Постамент для МіГу: архітектори схвалюють, у соцмережах критикують

Постамент для МіГу: архітектори схвалюють, у соцмережах критикують
  • Минулого тижня будівельники повернули літак МіГ-15 на площу Могилка 
  • Його закріпили на постаменті, але городяни не задоволені цією конструкцією. Вважають, що вона є ненадійною та руйнує всю концепцію проспекту Космонавтів
  • У мерії це спростовують і кажуть, що «все буде добре»

Літак МіГ-15, який відвезли на Вінницькій авіаційний завод для реставрації ще минулого року, нарешті повернули на площу Костянтина Могилка. Із четверга, 26 жовтня, його закріплюють на дивовижній основі, яка складається з вигнутих металевих труб.

Якраз ця конструкція і викликала обурення городян у Фейсбуку. Люди незадоволені формою постаменту, його виконанням та припускають, що літак може впасти з цієї основи.

Відео дня

Не витримає спеки та морозів

Адміністратор спільноти «Дизайн міського середовища Вінниці» Ігор Чепугов висловився, що цей постамент є прикладом як «зробити з лаконічного складне».

«Пам’ятник вкрай неакуратний і вкрай небезпечний. Після перших дітей, які впадуть з літака, постамент знесуть. Повірте. Бездумність і бездушність», — пише Чепугов.

А співробітник Вінницької торгово-промислової палати Віктор Дядькович, який має освіту інженера-механіка, невдоволений кріпленнями елементів постаменту. Він розписав у своєму Фейсбуку, що проект та монтаж постаменту має багато «мінусів».

«Як в замкненій системі вони врахували коефіцієнт лінійного розширення при нагріванні (охолодженні)? Трикутник (його формують три опори, що стоять якраз під літаком - авт.) жорсткий! — пише Дядькович. — Сторона АВ довжиною близько 11 метрів. Температура металу буде від -20 взимку до +50 градусів за Цельсієм влітку. Тобто, конструкція буде розширятися та звужуватися більше ніж на вісім міліметрів. Але переміщатися точці А нікуди, її тримає сторона АС, яка теж розширяється. Проте, вже в іншому напрямку. Ось у точці А і почнуться розтягування, стиснення металу. За всіма законами проектування, там мав бути шарнір — компенсатор теплового зазору. А там все заварено».

Монтаж не закінчили

І хоча постамент критикують, робітники з підрядної організації «Олеріт» продовжують його споруджувати. Територія навколо конструкції обгороджена червоною стрічкою з табличками. На них написано «за огородження не заходити».

Зараз літак закріплений на трьох металевих трубах, які вигинаючись, створюють форму реактивних струменів позаду МіГу. Поряд з постаментом лежить тротуарна плитка, якою будуть закладати фундамент конструкції.

Люди, які працювали 31 жовтня на площі, розказали, що «зварюють та закріплюють все на совість». Але чоловіки відмовилися розказати журналістам більш детально про особливості конструкції. За коментарями направили до заступника директора підприємства — Олега Гончара. З ним, протягом підготовки публікації, зв’язатися не вдалося.

Олег Григорович не сидить в офісі цілий день. Він дуже мобільний, постійно роз’їжджає у справах, — відповіла працівниця компанії, що представилася Світланою.

Отже, розпитали чиновників у вінницькій мерії. Головний архітектор міста Олександр Рекута, один з тих посадовців, які обирали ідею для проекту постаменту. Проте, на питання щодо якості монтажу та ймовірні недоліки основи під МіГ-15, чоловік відповів стримано.

— Упевнений, що все буде добре. Літак не впаде, — сказав архітектор Рекута. — Дискусії про конструкцію постаменту в Фейсбуку, де люди кажуть, що можна було зробити краще — це важко коментувати. Особисто мені подобається форма постаменту: журі обрало цю конструкцію серед кількох варіантів, оскільки цей постамент є найбільш цікавим, має динамічну форму, вписується у овальну площу Могилка. Перголи перегукуються із постаментом, створюючи єдину композицію.

 

«Три опори під літаком можна було і прибрати»

 Віталій Плясовиця, архітектор

 — Для того, щоб заявляти, що проектанти не врахували перепад температур, потрібно взяти увесь проект та перерахувати все. Сказати «на око», що розробники помилилися — неможливо. Проект я бачив, непоганий. Він пройшов експертизу, наразі має вестись технічний та авторський нагляд. Можу сказати, що проект не «халтура». Три опори під літаком можна було і прибрати. Для цього проектанти мали обрахувати та рівномірно розподілити навантаження по всій конструкції. Як варіант, ці три «стовпи» під літаком можна було по-іншому розташувати: зменшити їх висоту та встановити ближче до основи, тоді б вони виглядали не так масивно. Якщо не буде ніяких катаклізмів та монтаж конструкції виконаний якісно, то немає навіть шансу, що МіГ-15 звалиться з постаменту.

 

Оновлена площа Могилка коштує як 11 «Днів міста»

Ідею для пам’ятника з літаком запропонував архітектор Денис Камінський. Він намалював «Слід», що символізує реактивні струмені, що здіймаються за літаком.

Готова конструкція матиме ще по центру невисокий постамент із мармуровим покриттям. На ньому встановлять табличку з інформацією про пам’ятку історії. Концепцію Камінського міські чиновники визнали, як найкращу для втілення на площі Могилка.

Реконструкція площі «з літаком», що нині носить ім’я льотчика, Героя АТО Костянтина Могилка, триває більше року. Хоча обіцяли закінчити до кінця 2016 року. Як розказували в мерії, затримки виникли через складність металоконструкцій. Їх робили на заводі «Сармат» (колишній завод «Аналог» - авт.).

Усіма ремонтами займалося товариство «Олеріт», що за всю роботу отримало з міського бюджету 7 мільйонів 78 тисяч гривень. А на завершення реконструкції те ж товариство може отримати ще 9 мільйонів 391 тисячу гривень.

Тобто, разом це 16,5 мільйона гривень. Для прикладу, за ці гроші можна було б відсвяткувати День міста Вінниці 11 разів підряд.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Donchak Dmitriy

    ох и шей там наламают....
  • Саша Ницевич

    Після фрази Віталія Плясовиця "Проект я бачив, непоганий. " Стає зрозуміло про якість...
  • Богдан Пупкин

    расчеты с расширением или сужением метала...   бла бла бла.    это все умно и интересно...    но давайте про элементарное...  при сильном порыве ветра он не полетит туда к элитной 14-ти этажке?   как по мне так ширины крыла хватает что бы нагрузка от сильного порыва ветра со временем нарушила крепеж...

    Igor Chepugov reply Богдан Пупкин

    где ам элитная 14 этажка? Ты чо конь?

    Задунайский Торонтуй reply Igor Chepugov

    Кстати, девятиэтажки на фото - самые первые в Виннице. На момент постройки самые высокие жилые дома в городе.
  • Anonymous

    ...люди кажуть, що можна було зробити краще — це важко коментувати... - конечно, признать что вы бездари и неуки и ничего нормального сделать не можете, вот и комментировать даже для вас сложно. Из рекуты архитектор как из г...а пуля - весь город в рагульных постройках, пристройкам, мафах, рекламе, утепрителях, балконах и прочем дерь...ме.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини 14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera 11:47 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up