Що мають «за душею» мери найбільших міст в області? Огляд декларацій

Що мають «за душею» мери найбільших міст в області? Огляд декларацій
Лідер за доходами — мер Могилів-Подільського. Разом з сім’єю він заробив 5,4 мільйона гривень за 2020 рік
  • У Вінницькій області є шість міст обласного значення: чотири з них після місцевих виборів отримали нових керманичів.
  • Хто найбагатший? Ті, що роками на держслужбі чи «новачки», які увірвались в місцеву політику з бізнесу?
  • Порівнюємо доходи та майно топ-чиновників за минулий рік

Днями в Україні завершився термін для подання щорічних декларацій. Чиновники мали час до 31 березня, щоб прозвітувати за свої доходи й майно, яке вони отримали у 2020 році.

Ми вивчили звіти шести голів міст обласного значення на Вінниччині: такий статус мають Козятин, Жмеринка, Вінниця, Ладижин, Могилів-Подільський та Хмільник. Але порівнювати зарплати мерів зараз недоцільно — чотири з шести посадовців отримали свою посаду після місцевих виборів, в жовтні 2020-го, і задекларували зарплату за 1-2 місяці минулого року.

Натомість в родинах мерів, переважно, не бідні люди. Тому далі наш рейтинг, де ми порахували доходи міських голів та їхніх сімей за минулий рік. Дані брали з держреєстру декларацій.

Відео дня

Задекларував усю родину

Перше місце за загальними доходами за 2020 рік займає сім’я Геннадія Глухманюка. За рік вони заробили 5,4 мільйона гривень. 

У своїй декларації новообраний мер Могилів-Подільського вказав доходи і майно ледь не усієї родини: дружини, батька, матері, двох дочок та зятя.

Свої повноваження Глухманюк набув 13 листопада 2020 року. Отож, в декларації вказав зарплату за півтора місяці — 63 тисячі гривень.

Натомість 800 тисяч гривень доходу Геннадій Глухманюк отримав від зайняття підприємницькою діяльністю. Родина за минулий рік заробила 4,5 мільйона гривень. Більша частина доходу, як вказано у декларації, отримана від зайняття підприємництвом.

Свої заощадження родина мера зберігає як в готівці, так і на банківських рахунках: є гривні, долари та євро. За курсом на 31 грудня 2020-го, сім’я Глухманюка володіє 22,7 мільйона гривень.

Власного житла у мера Могилів-Подільського немає: Геннадій Глухманюк живе в будинку матері, площею 227 квадратних метрів. Загалом, родина має 14 земельних ділянок, три нежитлових будівлі, два будинки і одну квартиру у Вінниці. У автопарку міського голови є BMW X5 2012 року, Volkswagen Caddy 2008 року, вантажівки MAN, DAF та напівпричіп.

Має найбільше землі

Друге місце за сімейними доходами отримала родина Миколи Юрчишина — нового міського голови Хмільника, брата нардепа Петра Юрчишина. За рік сім’я Юрчишиних заробила 3,2 мільйона гривень.

Міський голова, обраний на місцевих виборах-2020, задекларував зарплату за один місяць — 28 тисяч гривень. Найбільше прибутку принесла підприємницька діяльність — 1,3 мільйона гривень і ще 96 тисяч гривень пенсії.

Дружина і донька також у бізнесі, де заробили ще 1,5 мільйона гривень. У декларації вказано, що дружина Миколи Юрчишина за минулий рік отримала подарунків на загальна суму 19,9 мільйона гривень. Серед заощаджень — майже вісім мільйонів гривень, які тримають у готівці та на рахунках в банках.

А по нерухомому майну родина Юрчишиних має найдовшу декларацію: 48 земельних ділянок в Хмільницькому районі, один житловий будинок на 264 квадрати і дві будівлі під магазини. Мер Хмільника задекларував дві машини, які йому належать — ВАЗ «Нива» 2004 року та вантажний автомобіль Volkswagen.

Авто тільки в дружини

Третє місце — за міським головою Вінниці. Сім’я Моргунових задекларувала 2,4 мільйона гривень доходу за 2020 рік. З цієї суми 573 тисячі гривень вказана як зарплата мера Сергія Моргунова. Решта — доходи від підприємницької діяльності його дружини.

Як і решта голів, мер Вінниці зберігає заощадження в готівці та у банках: є і гривні, і долари, і євро. В перерахунку на курс НБУ 31 грудня 2020-го, сім’я міського голови Вінниці має на двох 23,1 мільйона гривень. 

