Перенесла 40 операцій. Як почувається дівчина з Козятина, яка у лютому потрапила під поїзд

Перенесла 40 операцій. Як почувається дівчина з Козятина, яка у лютому потрапила під поїзд
Попереду в Діани ще не одна операція - продовжать лікувати ніжку, але спершу треба, щоб кінцівка зміцніла і дівчина набралася сили
  • Після тривалого лікування у Києві повернулася додому 17-річна Діана Цимбарович з Козятина.
  • Дівчині ампутували ліву руку, але вдалося зберегти ногу.
  • Який її стан нині?
  • Поки небайдужі допомагали зібрати кошти на лікування, нелюди викрали з банківської картки немалу суму. Недавно вдруге намагалися це зробити. Чим усе закінчилося?

З мамою постраждалої дівчини —Тетяною Цимбарович розмовляли у понеділок, 6 вересня. Жінка якраз поверталася додому після оформлення групи інвалідності для доньки.

Каже, для них важлива кожна копійка. За словами пані Тетяни, вона отримує 1852 гривні пенсії. Якби не добрі люди, не змогла б лікувати  дитину.

—Антибіотии коштують тисячу гривень, ліки для печінки півтори тисячі, — розповідає співрозмовниця. — І це ще не всі препарати, що  їх нині приймає вдома Діана. Їх призначили лікарі у Києві.

Відео дня

На наше щастя, ніжку дитині все-таки врятували! Кісточки складали з кусочків, видалили гній, грибок… На ногу ще не стає, нога не згинається, але все одно не ампутували. Тому лікуватимуть далі.

За словами матері, позаду в Діани понад 40 операцій. І це ще не все. На неї чекають нові хірургічні втручання. Що ще оперуватимуть?

Дуже хоче на вулицю, а для цього треба візок

Для оформлення групи інвалідності постраждалу дитину треба було доставити у Вінниці в обласний МСЕК. Мама каже, що її донька нетранспортабельна. Доправити дитину з Києва до Козятина було непросто. Кожна поїздка для неї це нові труднощі. Медики не радять не турбувати її зайвий раз переїздами. Але ж з оформленням групи інвалідності не можуть зволікати.

—Нехай би Діана отримувала те, що повинна отримувати людина у такому стані, — розповідає Тетяна Цимбарович. — Дуже сподіваємося на інвалідний візок. Хотіли б електричний. Діана часто дивиться у вікно і говорить, що хотіла б на вулицю подихати свіжим повітрям, сонечком потішитися…

Мама дівчинки говорить ще про одне бажання доньки. Їй хочеться зустрічатися з подругами. Але після того, що сталося, їм, мабуть, вже не цікаво з Діаною. Можливо, є інші причини. Вони ж з мамою не знають.

В гості приходить тільки одна подружка. Її теж звати Діана. Точніше, приходила раніше, бо зараз поїхала на навчання у Вінницю. Не знаю, коли знов навідається. Може, тоді, коли на вихідні приїде?..

Співрозмовниця не приховує, що її доньці вже краще, ніж було раніше. Вона замовляє мамі страви, які хоче їсти. Але буває, апетит пропадає. Тоді мама пропонує доньці найбільш смачну для неї їжу.

—Треба буде ще в училище піти, — продовжує Цимбарович. — Порадитися з дирекцією, як нам далі бути з навчанням. Діана має бажання продовжити вчитися. Але ж ходити в училище не вийде. Можливо, є дистанційна форма, треба про це дізнатися.

Мама Діани задоволена:  їй пішли назустріч і пообіцяли, що бригада лікарів МСЕК приїде до них додому і на місці огляне дитину. «Сказали, що перед тим, як будуть їхати, повідомлять по телефону, — говорить жінка. — Чекаємо дзвінка…»

Обійняти маму обома руками

Головне зараз для Діани зміцнити скалічену ніжку. Під час перебування в Києві лікарі і медичні сестри Охматдиту навчили Тетяну Цимбарович обробляти і перев’язувати рани на нозі в дитини. Вона це робить самотужки. Але ж потрібен огляд травматолога.

