«Перемагати, посміхаючись ворогу в очі». Відкрилась виставка карикатур Олександра Никитюка

«Перемагати, посміхаючись ворогу в очі». Відкрилась виставка карикатур Олександра Никитюка
Фото: Олександр Никитюк і «Капричос 2022»
  • У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка Олександра Никитюка «Капричос 2022». На виставці представлені серія з 38 графічних робіт, виконаних у жанрі гротескної політичної сатири. 

Олександр Никитюк відомий концептуальними проектами у напрямі contemporary art. Звернутися до гротескної політичної сатири автора спонукала повномасштабна війна росії проти України.

«Багато художників, по різному реагують на цю біду, яку принесла війна, — розповідає Никитюк.— Це відображається від актуального мистецтва і до традиційних жанрів. Навіть, якщо це натюрморти — вони теж опалені війною, якщо це пейзажі — вони опалені війною. Якщо це сюжетна картина, вона теж, викриває цю біду, яку принесла війна для простих людей, для жінок та дітей… Хтось бачить військових головними персонажами, героїзм. Хтось звертає увагу на ту скажену ненависть, яка не відомо звідки взялась у країни агресора, в її воїнів, яка просто не вкладається у свідомість. Вони наразі вже поставили себе в один ряд з нацистами. Звісно на це художники реагують».

Відео дня

Назва проекту посилається на шедевр світового мистецтва — серію гравюр 1796-1797 рр. «Los Caprichos» (у перекладі «капризи, примхи») іспанського художника Франсіско Гойї, у яких він висміює державні установи, безглузді звички і облудні уявлення тогочасного суспільства.

«Капричос» вінницького художника Олександра Никитюка, створені у техніці графічного олівця і акварелі, висміюють намагання держави-агресора збройного захоплення території України, критикує її гібридну збочену ідеологію, наголошує на нелюдській природі її військових злочинів. 

Автор переконаний, що його роботи є мистецьким засобом підтримки українського народу у боротьбі з агресором під девізом «Перемагати потрібно, посміхаючись ворогу в очі!».

«Перша реакція також була створювати, якісь злі образи, показувати бруд війни, — каже митець.— Але ж потім подумав, цього і так багато у світлинах, в документалістиці. Подумав, що не потрібно це і так є, а потрібно якось впливати, розбавити це потік новин, народити оптимізм, спрагу до перемоги. І написав що, перемагати потрібно посміхаючись ворогу в очі. Відтоді розпочав серію сатиричної діяльності через вимальовування карикатурних аспектів цих подій. Адже критикувати й висміювати, це впливати на настрій оточуючих».

Деякі роботи Никитюка показують реакції різних держав і світових організацій на перебіг гуманітарної кризи у зв’язку з війною в Україні. Митець створив низку блискучих шаржованих портретів, яскравих символічних образів, глибоких за змістом метафор.

Виставка політичної карикатури «Капричос 2022» працюватиме до 8 травня.


Читайте також:

Зібрали 295 тисяч гривень для ЗСУ: результати благодійного аукціону від конкурсу «Міс Вінниця»

«Все, що я можу сказати російською — идите на**й». Вінничанка Влада Седан звернулася до росіян                               

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up