарбувані на цьому пам'ятнику.

Під цим дописом обурення немає, люди дякують усім за працю:

А яка ваша думка з даного приводу? Пишіть у коментарях.

 

Читайте також:

Не Менделєєва, а Горбачевського. Пропонують перейменувати четвертий ліцей

Облрада підтримала перейменування бібліотеки Тімірязєва

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Юлія Сторож

    Всі радянську символіку знімають,ці підкреслюють. Вона заборонена законом. Те,що ви пам'ятаєте,це добре. Але зараз реалії чуток інші. В нас в селі зірку демонтували, солдату на руки пов'язали синьо-жовті стрічки.  Квіти приносять, пам'ятають... Але так виділяти і шукати собі виправдання,це насмішка зараз над нашими воїнами
  • Инна Пересунько

    Демонтуйте лише зірку, от і все вирішення питання. А пам'ятник має залишатися, без сумнівів.

    По деяких селах досі є символіка серп і молот, ніхто нічого не робить. Але в такому випадку потрібно забрати радянську символіку, а не зносити всю будівлю будинку культури...

    Це моя думка...

    Руйнувати все легко, а от натомість відновити...

    Я не підтримую радянську символіку
  • Лариса Дацкова

    Зараз у людей амнезія. Добро все забули. Як можно забувати те що було? Це історія наших предків.я
  • Анна Іщук-Коновал

    В головах цих людей світла пам'ять та шана до полеглих земляків.Завдяки таким людям тримає оборону наша країна,бо виростили та виховали героїв захисників.А хто забуває минуле,той не має майбутнього!
    А тим,хто нишпорить ,щоб кинути кістку і тішитись,як її гризуть в соцмережі ,раджу зайнятись плетінням маскувальних сіток та кікімор (з натури).

keyboard_arrow_up