Прокуратура зацікавилася продажем історичної гори у Буші. Чи можливе скасування торгів?

Прокуратура зацікавилася продажем історичної гори у Буші. Чи можливе скасування торгів?
На Бушу чекає протистояння з фірмою "Сі-Еволюшн", яка виграла аукціон на розробку карєру, місцеві кажуть, що захищатимуть землю, бо це їхня комунальна власність.
  • Історичну гору Лисківка у селі Буша продали на аукціоні.
  • Фірма-переможець — ТОВ «СІ-ЕВОЛЮШН» уже сплатила понад 2,6 мільйона гривень за отримання спецдозволу на видобуток корисних копалин.
  • Як зреагувала на протести людей обласна прокуратура?

Прокуратура області перевірить законність продажу на аукціонних торгах спеціального дозволу на розробку кар’єру і видобуток надр родовища «Бушанське». Про це журналісту «20 хвилин» повідомили у пресслужбі обласної прокуратури.

Сталося це після звернення місцевих жителів до правоохоронних органів.

«Вінницькою обласною прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 240 Кримінального кодексу України, — каже речниця прокуратури Ірина Вихованець. — Стаття має назву «Порушення правил охорони або використання надр, незаконне видобування корисних копалин».

Відео дня

За її словами, досудове розслідування доручено здійснювати Слідчому управлінню обласної поліції. На запитання, чи передбачено законодавством у випадку виявлення порушення скасування аукціону, співрозмовниця відповіла: «Це питання досліджується».

Про скандал у Буші з продажем частини гори Лисківка, яку продали на аукціоні, «20 хвилин» розповідала у публікації 1 квітня нинішнього року.

Нагадаємо, у Буші створений історико-культурний заповідник з однойменною назвою. Він має статус державного, охороняється державою.

У селі є також геологічний заказник «Гайдамацький Яр». Ще одна унікальна пам’ятка — скельний храм дохристиянського періоду.

Розробка кар’єру завдасть школи не тільки цим об’єктам, а й жителям громади. Таку думку висловлювали учасники двох зборів громади, які відбулися у селі. Місцевих активно підтримують небайдужі з різних куточків країни. Це ті, хто у свій час приїздив до села і зберіг приємні враження від екскурсії до названих об’єктів.

Крім того, на території громади створюють Центр реабілітації військових.

Територія під кар’єр прилягає одразу до трьох сіл Буша, Дорошівка і Слобода-Бушанська.

Учасники зборів адресували звернення також до Ямпільської міської ради, начальника ОВА Сергія Борзова, голови облради В’ячеслава Соколового, направили листи до народних депутатів України, керівництва держави. Вони вимагають не допустити розробки кар’єру на землях, розташованих поруч з пам’ятками національного значення. Діяльність такого об’єкта негативно позначиться на екології населених пунктів, де протікають річки Мурафа та Бушанка.

Злочином проти майбутнього України назвав можливу розробку кар’єру голова підрозділу «Одіссей» Національної організації скаутів України В’ячеслав Сичов. Про це він написав у відкритому листі до начальника ОВА Сергія Борзова. Просить владу втрутитися у ситуацію, не дати можливості фірмі з уставним капіталом в одну тисячу гривень, руйнувати історію і знищувати екологію історичного місця.
 

Читайте також:

Як «Демон» захопив два ворожі танки. Золоту Зірку Героя України вручили рідним спецпризначенця

Як бути військовим рекрутером у Вінниці — розповідає Олександр Царевський

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Тарас Грицуляк

    Коли журналісти почнуть писати правду та перестануть заробляти на маніпуляціх?)) Продали не гору, не землю, а дозвіл на розробку кар'єру. Продали цей дозвіл на державному аукціоні (увага - державному). Шмат землі про який йдеться знаходиться за межами культурного заповідника "Буша". На ньому немає історичних та культурних об'єктів. він не має жодної історичної цінності. Все питання в одному з трьох - або не дали відкат, або зацікавились конкуренти, або місцеві бізнесмени, які "стрижуть" бабло на "Буші" занепокоєнні зменшенням потоку туристів через кар'єр який збудують поруч.

    Читач91 reply Тарас Грицуляк

    А ви собі хоч уявляєте що таке кар'єр, це потужні систематичні вибухи, відкритий кар'єр це пилюка яка накриє усі околиці, досить уже цих кар'єрів , скоро з України нічого не залишиться там все розбили бомбами тут самі поруйнуємо, бізнесмени задрипані та це мародери, бізнесмени створюють якусь складну техніку, якісь потрібні вироби, щось вирощують а ті що із землі витягуюють корисні копалини то мародери.
  • Алла Ливончик

    Маю надію, що тут ми не здамося!!!
  • Катерина

    Мені дуже цікаво,звідки ноги ростуть??Не від Ямпільських можновладців???
  • Natalie

    Хто взагалі мав право продавати історичну гору?! Це взагалі на межі маразму 😱 Це ще раз доводить, що ті, хто при владі безсовісні виродки, яким байдуже на історію! Лиш на словах "патріоти"

keyboard_arrow_up