Що було зроблено в 2020-му та є у планах на 2021 рік? Звіт мера Вінниці

Що було зроблено в 2020-му та є у планах на 2021 рік? Звіт мера Вінниці
  • На сесії міськради, 24 грудня, міський голова Сергій Моргунов прозвітував про те, що вдалося зробити органам влади у 2020 році. А також повідомив про плани на розвиток в 2021. 
  • У планах не тільки розбудова Вінниці, а й семи приміських сіл, які приєднали до нашої ОТГ.

Протягом години міський голова Сергій Моргунов підбив підсумки року та розказав про плани на наступний, 2021 рік. 

Так, зокрема, через пандемію ряд об’єктів відклали на майбутнє, щоб створити 585 «ковідних» ліжка, прокласти кисневі магістралі та 485 кисневих точок, купити додаткове обладнання. Водночас місто за рік отримало дві нових дороги, продовжили маршрути тролейбусів на Тяжилові, відкрили школу на Поділлі та продовжили очистку річища Південного Бугу.

В планах на наступний рік — завершити реалізацію проектів-довгобудів, серед яких лікарня ШМД на Київській, 68; спорткомплекс «СКА», утеплення освітніх закладів. І оскільки до Вінниці приєднали ще шість сіл, то влада планує і їхню розбудову: зокрема, виділяють гроші на новий водогін, освітлення та закладають кошти на проектування капремонтів закладів освіти, культури в приміських селах.

Відео дня

Повністю виступ Сергія Моргунова є у відео (з другої хвилини). Далі коротко в матеріалі:

Соцзахист, виплати, е-квиток

Через карантин та кризу у Вінниці ухвалили програму підтримки «Вінничани важливі», за якою пенсіонери та пільговики стали отримувати муніципальні доплати. Середній розмір доплати — 360 гривень. Загалом, з травня до грудня виділили 20,7 мільйонів гривень. Виплати отримали близько 10 тисяч вінничан, в яких доходи складали менше 2000 гривень. Програму продовжили і на 2021 рік. У бюджеті-2021 на муніципальні виплати є 12 мільйонів гривень.

З вересня члени сімей загиблих учасників АТО / ООС отримують щомісячну виплату 1000 гривень. Також учасники війни на Сході України отримали 374 земельних ділянки, переважна більшість яких знаходиться на території Агрономічної сільської ради.

Переселенці у Вінниці почали будувати багатоповерхівку на понад 100 квартир в районі ВПЗ. Міська влада профінансувала розробку проектно-кошторисної документації, виділила земельну ділянку в оренду.

З травня у всьому муніципальному транспорті діє електронний квиток. Щомісяця валідаторами користуються 3,5 мільйони пасажирів. При цьому 95 тисяч вінничан мають «Муніципальну картку вінничанина» та 125 тисяч городян — неперсоніфіковані картки.

У 2021 році валідатори запустять в маршрутках. Також продовжать ставити електронні табло з розкладом транспорту, запустять мобільний додаток, який дозволить відслідковувати рух транспорту в реальному часі.

Транспорт, екологія та інфраструктура

У цьому році «Вінницька транспортна компанія» зібрала 2 з 7 запланованих тролейбуси VinLine. Плани зменшили через коронакризу. Запровадили маршрут 12А та продовжили лінію тролейбусу на Тяжилів. А ще запустили нові маршрути в села Щітки та Писарівка, був продовжений автобусний маршрут №19 до Вінницьких Хуторів.

В 2021 році хочуть зібрати ще 10 VinLine, закупити десять турецьких автобусів Otokar та запровадити тролейбусні маршрути в Писарівку та Щітки: транспортники спочатку проведуть розрахунок пасажиропотоку.

В 2020 році зробили декілька світлофорних об’єктів. Це, зокрема, на виїзді з Академічного, біля гімназії №24 на Поділлі, на розворотному кільці тролейбуса на Ватутіна. І найбільший такий проект — реорганізація руху на Гагаріна.

— Я знаю, що довкола проекта тривають дискусії та критика. Але вважаю, що ми досягли поставленої мети: відколи тут працюють світлофори не сталось жодної аварії з потерпілими, — говорив Сергій Моргунов.

За рік Вінниця отримала дві нових дороги: на Гонти та ділянка дороги на Енергетичній. Завершено капремонт на вулиці Черняховського.

В 2021 році буде завершено капремонт дороги по вул.  Гальчевського (від Московської до Шепеля), планується капітальний ремонт ІІ черги вул. Д. Нечая (від Московської до Брацлавської) та Сабарівського шосе, продовження будівництва нової дороги по вул. Тимофіївській. 

Один зі стратегічних проектів — очищення Південного Бугу.

— У цьому році очистили 1 кілометр річища: від мосту на об’їзній до водозабору Водоканала. Подекуди там була глибина річки 1 метр, а тепер 4-6 метри. Витягнули 90 тисяч кубометрів намулу. Це дуже складний та затратний проект, розрахований на шість років. Ми маємо почистити річку Південний Буг в межах Вінниці — а це 12,7 кілометри, — розповів міський голова.

