«Поєдналися дві мої пристрасті»: Володимир Гігінеішвілі про власну виноробню та Vinnytsia Wine Days

«Поєдналися дві мої пристрасті»: Володимир Гігінеішвілі про власну виноробню та Vinnytsia Wine Days
Володимир Гігінеішвілі проводить дегустацію власних вин
  • У Вінниці вперше відбудуться Vinnytsia Wine Days. Дні винної культури триватимуть впродовж 25-28 травня і мають за мету популяризувати Поділля, як винний туристичний напрямок.
  • Почесним президентом Vinnytsia Wine Days став відомий вінницький винороб Володимир Гігінеішвілі. Журналістам «20 хвилин» український грузин розповів про фестиваль і свою улюблену справу.

Незабаром у Вінниці вперше відбудуться Vinnytsia Wine Days. Вінницькі дні вина триватимуть чотири дні, з 25 по 28 травня, і мають за мету популяризувати бренд «українське вино», розвивати культуру споживання напоїв серед вінничан, а також просувати Поділля як перспективний регіон для виноробства та еногастрономічного туризму. 

Серед локацій, на яких відбудеться подія є і ресторан «Тифліс». Власником закладу є відомий вінницький винороб Володимир Гігінеішвілі, який також став почесним президентом Vinnytsia Wine Days.

Відео дня

— Для мене честь представляти нову подію у Вінниці, присвячену виноробній культурі, — говорить Володимир Гігінеішвілі. — Адже в цьому заході поєднались дві мої пристрасті: виноробство та рідне місто. Десять років тому я змінив сферу своєї діяльності і захопився вином. Те, що починалось для мене як хобі, тепер стало справою життя. Я щасливий, що зможу розділити свою пристрасть із сотнями вінничан та гостей міста. Впевнений, на нас чекає дуже якісний та плідний нетворкінг серед виноробів та поціновувачів якісного, непересічного українського вина.

Формат Vinnytsia Wine Days передусім буде орієнтований на професіоналів — виноградарів, виноробів України та інших країн (Грузії, Молдови тощо), представників готельно-ресторанного бізнесу і сфери туризму. Також захід буде корисний для сомельє, для студентів і викладачів профільних спеціальностей, вінничан, які цікавляться винною культурою, і туристів.

— Ми вже проводили у Вінниці фестивалі вина на аматорському рівні. А зараз ми робимо дуже професійну і масштабну подію. І ми сподіваємося, що Vinnytsia Wine Days, які вперше відбудуться в кінці травня, стануть поштовхом до проведення винних днів кожного року», — зазначив почесний президент Vinnytsia Wine Days Володимир Гігінеішвілі.

«Винний дім Гігінеішвілі»

Ще у п'ятирічному віці Володимир Гігінеішвілі переїхав з батьками із Сакартвело на батьківщину матері — у Вінницьку область. Саме тут, згодом, він почав будівельний бізнес. Успішну справу передав синові, а сам зайнявся захоплюючою діяльністю – виноробством. Що не дивно, адже винна культура наче вшита в ДНК грузинів. 

Володимир Карлович завжди розбирався у вині, і ця зацікавленість врешті переросла в справжнє захоплення, а потім — в серйозний бізнес. 

У 2010 році Володимир Гігінеішвілі, власник виноробні, зробив перші кроки у напрямку виноробства. Господар йшов за покликом серця, зважаючи на походження, продовжив славетні грузинські традиції виноробів в Україні, зокрема на Поділлі.

— Я народився в Грузії, в країні вина і виноробів. В Україні моїм «учителем» став закарпатський винороб Олександр Ковач. Він мене надихав спочатку, а потім я якось поїхав на свято Трифона Зарізана до Івана Плачкова на виноробню «Колоніст», яка знаходиться на півдні Одеської області. Подивився на все, послухав, що Плачков нам розповідає, як він у цю справу закоханий. Адже він раніше був зайнятий іншим бізнесом і лише згодом знайшов себе саме у виноробстві. Я подумав: а чому я так не можу? І ось так от, сам не знаючи, він мене надихнув на серйозне виноробство.

​Все почалося з простого хобі та винного підвалу, а починаючи з 2013 року трансформувалося в оснащені сучасною технікою виноробню, лабораторію і сховище. Тобто 10 років тому, у селі Корделівка Вінницької області, запрацювала виноробня «Винний дім Гігінеішвілі». 

