Військовий облік для жінок відклали на рік — заступниця міністра оборони

Військовий облік для жінок відклали на рік — заступниця міністра оборони
  • «Ніякої паніки і зради. Ніяких обмежень для жінок не існує. Жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає», — сказала заступниця міністра оборони Ганна Маляр.
  • Вона відзначає, що міністр оборони Олексій Резніков підписав наказ про відтермінування на рік, до 1 жовтня 2023 року, взяття жінок на військовий облік.

Військовий облік жінок чи не найобговорюваніша тема останнім часом. Попередньо, жінки мали встати на облік 1 жовтня 2022 року. Питань було більше чим відповідей.

Сьогодні, 7 вересня, заступниця міністра оборони Ганна Маляр на своїй сторінці у фейсбук написала що взяття на облік переносять.

«Наразі в парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради доопрацьовується проект Закону «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Свої пропозиції, які серед іншого передбачають, що взяття на військовий облік жінок носить виключно добровільний характер, Міністерство оборони України раніше направило до Комітету, — цитуємо допис. — Разом з тим, розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, паралельно Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік — до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ вчора, 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков. Нагадую, що норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється саме законом. Цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить Комітету, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати і внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання. Ми ж, в межах своїх повноважень, можемо лише відтермінувати строки. Тож, ще на рік — до 01 жовтня 2023, їх відтерміновано, а за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним».

Відео дня

Маляр підкреслює, що взяття на облік буде лише добровільним. Відтерміновувати його більше не будуть.

Наразі норма про обов’язкову постановку жінок на військовий облік регулюється законами:

Відповіді на питання про мобілізацію жінок, як встати на облік та які після цього зобов'язання знайшла наша журналістка. Детальніше у матеріалі:

 

Читайте також: 

На вулиці чи в кафе вручили повістку: як діяти і що потрібно знати про свої права?

Нова грошова допомога за заслуги перед Україною: який розмір та коли почнуть видавати

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Валентина Самань

    Жінка це в першу чергу мама,а потім все інше
  • Андрій Петрович Корчинський

    Ігра Росії й України покрутіше отої _ігри патріотів_( бик роги пам'ятаєте)

keyboard_arrow_up