Сайт за майже 1 мільйон гривень. Хто розробив і заплатив за новий веб-портал Вінницької міськради?

Сайт за майже 1 мільйон гривень. Хто розробив і заплатив за новий веб-портал Вінницької міськради?
На новому сайті шрифт та стилістика бренду Вінниці, який торік розробила Fedoriv Agency. Користувача зустрічає напис «Місто ідей», що є новим гаслом Вінниці, запропонованим маркетинговою агенцією / Фото Михайла Курдюкова
  • Вінницька міська рада отримала свій новий сайт. 
  • За його розробку заплатили 993 тисячі гривень. А це ціна однокімнатної квартири у Вінниці.
  • Хто є розробником та як айтішники оцінюють новий сайт влади?

Наприкінці серпня в мерії представили свій новий сайт. Портал new.vmr.gov.ua чиновники назвали «сучасним, зручним» та таким, що «містить всю потрібну інформацію про Вінницю, міські сервіси та міську владу». 

Розказуємо, скільки коштував новий веб-ресурс міської ради, хто був розробником та чи справді він є зручним і сучасним.

Хто заплатив за сайт

З відповіді на наш інформаційний запит ми дізналися, що розробка сайту міськради здійснена в рамках реалізації програми міжнародної технічної допомоги «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP info).

Відео дня

Замовник розробки сайту — МБО «Фонд Східна Європа» — заплатив за новий веб-ресурс міської ради. Йдеться про суму 944 тисячі 309 гривень без ПДВ info. Це грантові кошти, отож грошей з міського бюджету не виділяли.

«Фонд Східна Європа» і програма EGAP обрали виконавця, яким стала вінницька фірма «Софт Експаншен Україна». Ця компанія раніше надавала послуги сервісної підтримки, впроваджувала електронний документообіг та вдосконалювала сайти інших міст України.

Плюс, виконком міськради замовив послуги кваліфікації контенту та даних сторінку сайту міської ради з візуалізацією шаблонів на суму 49 тисяч гривень. Договір уклали з ФОПом Лигіним Артемом Сергійовичем.

Отож, в підсумку маємо те, що за сайт міської ради заплатили 993 тисячі 309 гривень.

Оцінки експертів

Дмитро Нор, директор компанії SkySoft, що спеціалізується на розробці сайтів (Мінськ, Білорусь).

Наскільки сайт зручний для звичайного користувача?

— Сайт зручний, але старий сайт Вінницької міськради був зручнішим для користувача: все було видно одразу, там зручніше меню та навігація. Він більше відповідає правилам юзабіліті (прим. - здатність продукту бути інтуїтивно зрозумілим). А на новому потрібно більше часу, аби розібратися. Це відштовхує користувача.

Які бачите переваги та недоліки, якщо порівнювати зі старим сайтом органу влади: vmr.gov.ua?

— Переваги: ​​більш сучасний та красивий дизайн. Недоліки: складніше розібратися в кількості інформації, незручна навігація, потрібно багато часу, щоб знайти потрібну інформацію.

Які рекомендації для вдосконалення нового сайту?

— Я б зробив так, щоб всю інформацію було видно одразу. А користувач, якби захотів, сам вибирав те, що йому важливо. Нині це доводиться шукати довго. І це найголовніша проблема сайту, він незручний. А от з технічного погляду сайт зроблений дуже добре. Він швидкий і немає жодних технічних помилок.

Сергій Журавець, веб-розробник, понад 10 років досвіду

Наскільки новий веб-сайт міськради зручний для пересічного користувача?

— Веб сайт доволі зручний з приємним дизайном. Усі основні розділи завжди доступні через головне меню. Але веб-сайт виглядає сирим та недоробленим. Наприклад, якщо натиснути на слово English в шапці сайту то ми переходимо на стару версію. Також в сучасній веб розробці дуже важливим є доступність (accessibility). Має бути важливо, щоб сайт був доступним для всіх людей (наприклад із вадами зору).

Чи є доступними адміністративні послуги, які можна замовити через веб-ресурс міськради?

— У головному меню є розділ Сервіси. Коли ми переходимо за посиланням в цей розділ то маємо доступ до багатьох сервісів що пропонує Вінницька міська рада. Самі адміністративні послуги зазвичай надають ЦНАПи. Але на сайті є інформація про те, де можна отримати послуги чи інформацію.

Якщо вінничанин хоче отримати копію рішень міськради, то чи зручно це зробити через новий сайт?

