Під час нересту на Південному Бузі не можуть курсувати катери та інші плавзасоби

Під час нересту на Південному Бузі не можуть курсувати катери та інші плавзасоби
  • Чорни, катери та катамарани на водних об’єктах у нерестовий період завдають значної шкоди біоресурсам.
  • Саме тому у Вінниці почали проводити рейди та притягувати до відповідальності порушників.

Шкода біоресурсам

Човни з моторами

Вінницький рибоохоронний патруль повідомляє, що при роботі гвинтів мотору човнів утворюється потужна хвиля, котра виносить ікру на берег та на виступаючу із води рослинність, від цього ікра висихає та гине. Через вібрацію та хвилі, що утворюються від моторних човнів, ікра, яка знаходиться на визріванні, частково струшується, інша покривається піднятим з дна водойми мулом, що також призводить до її загибелі.

Також шум, вібрація та підняті моторним човном хвилі у нерест полохають рибу, вона переміщується в нетрадиційні, непристосовані для нересту місця, що призводить до зниження показників виживання ікри.

Відео дня

Катери

На прибережному мілководді хвилі від катерів викидають риб’ячу ікру на берег. Крім того, хвилі від моторних човнів змивають ікру з субстрату на нерестовищах.

— Найменше змивання спостерігається при пропливанні човна на відстані понад 100 м. Зі збільшенням кількості пропливів човна зростає кількість змитої ікри. Наприклад, внаслідок 60-разового пропливання човна на відстані 25 м змивається до 75% ікри. Ікра, що залишилась на субстраті після проходження хвиль з вірогідністю до 90% гине. Крім того, хвилі здатні викидати на берег до 10% молоді, — зазначають у патрулі.

Мастило та паливо

Несуть небезпеку для біоресурсу не лише мотори. Мастило та паливо попадає у воду, разом з відпрацьованими газами. Нафтопродукти розпливаються по воді тонкою плівкою у вигляді веселки, ця плівка непроникна для повітря і перешкоджає доступу малька та інших водних біоресурсів до кисню. 

Рейди Південним Бугом

Перший рейд рибоохоронний патруль, Муніципальна варта та правоохоронці провели 13 травня. Триватимуть вони до кінця періоду нересті. Усе для того, аби провести розʼяснювальну роботу з вінничанами стосовно заборони пересування на човнах (катамаранах) у період нересту.

— Нажаль, не зважаючи на попередження працівників відомства знайшлись особи, які вирішили ігнорувати діючу на цей час заборону і повелися легковажно, — зазначають у патрулі. — В результаті чого на таких громадян були складені адміністративні протоколи за третьою частиною статті 85 КУпАП.

Відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства в цей особливий період нересту дозвіл на використання плавальних засобів мають тільки органи, що займаються охороною водоймищ.

 

До речі, ми зібрали у добірку все, на чому можна покататися по Південному Бузі. Також розповідаємо, скільки цьогоріч коштують водні розваги у Вінниці: 

 

Читайте також:

Що робити з річками-«смердючками»? У Вінниці обговорюють проєкт розвитку

Що ви знаєте про міста та містечка Вінниччини? Тест від «20 хвилин

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Юрий Анатольевич Ефременко

    На кінець дійшло хто заважа5 неристу
  • Римский Александр

    А Пирогов и Ляля как же? На якорь станут до конца нереста?! Вот зачем такая жизнь без катеров и лодок, а?
  • Олег Каськов

    Так-так,надзвичайну шкоду. Особливо надувні човни та катамарани,ті,що на рошенівській набережній.
    І,до речі,не паливо,а пальне.
  • Лиля Голоскевич

    Але ж хтось їм ліцензію видавав? Анонсували про початок роботи катерів скрізь,чому тоді ніхто не реагував? Напевне казна обніщала.

keyboard_arrow_up