Військовий облік жінок з 1 жовтня: добровільно чи примусово?

Військовий облік жінок з 1 жовтня: добровільно чи примусово?
  • В наказі Міноборони написано, що з 1 жовтня жінки певних спеціальностей повинні стати на військовий облік.
  • Не дотримання цього наказу тягне за собою відповідальність — штрафи, втім, як і дотримання — у військовий час, ті хто можуть бути мобілізовані, не можуть перетинати кордон.
  • А от говорять в Мінобороні про те, що військовий облік жінок — цілком і повністю добровільний вчинок. То чому вірити?

Чим ближе до жовтня, тим більше питань і дискусій навколо питання «жінки і армія». Зокрема найголовніше — чи обов’язково жінкам певних спеціальностей/професій ставати на військовий облік. Якщо брати до уваги те, що написано і підписано — то відповідь «так».

Адже мова про:

Хоча ще в липні генштаб запевняв про добровільний військовий облік жінок. Про особистий вибір говорить і заступниця міністра оборони Ганна Маляр на свой сторінці у ФБ. А також про те, що Міноборони розробило і передало до Верховної Ради пропозиції змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо добровільності постановки на військовий облік жінок.

Відео дня

«… На сьогодні в державі немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку», — говорить Ганна Маляр і додає, що. — «Разом із тим, для Збройних Сил залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій. Тому, у разі прийняття змін до згаданого закону, Генштаб розробить зміни до переліку військово-облікових спеціальностей для жінок і скоротить перелік до оптимальної потреби. Ще раз нагадую — йдеться про добровільну постановку на військовий облік. Нагадаю, що з 2014 року жодна жінка примусово на фронт не потрапила — лише за її згодою»

В свою чергу Мар’яна Безугла, заступниця голови Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки прокоментувала допис Ганни Маляр заявою про те що: «Пропозиції у вигляді законопроекту від Міноборони не надходило. Питання знято з порядку денного. Парламент в 2022 це питання не розглядатиме, бо перелік, дати, виїзд за кордон — все регулюється на рівні Кабміну, не законами», а також про те, що «В Законі не прописано обов‘язково / не обов’язково, там просто про облік».

Також Мар’яна Безугла додала, що якщо в Міноборони не змінять свої ж накази, за ці кілька тижнів, що залишились до жовтня — буде військовий облік, з усіма прописаними там строками, переліками і перетином кордону.

То кого слухати?

За словами адвоката Ярослава Мартинюка, важко щось коментувати, коли чубляться цілі заступники міністрів і комітетів. Тим не менш коментарі, як від міноборони так і від генштабу, поки що залишаються на рівні заяв, і жодної юридичної сили вони не мають.

— Є закон, і його потрібно виконувати, а накази і постанови, то підзаконні нормативні акти і мають бути написані відповідно до закону. У нашому випадку відповідно до ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу», — говорить адвокат. — Взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають жінки, які належать до категорій, зазначених у частині 11 статті 1 цього Закону:

«Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних».

— Там нічого не написано про добровільність такого взяття на військовий облік. Підлягають взяттю на військовий облік і крапка, — говорить Ярослав Мартинюк і додає що на його суб’єктивну думку, вінницького юриста і зовсім не заступника міністра, в фейсбучній дискусії між Ганною Маляр і Мар’яною Безуглою — права Безугла.

— В першому наказі, на який вона посилається, — говорить адвокат. — Вказано, що Головнокомандувачу Збройних Сил України має забезпечити:

«Взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких, жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з 01 жовтня 2022 року».

— Ні в законі, ні в цьому наказі, про добровільний військовий облік не йдеться, тому, якщо маєш диплом із відповідною спеціальністю, треба йти на медкомісію, визнаватися придатною для військової служби і ставати на облік, — говорить юрист. — Якщо внесуть зміни до закону, де буде вказано щось типу: «жінок на військовий облік можуть взяти за їхньою згодою», тоді ми можемо говорити про добровільну постановку на військовий облік жінок.

Ось де є про добровільно!

В Законі України «Про військовий обов’язок і військову службу», частина 12, статті 1 читаємо наступне:

«Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

Жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі), що включає прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу, проходження військової служби, проходження служби у військовому резерві, виконання військового обов’язку в запасі та дотримання правил військового обліку».

