Приходять лікуватися переселенці і бійці. Як медики з Миколаєва відновлюють медцентр у Буші

Приходять лікуватися переселенці і бійці. Як медики з Миколаєва відновлюють медцентр у Буші
Лікарі з Миколаєва знайшли свій другий дім у Буші. Тут збираються відкрити медичний центр
  • Подружжя медиків з Миколаєва вирішили відновити свою діяльність на Вінниччині. У рідному місті ворог зруйнував будівлю їх медцентру, тому евакуювалися. Палива вистачило доїхати до Буші. В селищі на Вінниччині планують відкрити медичний центр.

У Миколаєві, в Центрі медичної реабілітації, подружня пара 17 років займалися лікуванням людей з проблемами опорно-рухового апарату. Власники центру — Сергій Сич, лікар-нейрохірург, кінезіолог, мануальний терапевт та його дружина, масажистка Олена Деордієва. За рік ставили на ноги до двох тисяч людей. У березні їхню справу зруйнували російські ракети. Працівники роз'їхалися по всьому світу. Через постійні обстріли власники клініки теж вирішили евакуюватися з рідного міста. 

Коли паливо в дорозі скінчилося, подружжя вирішило зупинитися в мальовничій Буші, що неподалік Ямполя на Вінниччині. Вони були знайомі з цим історико-культурним заповідником раніше, адже в ньому активно розвивається зелений туризм, і вони тут гостювали. 

Лікар-нейрохірург Сергій Сич

 — Планували їхати не у Бушу, а на захід. Втім пального не вистачало. Згадали, що ми колись були у цьому місці. І ми так дісталися сюди. Почали допомагати місцевим, а потім їздили по районам області. Тепер люди приїздять з усієї України — Дніпра, Херсона, Києва, — говорять Сергій та Олена.

Відео дня

Вони вчаться жити у селі, бо виїздити з України не хочуть, мовляв, треба економіку своєї країни піднімати. Тимчасовий прихисток перетворився на довготривале проживання: медики з Миколаєва придбали хатину, навчилися користуватися пічним опаленням, носити воду з криниці. Вже готові створювати новий реабілітаційний центр з лікування хвороб опорно-рухового апарату, схожий на той, який зруйнували окупанти. На реабілітацію до подружжя почали з’їжджатися бійці з усіх куточків країни.

Масажистка Олена Деордієва

— Приїжджають хлопці з ротації, поранені, і це десь третина моїх пацієнтів зараз, – поділився нейрохірург. — Переважають травми кінцівок, травми хребта, черепно-мозкові травми, контузії, емоційні травми.

Художниця Світлана Телець оселилася в Буші понад 15 років тому. Давно і успішно тут розвиває зелений туризм, проводить творчі пленери. З початку повномасштабного вторгнення прийняла чимало переселенців з гарячих точок, в тому числі і подружжя медиків з Миколаєва. Розповіла, що сама зверталася до лікарів, приходять за лікуванням місцеві жителі і переселенці, яких чимало в Буші. 

— Спочатку попросила Оленку зробити мені розслабляючий масаж, потім підключився Олександр і сказав, що маю проблеми зі здоров'ям, потрібне комплексне лікування, — розповідає художниця.— Зараз я працюю в тандемі з миколаївськими лікарями: вони лікують фізичне здоров'я бійців та переселенців, я проводжу з ними арт терапію, відновлюю психологічний стан постраждалих від війни людей. Ну і природа Буші сприяє тому, щоб якнайшвидше відновитися.

Художниця Світлана Телець

Невеличкої сільської хати вже не вистачає для прийому всіх охочих. Тож медики серйозно замислились над створенням нового реабілітаційного центру. Ідею підтримали місцеві волонтери та узялися всі разом розробляти проект і подаватися на міжнародний грант.

— МРТ тут немає взагалі, тільки у Вінниці, — говорить лікар-нейрохірург Сергій Сич. — Ми навіть ультразвукового дослідження контрольного не можемо зробити. А ще потрібні електрофорези, фонофарези.

Точний кошторис на створення нового центру подружжя поки назвати не може. За попередніми підрахунками, на медичну діагностичну апаратуру, спортивне обладнання для реабілітації та інше оснащення піде не одна сотня тисяч доларів. Проте лікарі вірять у свій успіх, бо зможуть створити в невеличкому селі додаткові робочі місця, платити податки, а головне, ставити на ноги постраждалих від війни з усієї України.

 

Читайте також:

Про інвалідність внаслідок війни. Дізналися, як отримати статус, куди звертатися

Роман Олексів, мама якого загинула від ракетного удару у Вінниці, продовжує лікуватися за кордоном

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Таня Михайловська

    Бог вам в поміч !!!
  • Галина Демчук Волошина

    НЕХАЙ БОГ ВАМ ДОПОМАГАЄ , НАШІ РЯТІВНИКИ ,і ХАЙ БЛАГОСЛОВИТ НА ДОБРО!!
  • Giulia Vataman

    Молодці наші рідні.
    Дякую вам.

keyboard_arrow_up