Рішення прийнято: школи №5 та №31 об’єднали, не дослухавшись думки батьків

Рішення прийнято: школи №5 та №31 об’єднали, не дослухавшись думки батьків
  • До сесії батьки шкіл №5 та №31 мітингували проти об’єднання шкіл та пробивалися до зали
  • Турнікет та муніципальна поліція не пускали до зали. Вінничани хотіли «знести» їх
  • 41 з 50 депутатів проголосували «За» об’єднання шкіл. Противники реформи продовжать боротьбу

Сьогодні, 24 червня, під міськрадою утворилося одразу кілька мітингів. О 9-й ранку почали протестувати проти підвищення плати на проїзд та проти об’єднання шкіл №5 та №31, що знаходяться на вулиці Богдана Ступки (Павлика Морозова).

Вчителі (переважно з школи №5) разом з батьками учнів, вкотре, вийшли мітингувати проти реформування своєї та 31-ї школи. Сьогодні для них був «День Х», бо на сесії розглядали питання «Про зміну ступеня перейменування та затвердження статутів комунальних закладів загальноосвітніх навчальних закладів міста в новій редакції» - йдеться саме  про реорганізацію 31-ї 5-ї шкіл.

Відео дня

На засіданні немає тих, хто проти об’єднання шкіл

Але представити думку незгодних на сесію міськради змогли лише одиниці. І як кажуть самі батьки, на засіданні міських депутатів були «підопічні Буняка» - вчителі старших класів з 31-ої школи, які, на думку обурених вінничан, виступають за об’єднання шкіл.

- Зрозуміло, чому вони «за», бо це їх не стосується, - каже вчитель з 5-ої школи Наталя Лучко, яка виступає проти об’єднання двох шкіл. – Чому тоді вони представляють думку дітей та батьків? Чому нам не дають ані слова?!

Обурений натовп зібрався біля турнікетів. Вінничани закликали пробратися до зали з боєм, бо «їх більше сотні, а там стояло тільки троє муніципальних поліцейських». За 10 хвилин до початку сесії у зал намагалися пройти міські депутати. А разом з ними – батьки учнів з двох шкіл. Вдалося тільки одній жінці.

- Чому ми не можемо пройти? А ну пустіть, - казала чоловік, якому на вигляд за 60 років.

- Не можна, дивіться на табличку! – відповідали їй муніципальні копи та вказували на напис, що зайти можна тільки за перепустками.

Конфлікт муніципальних копів та вінничан

Щоб вгамувати натовп до людей вийшов начальник муніципальної поліції – Василь Гайовик. Але його присутність призвела лише до загострення конфлікту. Його підопічні силоміць виштовхнули людей від турнікету, через що розлючені вінничани викликали поліцію.

- Ви дивіться на них, - викрикують з натовпу. – Це ж найманці, армія, яку найняв собі Моргунов! Вони не діють за законом, а їм платять гроші з наших податків.

Поліцейські склали протокол на Муніципальну поліцію. А ще один наряд приїхав вже на виклик журналістів, яких не пустили у залу на сесію.

- Нас не пускають, хоча ми акредитовані на сесію! – каже журналістка Катерина Буяльска. – А прес-служба міськради взагалі не реагує на дзвінки.

Згодом, мітингувальники, які виступали проти підвищення цін на проїзд в муніципальному транспорті також зайшли у адмінбудівлю та поставили колонку на тринозі. Прямо навпроти турнікету, через що люди не змогли ані вийти, ані війти.

- Якщо ми не можемо зайти, то чому ми маємо когось випускати? – казали протестувальники.

Рішення прийнято, але ми будемо боротися

Люди ще покричали на муніципальних копів, виступив зі словом адвокат Валерій Палій, але через кілька хвилин вийшли представники з 31-ої та 5-ої школи, які розповіли, що рішення прийнято

- 41 з 50 депутатів виступили «За», - каже представниця батьків з 5-ої школи Людмила Славінська. – Ми будемо думати, що робити далі, але об’єднанню шкіл не бути!

- За цим рішенням ми вже сьогодні мали бути в приміщенні 31-ої школи, - каже вчитель Наталя Лучко. – Треба було переїжджати з 20 по 24 червня. Але цього не буде, ми обіцяємо.

Нагадаємо, протести через об’єднання двох шкіл почалися з середини травня. Як тоді розповідали вчителі зі школи №5, до них приїхав голова Департаменту освіти міськради Володимир Буняк, та розповів, що в “кінці червня усі старші класи мають переїхати у сусідню школу №31”. А щоб донести свою думку, 16 травня було проведено перше обговорення майбутньої оптимізації. Батьківський комітет та вчителі були проти та пообіцяли створити Майдан, якщо міськрада прийме рішення оптимізувати заклади.

Щоб подолати конфлікт, спричинений оптимізацією шкіл, чиновники створили разом з представниками батьківських комітетів та чиновниками ініціативну групу, яка знайде компромісне рішення, що задовольнить усіх учасників конфлікту. На школи пообіцяли виділити близько чотирьох мільйонів. Але «купити» батьків не вдалося – вони все одно проти.

Депутати міськради намагаються поставити «крапку» у конфлікті щодо оптимізації. Для цього вони сьогодні прийняли рішення про об’єднання шкіл №5 та №31, не дослухавшись до думки противників реформи. Батьки та вчителі, які проти реформи обіцяють продовжити боротьбу.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анонім

    Зрозуміло, що у директора 31 школи (та у інших посадових осіб Департаменту освіти) є фінансовий інтерес у цій справі. А інакше, чому б вони так відстоювали цю безглузду так звану "реформу". Ніякої користі для учнів та правового аспекту тут і близько немає. Але є у житті принцип "бумерангу", залишається надіятися тільки на нього.
  • Анонім

    Коли наступна акція протесту?
  • Анонім

    Людмила Славінська?

    А це не та Людмила шо цілителькою була і людей на гроші кидала в кінотеатрі Росія на початку 2000-х
  • Анонім

    Страйкуйте з 1 вересня обома школами та батьками. Те, що дві школи не почали вчитись та не було першого дзвоника в дітей 1 класу розлетиться моментально по Вкраїні милій. В минулому році десь таке було, кіпідж батьки першокласників ще той підняли. Всі ці петиції, виступи, мітиги є марною тратою часу в недемократичному суспільстві, їх читає якись офісний клерк і не більше, практика показали, що до них не прислухаються.

    Метри квадратні будують, а інфраструктуру ні, бо будують ті, кому класти на людей. Будуть упаковувати та «покращувати» допоки по швам не почне тріскатись. Про переїзди дітей з іншого кінця міста ніхто не думає. Відстоїте — можливо, заставлять вклад в майдутні школи робити, окупність житла в 300-400% їм це дозволить.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up