Поліція розслідує забруднення Південного Бугу. Справу завели через наше відео

Поліція розслідує забруднення Південного Бугу. Справу завели через наше відео
З труби зливають рідину просто в нашу річку. Від цих стоків берег вкритий піною, яку тягне далі течією
  • Після відео, яке опублікували в Інстаграмі «20хвилин», поліція почала розслідувати ймовірне забруднення річки Південний Буг. 
  • Йдеться про ділянку за Сабарівською ГЕС, де триває скид з очисних споруд «Вінницяоблводоканалу». 
  • Обласна екологічна інспекція уже раніше фіксувала, що там є перевищення забруднюючих речовин: щонайменше втричі від допустимих норм.

2 червня в нашому Інстаграмі опублікували відео про нечистоти, які зливають у Південний Буг. Це триває за 200 метрів від Сабарівської ГЕС, від чого вода вкрита коричневою піною та білими пузирями.

Невдовзі ми дізналися, що після публікації цього відео, 16 червня, Вінницьке районне управління поліції відкрило кримінальне провадження та проводить досудове слідство через підозру в забрудненні річки Південний Буг. 

Попередньо справу кваліфікували за статтею 242 «Про порушення правил охорони вод» Кримінального кодексу України (покарання — 17-85 тисяч гривень штрафу, ув’язнення на строк до 5 років).

Також разом з читачкою Вікторією ми звернулися до обласної екологічної інспекції, де попросили провести перевірку стоків у тому районі річки Південний Буг. Нас цікавило, хто і що скидає у головну річку Вінниці та чи не є це забрудненням?

В екоінспекції відповіли, що зараз, на період воєнного стану, діє мораторій на перевірки. Їх можна проводити позапланово, за дозволом центрального органу влади. Але підстав для отримання такого дозволу інспекція не вбачає.

Однак, нам розповіли, що випуск стічних вод за Сабарівською ГЕС проводить КП «Вінницяоблводоканал». І про те, що раніше екологи вже відбирали проби зі стічних вод.

«23 лютого 2023 року, в рамках спостереження за якістю поверхневої води в річці Південний Буг, був здійснений відбір проби води з річки в місці скиду зворотних вод КП «Вінницяоблводоканал», — йдеться у відповіді з підписом заступника начальника екоінспекції Олега Ющука. — За результатами аналізу у відібраній пробі води були виявлені перевищення вмісту забруднюючих речовин, а саме: азот амонійний - 10,6 мг/дм3 при нормативі — 2,0 мг/дм3 та біологічне споживання кисню — 9,6 мг/дм3 при нормативі - 3,0 мг/дм3».

У екоінспекції розповіли, що матеріали цього дослідження направлені до поліції та були долучені до кримінальної справи.

Раніше, нагадаємо, у Сабарівському водосховищі відбувся мор риби.

 

Читайте також:

У Вінниці виділять 90 тисяч гривень на лабораторну перевірку якості води

Чи влаштовує вас якість води з-під крана — ми запитали вінничан

До струмка, який впадає в Південний Буг, потрапили каналізаційні стоки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Віталій Суходоля

    Ви нам-ми вам
  • Поліна Фоміна

    .
  • Иван Маевский

    Що за дурість " мараторій на перевірки"  а якщо туда радіоактивні відходт будуть скидати теж мараторій буже? І чому аграрії кроплять пестицидами і гербіцидами поля за 20 метрів від приток р. Південний буг , чому всі автомийки зливають миючі засоби прямо в річку і знаходяться за 20-30 метрів від річки, якщо такими темпами все буде знищуватись , тому що мараторій, не буде за що боротись, і через років 20 будуть не річки а гнилі калюжі, але ж звісно ті на кого діє мараторій давно виїдуть , а нас залишать в цьому болоті...
  • Юрий Анатольевич Ефременко

    Накінець взялись

keyboard_arrow_up