— На самому сайті неможливо зробити запит на документи, але в розділі Сервіси -> Відкриті Дані є список «Портали», де можна отримати публічні дані. Щодо отримання інформації по бюджету - я не зміг знайти інформацію на новому сайті, усі посилання з розділу «Відкритий бюджет громади» ведуть на старий сайт.

Які бачите недоліки та переваги, якщо порівнювати зі старим (ще діючим) сайтом органу влади: vmr.gov.ua?

— Як на мене старий сайт виглядає більш охайним, професійним та зручнішим. Старий сайт мені нагадує сайт європейських міст. Але новий сайт виглядає більш молодіжним. Добре, що Вінницька міська рада бажає покращувати і розвивати свій основний веб-сайт, але ще є над чим працювати.

Інна Скляр, експерт з правових питань у Асоціації міст України

Наскільки новий веб-сайт міськради зручний для пересічного користувача?

— Сайт Вінницької міської ради став зручнішим: збільшено шрифт, дизайн став інтуїтивно зрозумілим. Працює пошук по сайту, що дозволяє швидко відшукати необхідні новини, анонси, послуги тощо. Загалом вся інформація структурована.

Чи є доступними адміністративні послуги, які можна замовити через веб-ресурс міськради?

— Щодо отримання адміністративних послуг, то для цього потрібно перейти в розділ «Сервіси міської ради» далі в розділ «Центр адміністративних послуг «Прозорий офіс» і перейти на сайт ЦНАПу або ж скористатися чат ботом «СВОЇ», де можна отримати послуги онлайн. Також на сайті ради є онлайн реєстрація до електронної черги.

Якщо вінничанин хоче отримати копію рішень міськради, то чи зручно це зробити через новий сайт?

— На сайті в розділі «Місто та влада» є підрозділ «Документи», де відображені усі рішення як виконавчого комітету, так і міської ради.

Які бачите недоліки та переваги, якщо порівнювати зі старим (ще діючим) сайтом органу влади: vmr.gov.ua?

Сайт однозначно став виразнішим і зручнішим, краще структурованим. З'явився гарний підрозділ «Як працює міська адміністрація», де зрозуміло описано як працює рада, скільки є комунальних підприємств тощо. Також гарно висвітлено можливості для громадянського суспільства долучатися до прийняття рішень і взаємодіяти з місцевим самоврядуванням: громадський бюджет, чат бот, звернення тощо.

Які рекомендації для вдосконалення нового сайту?

— Варто б перенести усі адміністративні послуги на новоутворений сайт, щоб не переходити на старий сайт. Рішення варто б розмістити у форматі pdf, щоб можна було роздруковувати копію рішення вже з підписом. Окремо вивести розділ для отримання адміністративних послуг онлайн. Варто доповнити розділ «Сервіси», адже наразі для гостей міста та бізнесу доступні лише відкриті дані та інвестиції.

«Наше завдання — зібрати все корисне для вінничан»

Володимир Романенко, директор департаменту IT міськради

— Веб-портал Вінницької міської ради — це вже третя версія сайту органу місцевої влади, який розміщений на домені gov.

Розробники передали нам програмний код нового сайту. Ми провели тестування, виявили певні невідповідності для допрацювання. Програмісти їх усувають. Разом з тим, ми і власними силами програмуємо деякі модулі веб-порталу Вінницької міської ради. 

Також працівники міської ради переносять крок за кроком інформацію зі старого сайту на новий. Наше завдання — пернести дані та опрацювати їх так, щоб вони займали менше місця. Бо нинішній сайт Вінницької міської ради — це тисячі сторінок з даними. Які з них ще є актуальними, а які застарілі — ми в ручному режимі перебираємо цю інформацію.

Коли припинять підтримку старого сайту Вінницької міської ради? Складно сказати, бо ще багато роботи. Наразі працюємо над удосконаленням вкладки «Новини», щоб наші події та анонси автоматично підтягувалися агрегаторами типу ukr.net. А також працюємо над вкладкою «Сервіси». Це новий пункт меню, який складається з тих елементів, що «розкидані» по багатьом вкладкам старого сайту. Тобто, наше завдання — зібрати все корисне для вінничан у одне меню.

 

Читайте також:

Зростання зарплати та більше роботи? Як карантин вплинув на роботу вінницьких айтішників - 20 хвилин

Відтепер завантажувати COVID-сертифікати у застосунку «Дія» стало простіше. Що змінили?

У прозорих офісах, міськраді та на вокзалах Вінниці відтепер є дефібрилятори. Для чого вони?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег Левадный

    Госпаде - полляма меру, почти полляма заму который держит контору, три штуки студенту, который все сделал - вот и готов сайт за лям. Тоже мне - открытие века.

keyboard_arrow_up