«Сарматське золото»: ямпільці покажуть копії знахідок з кургану царя сарматів

«Сарматське золото»: ямпільці покажуть копії знахідок з кургану царя сарматів
«Золоті вироби з місця поховання царя сарматів можуть стати туристичними магнітами для нашої громади», — говорили ямпільці під час презентації своєї ініціативи
  • Проект «Сарматське золото» презентувала «Туристична Ямпільщина».
  • Де відбулася презентація і в чому суть ініціативи?

Восени уже далекого 1984-го під час експедиції вінницькі археологи натрапили на поховання вождя сарматів.

Виявили його в одному з курганів за селом Пороги, це село знаходиться поруч з Ямполем. Знахідка виявилася настільки значущою, що привернула до себе увагу не тільки у нас, а й за рубежем.

Уперше в Україні вдалося знайти поховання сарматського царя.

Відео дня

Знайдені предмети вразили пошуковців. Найбільшим за розмірами був меч у піхвах. Він зроблений із золота, заліза, дерева і шкіри.

Так само із золота був ще один виріб — гривна.

Тільки не монета, а прикраса, яку носили на шиї.

Із золота, бірюзи й емалі зроблено гарнітури парадного пояса і портупейного пояса.

Серед знахідок  — намисто, золотий браслет, гастагна. А ще — підвіски із золота і кольорового скла.  

Дуже гарне намисто, воно теж зроблено із золота і скла. Привертають увагу золоті оздоблення жіночого костюма. Срібний кубок теж був у місці поховання.

Артефакти з кургану сарматського царя знаходяться нині в обласному краєзнавчому музеї. Разом з іншими знахідками старовинних курганів вони є експонатами виставки «Прадавнє золото Поділля».

Виставка побувала в низці країн світу. У відкритому доступі її не можна побачити. Надто дорогими є експонати. Щоб ознайомитися з ними, слід робити попереднє замовлення.

Але є копії окремих предметів. Саме їх планують показувати туристам. У місті і загалом у громаді активно розвивають туризм. Знахідки з кургану сарматського царя можуть стати справжніми туристичними магнітами. Саме про них йде мова у волонтерській ініціативі «Сарматське золото».

Що конкретно пропонують зробити? Про це розповіла автор ініціативи місцева художниця Тетяна Поплінська. За її словами, необхідно закупити спеціальне виставкове обладнання для експонатів. Копії предметів уже виготовлені.

Не можна такі справді безцінні речі тримати у схованці під замком. Їх із задоволенням оглянули б навіть місцеві жителі. Бо ж вони теж тільки чули, читали в газетах чи бачили сюжети по телебаченню про археологічне відкриття, а якими вони є і який мають вигляд, цього не знають.

Навряд чи знайдеться хто-небудь з приїжджих туристів, який би не мав бажання оглянути таку виставку. Виставку планують зробити постійно діючою. Представлять її у виставковій залі музею образотворчого мистецтва, що у середмісті Ямполя.

Волонтерську ініціативу ямпільці презентували у Могилеві-Подільському у Центрі волонтері ату. Там відбувався аукціон волонтерських ініціатив проекту «Наддністрянські палатари». Загалом шість громад представляли свої ініціативи. «Сарматське золото» знайшло своє схвалення і підтримку. Бо ж справді гарна ідея. Втілити її планують уже в наступному році.  

 

Читайте також:

«Мамо, поїхали в Китай!..» Як у Жмеринці сім’я вивчила китайську і відправилася у Піднебесну

У Львів через Вінницю починає курсувати двоповерховий електропотяг

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up