Розвиток бізнесу в кризу: досвід вінницької компанії, яка виробляє сонячні електростанції

Розвиток бізнесу в кризу: досвід вінницької компанії, яка виробляє сонячні електростанції
Сергій Шакалов, співвласник і генеральний директор Kness: «Наша місія незмінна — перехід України на 100% відновлюваної енергетики»
  • Через зниження тарифу та кризу неплатежів українська «зелена» енергетика перестала бути прибутковою. 
  • Це негативно вплинуло на компанію Kness, яка у 2021 році зупинила свій вінницький завод з виробництва сонячних панелей.
  • Втім через розширення на країни ЄС та унікальні розробки Kness збирається повернути втрачені прибутки. Як саме?

У Вінниці, у лютому 2019‑го, Kness запустила перший в Україні завод із виробництва сонячних панелей потужністю 600 панелей на день. Компанія збиралась подвоїти потужності, проте у березні 2021‑го завод зупинився через відсутність замовлень: усе через кризу неплатежів, яка перервала бум зеленої енергетики в Україні.

Доходи скоротилися в десять разів, збитки зросли до 50 мільйонів гривень. Співвласник і гендиректор Kness Сергій Шакалов збирається повернути прибутковість фірмі у 2023 році через «експансію» компанії на європейські ринки. 

Даємо короткий переказ його історії, яка опублікована в українському Forbes. Повна версія матеріалу за цим посиланням.

Відео дня

Вклалися в польське представництво

Українська енергокомпанія Kness побудувала майже 20% сонячних станцій в Україні. На 2020 рік в Україні було СЕС на загальну потужність понад 6 гігаватів! 

Зростання української альтернативної енергетики забезпечував високий «зелений» тариф — держава у 2009 році виплачувала по 42 євроценти за кожен кіловат, вироблений на промислових СЕС. Поступово цей тариф знижували, і зараз він складає близько 15 євроцентів.

Через зниження тарифу, зростання неплатежів (борг України по зеленому тарифу складав 23 млрд гривень на 2020 рік) інвестори припинили вкладатися в будівництво нових промислових сонячних електростанцій в Україні.

Щоб врятувати компанію, яка орієнтована на будівництво СЕС, у Kness вирішили таким чином:

Запуск виробництва величезних «повербанків» на 1 МВт. Прототип розміщений на заводі у Вінниці. Складний пристрій накопичує енергію від сонячних СЕС та віддає її в енергосистему, коли це потрібно. Запуск масового виробництва запланований на кінець 2023 року. Побудова системи на 1 МВт, за даними «Укренерго», коштує від $500 тисяч до $800 тисяч.

Закріпитись на ринку Польщі. Зараз ця країна переживає бум зеленої енергетики. У 2022 році потужність сонячних панелей у Польщі зросла на 67%, до 11,9 ГВт. Інститут відновлюваної енергетики Польщі оцінював місцевий ринок будівництва сонячних панелей у $3,3 млрд. «Дохідність схожа на українську на піку розвитку зеленої енергетики», – каже Шакалов. 

Тому з середини 2021 року в Польщі запускають Kness Polska, яка виконує будівельно-монтажні роботи на невеликих електростанціях сумарною потужністю 62 МВт. Це для Kness невеликі замовлення, але для початку їм потрібно «збудувати репутацію в Польщі»

Наприкінці 2022-го Kness отримав контракт із розробки та будівництва СЕС у Польщі. 

Сергій Шакалов не розкриває комерційні деталі, втім запевняє, що проєкт робить окупним вихід на польський ринок: інвестиції у польську «дочку» він оцінював у 2 мільйони євро. 

«Частину обладнання, наприклад металоконструкції, виготовлятиме завод у Винниці», — каже він.

Подальше розширення на ЄС

Шакалов дивиться в бік країн Балтії, Румунії, Албанії, Північної Македонії. У виході на нові ринки враховано досвід Польщі, де компанія довго не могла отримати великих контрактів.

Перед відкриттям представництва Kness відряджає представників для вивчення місцевої специфіки та пошуку замовників. У листопаді 2022‑го компанія відкрила Kness Baltic із офісом у Ризі, після того, як отримала генпідряд на будівництво сонячної електростанції.

Раніше, нагадаємо, розповідали, що на околицях Вінниці планують побудувати чотири заводи.

 

Читайте також:

Стартував конкурс бізнес-ідей для підприємців. Як долучитися

Створюють класичні чоловічі костюми для бренду Hugo Boss: фабриці «Володарка» сто років

Вінничанин знайшов вхід до 100-річного підземелля у підвалі — хоче зробити з нього ресторан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up