Знайшлися близькі. Продовження історії про діда на лавці біля другої лікарні

Знайшлися близькі. Продовження історії про діда на лавці біля другої лікарні
Миколу Мевха (70 років) виписали з лікарні на вулицю. Зараз чоловік у пансіонаті для людей похилого віку. Його впізнала по фото похресниця і має забрати до рідного села
  • Як діяти, коли жодна служба Вінниці не знає, що робити людині, яка прагне допомогти чужої біді? Ми з'ясували це на прикладі 70-річного Миколи Мевха.
  • Чоловік не мав документів, грошей і рідних, три доби після виписки з лікарні не зна де ходив містом, не зна де спав і не зна що їв... Аж поки йому не допомогли сторонні люди.

Наступного дня після того, як на нашому сайті вийшов матеріал про «діда на зупинці», зателефонувала жінка, представилася Танею, похресницею Миколи Мевха. Жінка дуже зраділа, що її хрещений живий, сказала, що приїде на цьому тижні його провідати, а до того часу спробує домовитись і перевести його в притулок до рідного села.

Тому що народився Микола Мевх в селі Скоморошки, за 30 км від Погребища, зараз це Оратівська ОТГ. Там в нього є батьківська хата, і він навіть жив там певний час після смерті батьків. А потім поїхав у Вінницю — і пропав.

— Останній раз я хрещеного бачила 2019 році, восени, коли приїздила у Вінницю до свого прийомного сина, який в 5-му училищі навчався, — розповідає Таня. — Ми з сином зайшли перекусити в кафе, побачили хрещеного на зупинці, розговорилися. Він дав мені свій номер телефону (бо до того теж зв’язок втратили), але буквально через місяць з його номеру передзвонив якійсь чоловік і почав гроші вимагати. Я запитала: «звідки телефон мого хрещеного, сказала, якщо вкрали — поверніть». Видно тоді в нього були втрачені і гроші, і документи.

Відео дня

Жінка розповіла, що Микола Мевх — колишній військовий. І тому помотало його по всьому радянському союзу. Був одружений двічі, від різних шлюбів має доньку, якій зараз десь 47-48 років і сина, якому близько 40-ка. З колишніми дружинами і дітьми зв’язків не підтримував.

— Його мама — двоюрідна сестра мого діда, тож він мій і родич, і хресний, і сусід. — розповідає Таня. — В Погребище є тьотя Оля, його найближча родичка, він до неї раніше часто приїздив, я їй вже сказала, що хрещений знайшовся.

Таня має приїхати до Вінниці на цьому тижні, спочатку провідати, а вже потім забрати хрещеного. А ще вона дуже вдячна Любі, яка не пройшла повз і допомогла абсолютно сторонній людині не залишитись на вулиці.

Як людині відновити документи

А поки що дідуся, як ми розповідали у попередній публікації, прихистив приватний пансіонат для людей похилого віку, бо волонтерам більше просто нікуди було його забрати із зупинки. Потім похресниця хоче перевести його в Плисків, у Психоневрологічний інтернат «Дім Милосердя», він знаходиться за 14 км від Скоморошок. Його там готові вже прийняти, та все впирається в документи. Ними займається активістка Юля Дякун, і на це потрібно багато часу.

Потрібно зробити паспорт, після того — довідку про стаж, з'ясувати, чи отримує він пенсію і яку, де картка пенсійна, в якому банку він її отримував. І ще купа питань, які займають багато часу і які потрібно вирішити. Але…

— Розумієте, в нього зараз стан зміненої свідомості, він майже нічого не пам’ятає, — розповідає Юлія Дякун. — І в нього серйозні проблеми зі здоров’ям. Так, у нього є будинок у Скоморошках, який, правда, в непридатному для життя стані. Крім того є пай і є гроші за пай, які він не може отримати, тому що в нього немає документів. А щоб зробити ці документи, людина має особисто прийти їх оформлювати і бути при свідомості.

Тому історія допомоги діду із зупинки біля другої лікарні — продовжується...
 

Читайте також:

Вчили керувати дронами! Як відсвяткували День захисту дітей у Вінниці

«Душа в місті Марії»: у Вінниці відкрили фотовиставку про материнську любов і втрату

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Nataliia

    Ним опікується керівник кризового центра
  • Ярослав

    фото нагадало картину Чонтвари "Старий рибак"
    p.s.  ні в якому разі не хочу образити чоловіка.....

    Читач15 reply Ярослав

    чому "образи",він дійсно на нього схожий...схожий,так виглядає,з цією білою бородою,шо старець з монастиря🙋
  • Nina Talasheva

    Не 100,а 1000кіл.Зараз є електронні бази даних.Знають прізвище,звідки він,яка ж проблема?"Без бумажки ти кашка,а с бумажкой человек" Ось так у нас виходить завжди!
  • Леонид Калина

    Так засрано рекламою, що не можливо читати...

keyboard_arrow_up