Якщо ти військовозобов’язана людина, то…?

Коли людина стає на військовий облік, вона визначається як військовозобов’язана. І має певні обов’язки.

І не важливо чоловік ти чи жінка у постанові Кабміну написано, що ти маєш:

  • Перебувати на військовому обліку за місцем проживання.
  • З’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах.
  • Не змінювати місце проживання без дозволу військового комісара, після оголошення мобілізації та у воєнний час.
  • Проходити медичний огляд та лікування.
  • Проходити підготовку до військової служби, військову службу і виконувати військовий обов’язок у запасі.
  • За сім днів прийти до територіального центру для зняття з військового обліку, якщо треба змінити місце проживання, поїхати у відрядження, на навчання, у відпустку чи лікування (або поїхати на три і більше місяці за кордон). Також треба з’явитися, якщо ви переїжджаєте до іншого району свого міста.
  • За сім днів повідомляти органам, в яких ви перебуваєте на військовому обліку, про зміну сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади.
  • Повідомляти територіальним центрам комплектування (органам СБУ) про втрату військово-облікового документа.

Не важливо чоловік ти чи жінка, маєш право на відстрочку, якщо:

  • Є троє і більше неповнолітніх дітей.
  • Самотужки виховуєш неповнолітню дитину чи дитину з інвалідністю.
  • Маєш постійно доглядати за хворою дружиною, чоловіком чи батьками.
  • Маєш неповнолітню дитину, а один з подружжя в цей час перебуває на військовій службі.
  • За станом здоров’я тощо.

І виїзду за кордон це теж стосується

Згідно закону військовозобов’язана жінка, як і чоловік, не має права виїжджати за кордон без підстав, передбачених законом.

Хоча заступниця міністра оборони Ганна Маляр у липні стверджувала, що рішення про заборону виїзду за кордон жінок, які стануть на військовий облік з 1 жовтня, не існує. Просто і документу, який би встановлював різницю між військовозобов’язаними жінками та чоловіками, теж немає.

Чи будуть мобілізовувати жінок?

В Міністерстві оборони запевняють, що на сьогодні немає потреби в мобілізації жінок. Про це також ще раз наголосила Ганна Маляр.

«З 24 лютого жодної жінки примусово в нас не мобілізували. З 2014 року жодна жінка примусово на фронт не потрапила — лише за її згодою…. Хоча разом із тим, для Збройних Сил залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій».

Як жінці стати на військовий облік?

Якщо жінка хоче стати на військовий облік, навіть не маючи стосунку до визначених спеціальностей, вона може зробити це, не чекаючи певних дат. Для цього потрібно прийти до територіального центру комплектування за місцем реєстрації з документами:

  • Заява про взяття на облік.
  • Паспорт або ID-картка.
  • Ідентифікаційний номер.
  • Документ про здобуття спеціальності/професії.
  • Довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює.
  • Свідоцтво про народження дітей/документ про опіку.
  • Свідоцтво про шлюб.
  • Фотокартки 3х4.

У центрі комплектування оформлять її особову справу, після чого спрямують на медкомісію, яка вирішить, чи придатна ця жінка до військової служби.

Чим закінчилась дискусія про військовий облік жінок?

Міністерство оборони переглянуло дату «1 жовтня», відносно військового обліку жінок. А ще мобілізація жінок була і буде — добровільною. Буде переглянуто «перелік професій/спеціальностей», а також питання «обов’язково/добровільно», відносно військового обліку жінок. Тому чекайте на продовження….

 

Читайте також:

Без хлорки і додаткових приладів. Хлопці на фронті можуть отримати питну воду просто з калюжі

За постіки «Приєхалі асвабадітєлі» на два роки саджають. А як будуть визначати і карати колаборантів?

«Люди перестануть звертатися — значить ми свою місію виконали». Про п’ять місяців волонтерства

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Оля Кузьменко

    Щодня все змінюється
  • Читач96

    Навищо взагалі ці обліки для жінок і чоловіків? Гнати людей БЕЗКОШТОВНО працювати на війну?!
  • Лена Ящук

keyboard_arrow_up