Попри накладені штрафи, теплоходи з катамаранами продовжують виходити на Південний Буг

Попри накладені штрафи, теплоходи з катамаранами продовжують виходити на Південний Буг
  • Наразі на більшості плавальних засобів заборонено виходити на воду через нерест риби. Порушників вже почали штрафувати. Однак суми штрафів настільки мізерні, що вінницькі підприємці на них не зважають. 

У понеділок, 13 травня, «Муніципальна варта», патрульна поліція та рибоохоронний патруль провели коло берегів Південного Бугу перший в цьому році свій рейд. Він пов'язаний з нерестом риби. Як читаємо в наказі №58 Вінницького рибоохоронного патруля, з 1 квітня до 20 травня в області триває весняно-літня нерестова заборона. 

В одному з пунктів наказу йдеться, що під час нересту риби заборонено пересування всіх транспортних засобів чи моторних суден. Мова, зокрема, й про річку Південний Буг, що нею більш як тиждень курсують прогулянкові теплоходи та десятки катамаранів. 

За словами начальника відділу рибоохоронного патруля Сергія Данаіле, боротьбу з порушниками заборон, пов'язаних з нерестом, вони ведуть від першого року створення їхньої служби. Цей рік не став виключенням. Посадовець каже, що їхні інспектори заздалегідь попереджали власників плавзасобів про нерест, однак все одно стикнулися з уже звичним ігноруванням з боку останніх. 

Відео дня

— Є закон, який забороняє зараз виходити на воду, а є підприємці, які все одно кажуть: «Так у нас же бізнес», — пояснює Сергій Данаіле. — Роз'яснювальна робота проводилася заздалегідь, усі знали, що можна, а чого не можна робити. Якщо минулі роки вони виходили десь за десять днів до закінчення нересту, то цього разу зовсім знахабніли, і вже давно на воді. 

Складання адмінпротоколу

За словами рибоохоронного патрульного, під час першого рейду вони склали п'ять адмінпротоколів за частиною 3 статті 85 КУпАП (порушення правил рибальства). За таке правопорушення передбачений штраф 170 гривень. Три дісталися власникам теплохода «Ляля Ратушна», два інші — власникам катамаранів. 

— Ми накладаємо штрафи, і будемо продовжувати робити це, однак порушники ставляться до них легковажно. Вони роблять все, що їм заманеться, розуміючи, що штрафи мізерні, і що сплатити їх їм буде дуже легко, — продовжує Сергій Данаіле. — Ходить Бугом ще один прогулянковий катер. Скільки разів ми зверталися до них, просили дочекатися кінця нересту, але у відповідь чули лише: «А у нас замовлення».

Складання адмінпротоколу

Рибоохоронець каже, що з року в рік дати нересту можуть дещо змінюватися. До прикладу, через холодну зиму цього року нерест триватиме аж до 10 червня (у наказі вказана дата 20 травня). За його словами, деякі види риб у Південному Бузі лише почали нереститися, а теплоходи з катамаранами можуть їм зашкодити. 

Як саме?

Човни з моторами 

При роботі гвинтів мотора човнів утворюється потужна хвиля, котра виносить ікру на берег й на рослинність, що виступає з води. Від цього ікра висихає та гине. Через вібрацію та хвилі, що утворюються від моторних човнів, ікра, яка знаходиться на визріванні, частково струшується, інша покривається піднятим із дна водойми мулом, що також призводить до її загибелі.

Крім того, шум, вібрація та підняті моторним човном хвилі у нерест полохають рибу, вона переміщується в нетрадиційні, непристосовані для нересту місця, що призводить до зниження показників виживання ікри.

Катери

На прибережному мілководді хвилі від катерів викидають риб’ячу ікру на берег. Крім того, хвилі від моторних човнів змивають ікру з субстрату на нерестовищах.

«Найменше змивання спостерігається при пропливанні човна на відстані понад 100 метрів. Зі збільшенням кількості пропливів човна зростає кількість змитої ікри. Наприклад, внаслідок 60-разового пропливання човна на відстані 25 метрів змивається до 75% ікри. Ікра, що залишилась на субстраті після проходження хвиль з вірогідністю до 90% гине. Крім того, хвилі здатні викидати на берег до 10% молоді», — розповідали раніше рибоохоронці.

Мастило та паливо

Несуть небезпеку для біоресурсу не лише мотори. Мастило та паливо попадає у воду, разом з відпрацьованими газами. Нафтопродукти розпливаються по воді тонкою плівкою у вигляді веселки, ця плівка непроникна для повітря і перешкоджає доступу малька та інших водних біоресурсів до кисню. 

Чи послухалися підприємці патруль?

Наступного після рейду дня, 14 травня, попри накладені штрафи та прохання утриматися від виходу на воду, як катамарани на набережній фонтану «Рошен», так і теплоходи продовжують курсувати Південним Бугом за звичними графіками. 

Читайте також:

«Пам'ятний знак вже виготовляють»: чи встановлять його до першої річниці трагедії 14 липня?

Демонтували чи вкрали? Про сходи, яких більше немає перед колишнім кінозалом «росія»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Лена Левчук

    З цього приводу маю цілу історію! 23.04.2023 року на річці Південний Буг в районі Сабарова було здійснено рух катера з приблизно 15-20 осіб на борту. На катері була дуже голосно ввімкнута музика, відпочивальники галасували, каталися на лодці, причіпленій до катера, запливали впритул до очерету.

    Факт порушення зафіксовано на чисельних фото та відео, мешканці набережної зони теж вимушено стали свідками.

    О 16.55 було здійснено дзвінок в поліцію, за 40 хвилин ще один, повторний. Після чого поліцейський в телефонній розмові повідомив що вони до цього не мають відношення та нічим зарадити не можуть. 25 квітня був дзвінок на гарячу лінію міськвиконкому, порадили звернутися в Муніципальну варту. Муніципальна варта порадила звернутися в поліцію…  

    26 квітня був здійснений дзвінок в рибоохоронний патруль, який повідомив про заборону навігації по річці Південний Буг в зв’язку з нерестом.

    В письмовій форми були надіслані скарги в водний патруль та міськраду з проханням вжити відповідних заходів до порушників та повідомити про результати.

    Готові представити докази скоєного.

    Прошу врахувати, що це був провідний день, в який ми вшановували пам’ять загиблих у триваючій ВІЙНІ

    Пройшов місяць.... і ось результат...шокував.. "У ВІННИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ВІДСУТНІ ПОВНОВАЖЕННЯ.... СПРАВУ ПЕРЕДАНО ДО КИЄВА..."
  • Анатолий Гордий

    бабло  побеждает  зло  это  показатель  -----  закон  не  для  всех
  • Valeri Oleinik

    На жаль, збувається пророцтво з Біблії.

    Бог Творець любить людей, але йому дуже шкода, що деякі люди приносять шкоду землі і воді ( і також тим творінням які зараз розвиватись повинні) а їм не дають можливості. Йому дуже неприємно та боляче. В своєму Слові Біблії , Бог звертає увагу та говорить:

    "Хай шумить море і все, що в ньому, також земля і ті, що на ній живуть.Нехай річки  плещуть у долоні  і  хай гори  радісно вигукують перед Єговою, бо він іде судити землю. Він судитиме населену землю по  справедливості  і  народи судитиме з вірністю" (Псалом 98:7-9).

    Тому ще трошечки є часу щоб прислухатися та виправити ситуацію!

    Більше інформації ви можете знайти на офіційному сайті: jw.org
  • Олег Каськов

    А на чому пересуваються самі "патрульні",невже на велосипедах?

keyboard_arrow_up