«Просування інтересів УПЦ мп — неприпустиме». Що відомо про релігійний скандал у Шаргороді

«Просування інтересів УПЦ мп — неприпустиме». Що відомо про релігійний скандал у Шаргороді
  • У міській раді Шаргорода планували передати декілька десятків соток землі під потреби одного з храмів московського патріархату. На це звернула увагу вінницька активістка, яка вважає це діями в інтересах ворога. Ми поговорили з нею про ситуацію. А також з депутатом, який лобіював передачу землі.

«Поки в Хмельницькому забирають землю у московитської церкви, у Шаргороді Вінницької області її виділяють», — допис з таким змістом опублікувала активістка та очільниця ГО «Автомайдан Вінниччини» Таїсія Гайда. 

Вона написала, що питання виділення землі для УПЦ московського патріархату лобіює депутат тамтешньої міської ради та заступник голови Жмеринської РДА Вадим Соляник. До допису активістки прикріплено відео, що на ньому під час однієї з сесій міськради Соляник виступає за виділення землі, як він каже, під храм: 

«Там є батюшка Віталій, який побудував свій монастир. Туди приїжджають люди зі всієї області. Таким чином і село трішки ожило. Тому я вважаю неправильним пхати палиці в колеса і пропоную колегам підтримати даний проєкт рішення», — говорив на відео Вадим Соляник. 

Відео дня

Вінничан, зокрема волонтерів та військовослужбовців, що залишили коментарі під дописом активістки, обурив факт підтримки депутатами цієї церкви. Особливо зараз, коли чи не щодня в країні фіксують кричущі випадки антиукраїнської діяльності духівництва УПЦ мп. Чого вартий нещодавній випадок у Хмельницькому (2 квітня), коли священник на очах у вірян побив військового. 

Чи то пак ганебна ситуація на похованні полеглого Героя на Буковині (5 квітня), коли батюшка не дозволив занести труну з військовим до храму. Не вплинули на ситуацію й благання матері Героя, яка просила дозволити провести похоронне богослужіння всередині. 

В обидвох випадках люди не стали терпіти такої зневаги й служителів УПЦ мп вигнали з приміщень. У Хмельницькому це призвело до рішення місцевої влади про заборону діяльності УПЦ мп на території області, а також припинення договорів оренди з релігійними організаціями, які не виконують вимог законів України.

— На мою думку, неприпустимо, щоб депутати просували інтереси московської церкви. Людей, які пропонують виділяти їм землю або ухвалюють інші рішення на їх користь, потрібно робити «знаменитими», щоб наступного разу їх не вибирали депутатами. Вони мають нести за свої дії персональну відповідальність, — вважає Таїсія Гайда. — Війна триває дев'ятий рік, а дехто досі не розуміє, хто діє в інтересах ворога. Ми не можемо вплинути на пересічних парафіян мп, які давно зомбовані, але маємо принаймні відрадити від прийняття таких шкідливих рішень депутатів. 

Рішення про передачу землі в користування УПЦ мп мали ухвалити в середині березня. За словами активістки, під час сесії міської ради одночасно голосували за десятки пунктів, що стосувалися земельних питань. Однак присутні депутати та міський голова Шаргорода не дійшли консенсусу, тому вже за два дні опісля було переголосування і попереднє рішення скасували. Втім, вважає Таїсія Гайда, це не знімає з депутатів відповідальності за просування інтересів ворожої релігійної організації. 

За словами Вадима Соляника, питання про передачу землі виносив не він, а міський голова Володимир Барецький. Воно містило 53 пункти, зокрема й про передачу землі в користування УПЦ мп. Не з усіма пунктами, продовжує Соляник, він погоджувався, тому голосувати відмовився. На питання журналіста, якої він думки про виділення ділянки під потреби церкви, він буквально повторив тези з опублікованого Гайдою відео: батюшка там молодець, люди до храму їдуть навіть з Вінниці, селяни задоволені. 

Також депутат додав, що землю мали виділити не під будівництво, а буцімто під якісь інші потреби храму, проте під які саме, він не пояснив. Варто зазначити, що рішення про передачу землі церкві так і не ухвалили.

— Нещодавно ми голосували за передачу землі для ПЦУ, то я не бачу нічого поганого в тому, щоб й інші конфесії мали таку можливість, — продовжує Вадим Соляник. — У нас є синагога, костьол та монастир. І ніхто між собою не конфліктує.

Говоримо йому, що ані служителі юдейських молитовних будинків, ні католицькі священники не потрапляють в оперативні зведення правоохоронців у справах про колабораціонізм та інші дії, направлені проти нашої держави. Натомість духовенство УПЦ мп у них фігурує регулярно. Тому, коли після подібних випадків, депутат та заступник голови районної державної адміністрації виступає за передачу таким організаціям землі громади, у людей виникає логічне запитання: «Чому так відбувається?»

— Я не єдиний з депутатів, хто підтримав це рішення, але всіх собак чомусь спустили саме на мене, — говорить Вадим Соляник. — Так, колаборанти справді є. І так у кожній структурі. Та якби я дізнався, що саме в цьому храмі священник не з патріотичною позицією, я був би першим, хто виступив про зміну підлеглості храму та приєднання його до ПЦУ. Але ж я знаю цього священника, він багато зробив для громади. Будь-хто в тому селі вам це підтвердить. 

Нагадуємо заступнику голови Жмеринської РДА про спільне фото з очільником Вінницької єпархії УПЦ мп митрополитом Варсанофієм, що нині його поширюють у мережі. Вадим Соляник каже, що не вбачає у світлині нічого поганого. 

На що ми відповідаємо, що під час інтерв’ю нашому виданню у 2019 році, своїми відповідями митрополит поширював проросійські наративи. Так, журналіст запитав Варсонофія, чи вважає він росію країною-агресоркою. Він відповів, що його завданням є не політика, а порятунок душ. У тій самій відповіді він сказав, що потрібно вести діалог з сепаратистами. 

Ми також запитали тоді митрополита, чий же Крим. На це Варсонофій відповів, що за документами, звісно, український, але належить він росії. 

— Чесно вам скажу, я не бачив цього інтерв'ю і ніколи не чув від владики подібних висловлювань. Знаю, що серед священників є чимало патріотів, які допомагають українським військовим та іншим людям, які цього потребують, — зазначив Вадим Соляник.
 

Читайте також:

«УПЦ мп треба заборонити!» Що думають вінничани про церкву московського патріархату

Бійка на похороні військового та російський Крим. Зібрали скандали за участю УПЦ мп

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Валерий Дубинский

    До цих співчуваючих УПЦ мп має придивитись СБУ.Чи ці козачки, випадково, не чекають на нашій землі путлера.

    А якщо батюшка такий патріот України,-то має  вийти з чортової рашистської і перейти в нашу церкву ПЦУ.

    Це для нього тест на колабораціонізм і сепаратизм...

    Все решта,-то пустопорожні балачки і ворожі наративи.
  • Sancho

    Не завадить перевірити того депутата
  • Анатолий Гордий

    неплохо  подсластили       депутатам  и  ко
  • Next

    Московський патріархат має бути, і БУДЕ заборонений  в нашій державі. Всі хто з цим не згоден, мають скласти депутатські мандати, і добровільно (якщо вони патріоти) відбути на захист нашої Батьківщини.

keyboard_arrow_up