Поки тато на фронті… Майже 70 тисяч гривень зібрала для армії 8-річна піаністка

Поки тато на фронті… Майже 70 тисяч гривень зібрала для армії 8-річна піаністка
Навіть у холодний день Марійка Власенко не пропустила виступ — грала у рукавицях
  • На другий день після початку війни тато Марійки Власенко — пан Юрій пішов у військкомат.
  • 28 лютого дівчинка разом з мамою, молодшою сестричкою і рідними провели його на фронт.
  • Після дня народження переказала йому дві тисячі гривень, які отримала у подарунок.
  • Як виникла ідея виступати з концертами, щоб більше допомогти татові і його побратимам?

Нинішнього літа Марійці Власенко виповнилося вісім років. День народження у неї 8 серпня. Саме після того відбувся її перший імпровізований концерт на підтримку військових.

Дівчинка з міста Бар. Навчається у місцевій гімназії №2. Після уроків відвідує заняття у музичній школі по класу фортепіано. Неодноразово виступала у рідному місті. Сім разів перемагала або ставала лауреатом конкурсів і фестивалів юних музикантів у Вінниці і Києві.

Відео дня

Нагороджена медаллю «За волонтерство», отримала подяку від міського голови міста «За допомогу Збройним Силам України».

З Марійкою і її мамою Ольгою розмовляли у неділю 23 жовтня. На той день дівчинка заробила 68,5 тисячі гривень. Стільки грошей їй заплатили під час імпровізованих концертів на ринковій площі рідного міста.

Побачила музикантів на площі — вирішила собі спробувати

— У нас все починалося з великого хвилювання, — розповідає пані Ольга. — Я не могла себе стримати після однієї телефонної розмови з чоловіком. Юрій розповів, що їм дуже потрібен автомобіль для виконання завдань. Просила знайомих, друзів, щоб підтримали грішми. Частину суми військові зібрали з власних грошей. Марійка все це чула. Каже, мамо, візьми моїх дві тисячі гривень. Саме стільки їй подарували на іменини. Татові вони більше потрібні, ніж нам. Це була її перша допомога військовим.

Після того мама звернула увагу, що донька над чимось задумується. «Чим би ще допомогти татові?» — говорила вона.

Одного разу вони звернули увагу, що на ринковій площі виступає музичний колектив з Вінниці. Музиканти збирали кошти для армії.

Мати з донечкою переглянулися.

— Ми зрозуміли одна одну, як кажуть, без слів, — розповідає пані Ольга. — Марійка вирішила і собі спробувати. У неї є синтезатор «Ямаха». Взяли дозвіл у міськраді. Вирішили, що виступати буде у суботу й неділю. У такі дні на ринку збирається багато людей. Визначилися з місцем. Запитали дозволу у керівника аптеки, чи можна підключити інструмент до мережі. Здавалося, все продумали, але…

— Дитина настільки хвилювалася, що я пропонувала їй відмовитися від задуму, — говорить пані Ольга. — Але ж татові теж страшно! Такі слова почула від доньки. Хвилювання зникло уже на першому концерті після першого зіграного твору. До Марійки почали підходити люди. Кожен дякував і залишав певну суму грошей. Крім грошей, пригощали цукерками, яблуками. Підійшли знайомі дівчатка і хлопчики — вона стала усміхатися їм. Все це додало упевненості.

Концерти юної піаністки тривають три години — з 9 до 12-ї. У такий час на ринку найбільш людно. Дехто з її однолітків ще додивляється сни, а Марійка уже працює.

Після першого виступу дівчинка сказала мамі, що вона буде приходити грати ще і ще, поки не назбирає татові на тепловізор. Щоправда, від такого приладу їм довелося відмовитися.

Грай не грай — у людей нема грошей

Запитую Марійку, які купюри кладуть в коробку люди?

— Я не дивлюся, — каже вона. —  Хто скільки може, стільки й дає.

—Г рай не грай, а в людей грошей нема, — каже мама дівчинки. — Тому вирішили не чекати, коли назбираємо. Гарний тепловізор коштує понад сто тисяч. Купувати будь-який, аби лише купити, не хочеться. Вирішили  витрачати зібрані гроші на інші речі.

Понад сім тисяч гривень передали на ремонт двигуна автомобіля, який пригнав з фронту батько Марійчиного товариша-однолітка.

Зв’язалися з військовим шпиталем у Вінниці. Там надали список необхідних ліків. На їх придбання витратили п’ять тисяч гривень. Ще 11,2 тисячі гривень пожертвували на виготовлення буржуйок. 15,5 тис.грн. заплатили за придбання теплих курток.  

Решту суми передали знайомим волонтерам, які також збирають гроші на тепловізор.

Що грає?

Викладач музичної школи міста Бар Тетяна Некрасова, в якої навчається Марійка, жартома називає свою ученицю бджілкою-трудівницею. Каже, дитина надзвичайно працьовита. Вона кожного дня приходить на заняття у музичну школу. Пані Тетяна не приховує, що з дівчинки виросте гарний музикант, бо має талант.

Деякі твори для імпровізованих концертів Марійка вивчила самостійно, без допомоги викладачки. Жоден концерт не обходиться без популярної нині «Ой, у лузі червона калина». Також самотужки опанувала Гімн України і «Запорозький марш».

Грає «Червону руту» Володимира Івасюка, «Ніч яка місячна…». Додає у репертуар класичні твори, їй подобається музика Баха.

Чому не вдався концерт у Вінниці?

Мама запропонувала Марійці, як кажуть, розширити аудиторію. Знайомі взяли дозвіл на виступ у Вінниці. Приїхали на площу перед ринком «Урожай». На жаль, повноцінного виступу не відбулося.

— У той день настільки похолодало, що боялися застудитися, знайомі відвезли нас на вокзал, а далі маршруткою повернулися додому, — розповідає пані Ольга.

У неділю 23 жовтня у Барі виступали музиканти з Вінниці. Незважаючи на це, Марійка все одно прийшла на площу. Приїжджі музики знають її. Надали можливість зіграти декілька творів на їхньому інструменті.

Про все, що дівчинка робить, розповідає при нагоді татові по телефону. Не кожен день вдається розмовляти. Тато каже, що дуже пишається донечкою. З однієї із своїх зарплат він придбав для неї музичну колонку. Використовує її на імпровізованих концертах.

Марійка з нетерпінням чекає, коли тато повернеться і вона зможе міцно-міцно обійняти його. Каже, це станеться, коли переможуть ворогів. Дитина також старається для цього.

У кого є можливість, підтримайте юну піаністку. Номер банківської картки її батька Юрія Власенка: 4731 2196 1519 1974
 

Читайте також:

«Стріляю не в людину, а в ціль». Розмова зі снайпером про особливості професії і як її набути

«Я служу в чоловічому колективі»: мати двох дітей стала бойовим медиком

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Карасик Цвітана

    дякуємо тобі !!!!!
  • Валентина Мельниченко

    Завдяки таким україночкам,перемога не загорами.Дякую  батькам за виховання такої донечки.
  • Tetyana Pirus

    Дякую Тобі, Марієчко!
  • Оксана Ковальчук

    Діти збирають гроші для ЗСУ, а деякі панове забили…..

keyboard_arrow_up