Понад 6 мільйонів гривень: дореволюційний маєток придбав підприємець з Чечелівки

Понад 6 мільйонів гривень: дореволюційний маєток придбав підприємець з Чечелівки
  • У центрі Вінниці дореволюційну будівлю 1902 року продали підприємцю з Гайсинського району. Раніше маєток належав ЖЕКу, був складом. Останнім часом стояв пусткою.

За останні десять років двоповерхову історичну споруду 1902 року на Монастирський влада міста вже не один раз виставляли на аукціон. Активісти пропонували не продавати будинок, а створити в ньому музей «Підземна Вінниця», адже з підвалу будинку можна потрапити у підземний хід, довжиною 12,8 метри. Він розташований паралельно вулиці Монастирські, частково засипаний сміттям. Має два розгалуження: одне веде в бік ліцею, інше — до вулиці Коріатовичів і Південного Бугу. 

Сам об’єкт складається з адмінбудинку, загальною площею 364,4 м2 та гаража. Розташований на земельній ділянці комунальної власності загальною площею 0,0323 га. 

Відео дня

Адмінбудинок двоповерховий з підвалом, цегляний, розміщений фасадно відносно вулиці, вікна виходять на фасад, вхід з фасаду будівлі. Вхід до підвалу окремий, з тильного боку будівлі.

На товар таки знайшовся покупець. У 2021 році за 4 мільйони 480 тисяч гривень її майже придбав бізнесмен Роман Ларін. Відомо, що чоловік керував ювелірною компанією, був депутатом облради, поставив пам’ятник Помаранчевій революції. Бізнесмен встиг дати завдаток і… помер. Тому будівлю повернули у комунальну власність. Наприкінці листопада поточного року знайшовся новий власник будинку у центрі міста.

Хто новий власник?

Новий покупець історичної будівлі — «БУДСТРОЙ АІ», яка разом з податками обійшлася підприємству у 6 мільйонів 120 тисяч 960 гривень. 

Юридична адреса підприємства — проспект Житній,1, що у місті Гайсин, де знаходиться готельно-ресторанний комплекс «VinoGrad». Про це повідомила Вінницька агенція журналістських розслідувань.

Відповідно до відкритих реєстрів, ТОВ «БУДСТРОЙ АІ» має статутний капітал у 50 мільйонів гривень. Власник компанії — підприємець Сергій Березюк, місце реєстрації котрого у селі Чечелівка Гайсинського району. 

У 2021 році цільове призначення будівлі на Монастирській, 1 було: будівництво та обслуговування об'єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування. Одна з умов продажу — новий власник має провести (замовити) археологічне дослідження підземних приміщень об’єкта та ділянки культурного шару. 

Наразі невідомо, які плани у нових власників на дореволюційну будівлю.

Маєток 1902 року

Будинок в центрі Вінниці побудований в 1902 році. Зведений у стилі модерн, але не є пам’яткою архітектури і невідомо, хто був зодчим цієї споруди. Втехпаспорті вказана дата забудови 1902 рік, але на фасаді — 1909. Причиною відмінності є те, що будинок зводили частинам. В Державному архіві Вінницької області зберігся проект прибудови до вже існуючого будинка, який належив Рухлу Буркату. Як бачимо, проект був реалізований, але без арки. 

У радянські часи приміщення займав ЖЕК №16. А після реорганізації, в 2013 році, цей об’єкт комунальної власності передали на баланс товариству «ЖЕО». Останні кілька років дім стоїть пусткою. Приміщення обладнано системою електрозабезпечення, водопостачання, каналізації, місцевого водяного опалення, проте відключені.

 

Читайте також:

Як під час війни утримати позиції і стати сильнішим? Історії двох вінницьких компаній

Браїлівський завод з мільйонними боргами виставили на аукціон. Яка вартість лоту?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Lidiia Kaliuzhko

    У всіх країнах історичні пам'ятки зберігають, а тут" хазяї" віддали за 2 копійки.Доплату напевно взяли готівкою.Це тому,що ми мовчимо,як вівці.
  • Мария Мутыгуллина

    Так дешево продати архітектурну пам'ятку

keyboard_arrow_up