Площа Гагаріна після дерусифікації стала Калічанською. Звідки ця назва?

Площа Гагаріна після дерусифікації стала Калічанською. Звідки ця назва?
  • Позаторік у Вінниці замість площі Гагаріна з’явився новий топонім — площа Калічанська.
  • Одночасно, це було й повернення історичної назви, і в трохи оновленому звучанні.
  • А звідки походить це найменування? Вінницькі історики розповіли декілька версій.

На facebook-сторінці «Музею Вінниці» розповідають версії походження назви «Калічанська». Одна з них пов’язана з однойменною малою річкою, яка протікала на території Центрального парку Леонтовича. І зараз більша частина річки Каліча протікає під землею, зарита у лотки.

«Але так було не завжди. Кілька сотень років тому Каліча розташовувалась посеред яру з крутими схилами. Ця улоговина умовно існує і в наш час, але її складно розгледіти за щільною забудовою. Що саме почали називати Калічею – річку чи яр – нам, на жаль, невідомо. Так само невідомо коли ця назва виникла і за яких обставин», — йдеться в дописі.

Історики посилаються на слова вінницького дослідника Анатолія Секретарьова, який навів декілька версій походжень назви Каліча.

Відео дня

Перша версія. У часи пізнього Середньовіччя, у районі нинішнього Хмельницького шосе пролягав шлях, який назвали спочатку Вінницьким гостинцем, а потім Літинською дорогою. Ближче до сучасного Універмагу мандрівники звертали ліворуч, щоб оминути крутий яр по тій лінії, що близько сьогоднішньої Магістратської.

«Ті, хто не хотів витрачати час — обирали рухатись через яр. На думку Секретарьова, такий вибір могли робити лише ті, кому не було чого втрачати, тобто мандрівні каліки. Адже в ті часи яр з його хащами був зручним місцем для нападів розбійників», — йдеться в дописі «Музею Вінниці».

Друга версія. Протягом 18 століття місто розросталося і від колишньої межі по лінії вулиці Оводова просунулося до нинішньої вулиці Хлібної. Як наслідок, виник новий відрізок Літинського шляху, прямо через яр.

«Через це багато мандрівників, особливо після негоди, калічили коней і травмувалися самі, перетинаючи цю частину дороги. Це і є основою другої версії походження назви «Каліча», — пишуть історики.

Є третя версія походження топоніма: місцеві жителі могли називати цей яр калюжею, а на польський манір «каліш». З часом букву «ш» замінили на «ч», від чого з’явилася Каліча.

Яка версія вірна, а яка ні — історики не беруться стверджувати. З усім тим чітко відомо, що у 1885 році в район нинішньої площі Калічанської переносять міський базар. Він там проіснує до 1960-х, поки не побудували Вінницький універмаг.

Сам же Калічанський ринок переїхав на вулицю Пирогова, де для нього звели окремі будівлі. Нині цей базар має назву «Урожай».

 

Читайте також:

Старі та нові назви вулиць Вінниці: склали список перейменувань у місті після 24 лютого

Була естрада, водна станція, ходили трамваї. Історія острова Кемпа у Вінниці

Вінниця, якої вже немає. Зібрали фото колись відомих пам'яток та закладів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Мария Затайдух

    Назва "Калічанська " асоціюється з словом  каліка. Тепер слово інвалід вважають образливим і про понують вживати - людина з інвалідністю.Невже це нормальна назва, навіть якщо вона історична?
  • Георгій

    Невже відсутні більш важливі проблеми?
       Не подобається Гагарін то назвіть імегі космонавта Поповича. Він же українець.
  • Олег Каськов

    А як ця площа називалася ДО Гагаріна? Чи автор хоче довести,що назва Каліча виникла не за часів російської імперії? І за сересере її теж не було?
  • Наталия

    Да. Моя бабуля завжди казала,що носила черешні на Калічу. Там був базар

keyboard_arrow_up