На сьогоднішній день виробництво уособлює високотехнологічне оснащення, інноваційні технології, окрім того, відбувається закупка сировини тільки найвищої якості.

Виноробня використовує виноград, який везе здебільшого з Одеси та Закарпаття. Володимир Гігінеішвілі зізнається: оскільки якісний виноград — чи не найважливіше у виробництві хорошого вина, його закупівля — складний процес, який потребує пильного контролю.

Технолог-винороб Заза Іорданішвілі особисто приймає виноград та відбирає найкращі грона. Не останнім параметром є кількість цукру у винограді, кислотність і термін збору винограду. А найголовніше — його доставка на виноробню у найкоротші терміни спеціальним транспортом зі збереженням низької температури. 

 У 2017 році «Винний дім Гігінеішвілі»  отримав ліцензію на виробництво та збут виноробної продукції. Для власних виноградників обрали Могилів-Подільський район. За словами Володимира Гігієнішвілі — у Вінниці в нього конкурентів немає.

— Нам у Вінниці дійсно нема з ким конкурувати, ми єдині, — каже Володимир Карлович. — Але невірно говорити, що тут не винний регіон. По-перше, про це свідчить сама назва — «Вінниця». Історично в нашому місті були гуральні. Тоді на них, фактично, гнали спирт. 

Ми шукали території в районі Вінниці, де зростав виноград. Вінницька область по Дністру межує з Молдовою. І ми знайшли місця, де раніше росли виноградники. Це було приблизно XIX сторіччя. У нас є документи та історичні дані, які це підтверджують. Тут, у 1898 році були висаджені перші виноградники. Ми знайшли також місцини, де були так звані «царські виноградники» на Дністрі. І от саме там купили 16 гектарів землі.

Згідно з архівними даними, до 1917 року Могилів-Подільський повіт здавав 40 000 відер винограду, до того ж обсяги росли з кожним роком. У 1917 році сталася всім відома подія, яка поставила хрест на виноградарстві. Але в 1924 році виноградники почали відроджувати: створили в районі дослідну станцію, винсовхоз, розвивали виробництво. А в 1963 році робота з виноградом знову була зупинена.

​Нині об’єм виробництва «Винного дому Гігінеішвілі»  на рік сягає 30 тисяч літрів, у планах збільшити об’єм до 50 тисяч літрів на рік. Для витримки вина використовується бочка французького дуба. Закупили новий потужний прес італійського виробництва, розширили винний погріб для зберігання та витримки вина. Вино не експортують за межі нашої країни. За словами Володимира Гігінеішвілі, він намагається українців навчити любити власне вино.

Дегустація в рамках Vinnytsia Wine Days

Сьогодні «Винний дім» відомий не лише всій області, а й далеко за її межами по всій України. Напій витримується в модерних сховищах, оснащених лабораторією, у мальовничому селі Корделівка біля Вінниці. Тут вино набирається сил, витримки та терпкості, які здатні вразити будь-якого гурмана.

Гігінеішвілі виробляє білі, рожеві і червоні вина сортів: Ркацителі, Цитронний Магарача, Каберне совіньйон, Одеський чорний, Сапераві, Мерло та інших. Смак цих вин можуть скуштувати гості Vinnytsia Wine Day 23 травня о 17.00 в ресторані «Тифліс».

За попередньою домовленістю можна організувати відвідування виробництва з дегустацією вин «Винного дому Гігінеішвілі». Спуститись до винного льоху з діжками, побачити унікальний герб родини Гігінеішвілі, дізнатися про традиції виноробства та багато іншого. А головне – спробувати вина, що тут народжуються, та обрати, яке з них вам смакує найбільше: червоне Сапераві, витримане в дубових бочках, Іршаї Олівер з домінантними нотами цитрусових, чи «Вінницьке» напівсолодке з винограду Каберне Совіньйон.

Загалом Vinnytsia Wine Days складатиметься з декількох напрямків: міжнародної виставки з дегустацією вина, двох наукових конференцій для фахівців, а також презентацій, екскурсій і гастротурів. В рамках Vinnytsia Wine Days проведуть один з двох авторитетних національних дегустаційних конкурсів — Odesa Wine&Spirit Awards.

 

Читайте також:

Уперше відбудуться Vinnytsia Wine Days, які об’єднають професіоналів галузі та поціновувачів вина

Через дев'ять років простою... У Вінниці знову планують відремонтувати «Райдугу» в парку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up