Що таке «помаранчева» зона карантину і чи запрацює вона з 5 жовтня

Що таке «помаранчева» зона карантину і чи запрацює вона з 5 жовтня
  • В Україні — нове посилення карантину. В «помаранчеву» зону з 5 жовтня потрапить вдвічі більше обласних центрів, ніж було раніше. Вінниця з понеділка теж переходить у посилену зону.

Це рішення Кабміну. Але питання —  чи виконають його на місцях. Журналісти розбиралися, що конкретно буде заборонено з понеділка. І чи будуть великі міста дотримуватися нових обмежень.

Хто і чому потрапив в «помаранчеву» зону

Карантин в Украине. Фото 5 канала

З понеділка шість обласних центрів України, які раніше були «жовтими», переходять в «помаранчеву» зону карантину. Це Вінниця, Луцьк, Дніпро, Львів, Миколаїв і Полтава. Крім них у помаранчевій зоні залишаються такі великі міста як Ужгород, Івано-Франківськ, Суми, Харків, Хмельницький та Чернівці.

Відео дня

Тобто — всього 12 обласних центрів. Грубо кажучи, половина українських мегаполісів перейдуть з 5 жовтня на передостанню сходинку карантинних обмежень.

Для порівняння — попереднє зонування, яке діяло з 28 вересня, включало в «помаранчевий» список вдвічі менше обласних центрів — шість. Тобто в наявності тенденція до погіршення коронавірусної ситуації в країні.

Ковід б'є антирекорди вже четвертий день. Вінниця знову увійшла в «помаранчеву» карантинну зону, що передбачає введення ряду нових обмежень.

Як потрапили в «помаранчеву» зону нові шість міст?

За критеріями, які Кабмін оновив два тижні тому, якщо в обласному центрі понад 160 хворих на 100 тисяч населення, місто переходить в «помаранчеву» зону.

 

Що заборонено в «помаранчевій» зоні

Обмеження «помаранчевої» зони, встановлені Міністерством охорони здоров'я ще влітку, передбачають ряд заходів. Однак в разі конкретних міст ці заходи можуть уточнюватися рішенням місцевої влади. І навіть доповнюватися.

Так, наприклад, було в Києві, коли той на короткий час потрапив в «помаранчеву» зону. Тоді Віталій Кличко давав прес-конференцію, на якій розповів, що саме буде відбуватися в місті.

Туризм. Повинні закритися всі хостели, турбази, дитячі табори і інші установи, які розміщують гостей. Виняток — офіційно зареєстровані готелі.

Їжа і розваги. Клуби, ресторани і кафе можуть працювати тільки до 23.00. Масові заходи — за нормами МОЗ не більше ста чоловік з розрахунку 1 людина на 20 квадратних метрів. Але в Києві цей показник «розігнали» до 220 осіб.

Транспорт. За критеріями же МОЗ, досить, щоб возили тільки сидячих пасажирів — без уточнення пропорцій. У Києві ж вводили максимальну заповнюваність — 50% сидячих місць.

Медицина. У лікарні не будуть класти на планові операції. Винятки — для породіль, вагітних, новонароджених дітей та онкохворих. Як зазначається в постанові Кабміну, госпіталізувати повинні в будь-яких невідкладних ситуаціях, коли відстрочка лікування веде до значного ризику для життя і здоров'я.

У Вінниці триває набір медпрацівників для роботи у відділеннях для лікування хворих на COVID-19.  Міські лікарні №1 та №3 запрошують на співбесіди лікарів і медичних сестер, які мають бажання і можуть працювати у медичних «ковідних» командах. 

Фітнес. МОЗ своєю постановою №641 закриває всі фітнес-клуби і спортзали. У Києві ж, коли він потрапляв в «помаранчеву» зону, прийняли рішення, посилаючись на роз'яснення МОЗ, що можуть працювати спортзали, які забезпечують заповнюваність по десять квадратних метрів площі на одного відвідувача. Тобто мова про великі фітнес-центрах, а дрібні повинні були закритися або ж працювати в нерентабельним режимі.

Коронавірус в Україні: як безпечно відвідувати спортзал - фото 420829

Школи. По школах одне правило на всі три зони: вони закриваються на карантин, якщо на самоізоляцію відправлено понад 50% класів міста.

З понеділка у Вінниці школи змінюють режим навчання. Учні 1-4 класів відвідуватимуть навчальні заклади у звичайному режимі Учнів  5-11 класів навчатимуться у змішаній (комбінованій) формі: по пів класу і через тиждень. Учні, які перебуватимуть на самоізоляції, навчатимуться дистанційно.

Також «помаранчевий» рівень включає всі заборони «жовтого»: наприклад, відвідування місць соцзахисту, крім тих, які надають допомогу в кризових ситуаціях. І «зеленого» — перебування в громадських місцях та приміщеннях в масці.

Чи будуть в регіонах дотримуватися правил?

Поки далеко не всі згодні посилювати карантин.

У Полтаві, наприклад, секретар міськради Олександр Шамота заявив, що вводити обмеження «помаранчевої» зони в місті не будуть.

«Ми повинні дати можливість людям працювати. Транспорт повинен працювати в звичайному режимі. Ми не повинні нічого закривати. Ми вже мали жорсткий карантин, ми показали, яким чином це все працює. Ми отримали падіння економіки, ми отримали дірку в бюджеті, безробіття і зараз не маємо права наражати людей на небезпеку і позбавляти їх права працювати.

Я вважаю, що перед тим, як впроваджувати жорсткий карантин, держава повинна дати компенсатор для людей, які будуть виживати», — сказав Олександр Шамота.

В інших регіонах поки не реагували на «помаранчеві» зони. Але там рішення Кабміну ще повинні затвердити місцева влада — на рівні міських комісій з надзвичайних ситуацій.

Як ми бачили на прикладі Києва — ці комісії можуть дозволити те, що не повинно працювати в «помаранчевій» зоні.

До речі, те ж саме на початку серпня було у Львові, який потрапив в цю зону — міська влада відмовилися закривати спортзали і готельний бізнес, який становить основу місцевої економіки.

Тому швидше за все і інші міста не стануть закривати бізнес після введення «помаранчевих» зон.

Змінилися правила адаптивного карантину | БІЗНЕС

 

Читайте також:

Нові карантинні зони. Вінниця знову потрапила у «помаранчеву» зону

У Жмеринці помер Юрій Світлак. Він балотувався у мери

Науковці визначили основний спосіб передачі коронавірусу. Це знання допоможе краще захиститися

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Життя

    Американские лаборатории работают по плану и по зонам  и наши тест лаборатории тоже  заражают! Чем больше в день тем быстрее все закончится!
  • Денис Петров

    Навіть Трамп з Порошенко захворіли)

    Галина Сапожник reply Денис Петров

    Денис Петров Пусть уже шли вместе с ним

    Наталья Горошко reply Денис Петров

    если копыта откинут - поверю в "вирус"
  • Yaroslav Yashchuk

    Померанчева була в 2004 коли рашпіль до влади прийшов.
  • Volodymyr Voychyshyn

    брехливість цих зеленомордих зашкалює...вони вже давно розробили цю свою програму по залякуванню людей і тепер її втілюють...малюють що хочуть...

    Кеп reply Volodymyr Voychyshyn

    Порох теж "перехворів короною",всі вони однакові))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up