Жінка зверталася до сімейного лікаря. Просила допомоги у тому, щоб травматолог проводив огляди у них вдома. Вона перша, хто звертався до сімейного з таким питанням. Лікарка думала, як це правильно зробити. Пообіцяла допомогти вирішити питання. Поради травматолога їм вкрай потрібні. Добиратися до лікаря на прийом у такому стані непросто. І без нього ніяк.

—Щоб далі лікувати ногу, спочатку треба зміцнити її, — розповідає мама постраждалої дівчини. — Лікарі сказали, що на це потрібно не менше двох місяців. За цей час дитина має набратися сил. Вона старається робити все, що кажуть лікарі, бо дуже хоче ставати на ніжку, ходити, стрибати, танцювати… Робити все, як раніше.

Діана говорить мамі, що думає також про протез для лівої руки. Бо хоче обома руками обійняти маму. Коли ти здоровий, над таким навіть не задумуєшся, а тут все по-іншому. Слова Діани є підказкою для багатьох з нас - обіймаймо своїх матусь, не забуваймо про це...

Яке ще лікування потрібно для скаліченої ноги?

Як пояснила мама дівчинки, кінцівку треба буде видовжити, збільшити приблизно на 5-6 сантиметрів. Лікарі кажуть, що це серйозна операція. Можливо, доведеться вставляти спеціальну пластину.

—У Київ вже не поїдемо, — говорить пані Тетяна. — Далеко і дорого. Нам порадили звернутися до вінницьких  хірургів у спеціалізований науково-дослідний Інститут, що знаходиться на Хмельницькому шосе. Туди поїду радитися. Але це коштує грошей. Дуже сподіваємося, що знайдуться люди, які не байдужі до чужої біди, і допоможуть поставити дитину на ноги.

Залізла під вагон, а поїзд рушив

У вівторок 23 лютого учениця Козятинського вищого професійного училища залізничного транспорту Діана Цимбарович поверталася додому від друзів. На залізничному  переході стояв потяг. Дівчина вирішила перебратися на протилежну сторону попід вагоном. В той час, коли залізла під вагон, поїзд рушив.

«Мамо, мене збив поїзд!», — ці слова постраждала ще встигла сказати по телефону мамі.

Їхній будинок недалеко від того залізничного переходу. Хвилин через десять на місці трагедії була мама. Жінка так кричала, що до неї збіглися залізничники, які знаходилися на роботі неподалік. Саме вони зуміли зупинити кровотечу. У важкому стані постраждалу доставили в лікарню. Її вдалося врятувати. Лікування продовжили у Києві в лікарні Охматдит. На жаль, ліву руку довелося ампутувати, а ліву ногу врятували.

Видурили 40 тисяч гривень

Небайдужі люди одразу відгукнулися на чужу біду. На банківську картку матері постраждалої дитини почали надходити кошти. «Сама я сирота, батьків не маю, можу сподіватися на допомогу людей з добрим серцем», — написала тоді Тетяна Цимбарович.

Поки одні допомагали, переказуючи гроші, інші уважно стежили за ситуацією з іншою м етою.

Знайшлися нелюди, які зуміли вициганити зібрані гроші. Прибита горем жінка повірила, що переказує їх на лікування. З’ясувалося, їх забрали злодюги, які нагріли руки на чужому горі.

—Недавно вони знову намагалися зробити те само, — розповідає жінка. — Однак цього разу мені вдалося зберегти кошти, а картку змінила.

Для тих, хто має можливість підтримати постраждалу Діану Цимбарович, повідомляємо номер картки її матері: ПриватБанк: 5168 7451 0803 8115  

Читайте також:

«Прив’язали до ліжка, били кулаками, кийком і душили». У Польщі поліцейські закатували хлопця з Немирова

Отруєння дітей на Гайсинщині. Померли дві дівчинки 4 та 13 років, їх брат у лікарні
 


 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Любов Швець

    +++
  • Ольга Гарасимович

    ++++++
  • Таня Підгурська

    ++++++++
  • Lyudmila Lavrenchuk

    ++++++

keyboard_arrow_up