Уся нерухомість зареєстрована у Вінниці: житловий будинок на 352 квадратних метри, земельна ділянка на 928 квадратів. Улітку 2020 року дружина Моргунова придбала за 315 тисяч гривень торговий центр, площею 300 квадратних метрів. До цього вона його орендувала.

Дружина єдина в сім’ї, хто має машину — це Mercedes Benz GLE 400 2016 року випуску.

Гаражі є, машини немає

Валерій Коломєйцев може вважатися «вічним» мером Ладижина: після виборів у 2020-го році стартував його п’ята «п’ятирічка» на посаді. У нашому рейтингу він посідає четверте місце: чоловік разом з дружиною торік заробили 1,6 мільйона гривень, про що вказали у декларації.

Більшу частину річного доходу в родину приніс саме Валерій Коломєйцев: 895 тисяч зарплати, 145 тисяч пенсії та 458 тисяч гривень дивіденди з вкладу в «Ощадбанку». Дружина отримала 110 тисяч гривень пенсії за минулий рік.

Свої грошові активи мер Ладижина зберігає в «Ощадбанку», «ПриватБанку» та готівкою. Крім того, як і в інших посадовців, родина зберігає гроші в гривні, євро і доларах. Загалом, в перерахунку на національну валюту, має 4,4 мільйона гривень заощаджень.

Серед нерухомості — дві земельних ділянки, житловий будинок на 318 квадратних метрів та два гаражі. При тому, що у власності сім’ї Коломєйцевих немає задекларованого авто.

Дружина заробляє більше

Міський голова Жмеринки Анатолій Кушнір минулого літа повернув собі посаду через Верховний суд. Отож, задекларував зарплату, отриману протягом шести місяців 2020-го — 327 тисяч 286 гривень. Дружина в родині Кушнірів заробляє більше: за минулий рік вона отримала 640 280 гривень від зайняття підприємницькою діяльністю.

За загальними доходами, сім’я Кушнірів посідає п’яте місце в нашому рейтингу: на двох заробили 1 мільйон гривень.

Міський голова Жмеринки зберігає заощадження в готівці — 40 тисяч гривень, 88 тисяч доларів. Ще 56 тисяч гривень має на рахунку в «ПриватБанку». Його дружина надає перевагу банківським установам — 221 тисячу гривень і три тисячі доларів зберігає в «ПриватБанку».

Серед нерухомості в Анатолія Кушніра є будинок на 129 квадратних метрів. Ще один дім, площею 302 «квадрати», у власності дружини. Автопарк родини — це чотири вантажних автомобілі, причіп, сільгосптехніка та чотири легкових автомобілі, серед яких найновіші Toyota Land Cruiser Prado і Subaru XV 2.0 2019 року випуску.

Статки єдиної жінки-мера

Останнє, шосте місце у єдиної на Вінниччині жінки - міського голови — Тетяни Єрмолаєвої, яка після минулорічних виборів очолює міську раду Козятина. Разом з чоловіком задекларувала 449 тисяч гривень доходів за 2020 рік.

Її зарплата на посаді мера склала 29 тисяч гривень. Ще вона заробила 52 тисячі в приватному підприємстві «Гадомецьке». Там же 60 тисяч доходу отримав її чоловік. І ще 306 тисяч заробив від зайняття підприємницькою діяльністю. Заощадження родини — 800 тисяч гривень і 24 тисячі доларів готівкою.

Серед нерухомості у власності Тетяни Єрмолаєвої є три земельних ділянки, одна будівля магазину, квартира на 51 квадратний метр, яка є в спільній сумісній власності з Андрієм Вінніком. У власності чоловіка — одна земельна ділянка. Родина зводить у Козятині ще один будинок на 185 квадратних метрів.

Автотранспорт у власності Єрмолаєвих — це дві одиниці сільгосптехніки, три вантажних автомобіля і по одній легковій машині у кожного з подружжя: BMW X1 2010 року в Тетяни Єрмолаєвої та Mercedes-Benz ML350 2011 у власності Володимира Єрмолаєва.

Читайте також:

Які зарплати отримують керівники комунальних підприємств Вінниці?

Яка зарплата у нардепів з Вінницької області? Огляд декларацій

Приваблива для інвесторів. Скільки коштує придбати житло у Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Анатолий Гордий

    бедые как церковные мыши
  • валентина грушко

    Якщо подивитись на наших мерів, то вони й собачої будки не мають все дружини, доньки. Стид і срам.
  • Таня Борецька

    Ой...насмішили))) навіть свої доходи порахувати не тямлять...
  • Valerii Rudkov

    Юрчищин той що козявки у раді їв?

keyboard_arrow_up