Очищення річки триватиме і в 2021 році. Планують підняти до 120 тисяч кубометрів намулу.

Медицина та освіта

У чотирьох міських лікарнях розгорнуто 585 «ковідних» ліжок, прокладені кисневі магістралі до 83% з них. Створено тримісячний запас засобів індивідуального захисту, деззасобів та медикаментів. Органи влади купили для лікарень медичне обладнання: апарати ШВЛ, мобільні рентгенапарати, монітори пацієнта, концентратори кисню, УЗД-апарати, лабораторне обладнання, функціональні ліжка та інше.

Медперсонал міських лікарень, який задіяний в боротьбі з COVID, отримує муніципальні доплати: лікарі отримують 15 тисяч гривень, 10 тисяч — медсестри і 8 тисяч доплати отримує молодший медичний персонал. Створили ПЛР-лабораторію у Діагностичному центрі.

У бюджеті-2021 заклали 74,5 мільйона гривень на «ковід»: це муніципальні надбавки  «ковідним» бригадам, кисень, поновлювальний запас засобів індивідуального захисту та медикаментів тощо. Ще хочуть добудувати корпус лікарні ШМД на Київській, 68; Регіональний кардіоцентр на Хмельницькому шосе.

Галузь освіти цього року поповнилася новим освітнім закладом — гімназія №24 на Поділлі, яку будували п’ять років та витратили загалом 169 мільйонів гривень. Завершили комплексне утеплення п’яти садочків та двох шкіл; ще тривають роботи по двом садочкам.

В 2021 році планується здача в експлуатацію двох дитячих садочків по Ватутіна та на Вінницьких Хуторах, кожен з яких розрахований на шість груп. За умови державного фінансування триватиме реконструкція дитсадка №16, що на Зерова. За кошти інвестора почнуть будувати новий дитсадок в Академічному, на 12 груп.

— Маємо завершити розпочату модернізацію школи №13 та гімназії №2, а також розпочати капремонт покрівлі в гімназії №23 за програмою термомодернізації. Важливе питання - підготувати проектно-кошторисну документацію на реконструкцію 5-ти закладів освіти приєднаних громад: НВК у селищі Десна, школа і садочок в Малих Крушлинцях, школа у Гавришівці та садок у Стадниці, — говорив міський голова Сергій Моргунов.

Економіка, будівництво, благоустрій

Карантин та коронавірус спричинив економічну кризу. Проте в місті продовжили розбудову Індустріального парку на Немирівському шосе. За словами мера міста, інвестори, які хочуть побудувати свої заводи у Вінниці, не відмовилися від своїх намірів.  І так, в 2021 році компанія «HEAD» планує розпочати будівництво заводу з виробництва обладнання для зимових видів спорту. Завод Green Cool опановує нові напрямки виробництва — апарати ШВЛ та морозильні камери для вакцин.

У наступному році стартує реконструкція злітної смуги аеропорту «Вінниця». На це в державному бюджеті заклали 604 мільйони гривень. 

— Ми зі свого боку плануємо реконструкцію аеровокзалу. Є завдання — забезпечити пропускну здатність — 400 пасажирів на годину, — зазначив Сергій Моргунов. — Попередньо є домовленість з авіакомпанією WizzAir про чотири напрямки з Вінниці: це Польща, Німеччина, Угорщина та Австрія. Але ми маємо забезпечити безпеку зльоту та посадки.

У Вінниці продовжать працювати над будівництвом та реконструкцією мереж водопостачання та водовідведення. А також над програмами капремонту конструктивних елементів багатоповерхівок.

— Ми плануємо збудувати 3,2 мережі водопостачання та водовідведення, по співфінансуванню з мешканцями – 1,1 км. Також плануємо будівництво водогону у Стадниці, на що передбачили 2,7 млн грн. На зовнішнє освітлення в Десні передбачили 1 млн грн. Також завершимо проект з модернізації освітлення спільно з НЕФКО. Йдеться про заміну на ЛЕД-світильники ліхтарів по Барському та Хмельницькому шосе, — каже очільник міста.

Ще в місті завершать реконструкцію спорткомплексу «СКА» на Янгеля, 48; візьмуться за зовнішнє освітлення парку «Хімік», почнуть капремонт скверу Альтмана, що на вулиці Артинова і почнуть підготовку до реалізації проекту «Алея 12,7».

«Алея 12,7», нагадаємо, це суцільна набережна на лівому березі Південного Бугу. Про це в матеріалі: Алея 12,7. Проекти, які за десять років, змінять всю вінницьку набережну

Опитування

Чи в правильному напрямку розвивається Вінниця?

Читайте також:

У Вінниці ухвалили бюджет та програму розбудови на 2021 рік

Розвиток Вінниці. Підсумки «ковідного» 2020-го та плани на 2021 рік

Яким буде бюджет Вінниці у 2021 році? Рахуємо у вакцинах від COVID

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ols Kat

    Повернiть, будь ласка, старий розклад. Реально ж минулого року тролейбуси частiше ходили. Навiщо було мiняти, все ж нормально було
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up