Пенсії, виплати ВПО та ідентифікація. Що зміниться у березні для вінничан

Пенсії, виплати ВПО та ідентифікація. Що зміниться у березні для вінничан
  • У цьому місяці відбудеться індексацій пенсій. Середній розмір підвищення, кажуть в Кабміні, складе понад 300 гривень.
  • Також держава продовжить платити допомогу переселенцям, якщо ті належать до найбільш вразливих категорій.
  • І ще до кінця березня переселенці-пенсіонери мають пройти ідентифікацію.

У березні пенсіонери нашої області отримають підвищені пенсії. Про це повідомила начальниця Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака.

— Цьогорічна індексація торкнеться майже усіх видів пенсійних виплат та категорій пенсіонерів: цивільних, пенсіонерів силових відомств, науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування, осіб з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, — сказала очільниця обласного Пенсійного фонду.

Пенсії та ідентифікація

На порталі уряду дали роз’яснення щодо березневої індексації пенсій. Отож, переглядатимуть ті виплати, які були призначені до 31 грудня 2023 року включно.

Відео дня

Розмір збільшення пенсії для кожного пенсіонера будуть визначати індивідуально. Однак урядовці встановили «рамки»: збільшення виплат відбудеться в межах 100 — 1500 гривень.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що в середньому пенсії зростуть на 322 гривні. І середній розмір пенсії в Україні з березня складатиме 5 тисяч 717 гривень.

Усі перерахунки пенсій буде проведено автоматично, без особистих звернень громадян.

А от переселенці-пенсіонери, які набули цього статусу до 24 лютого 2022 року, мають пройти ідентифікацію для продовження виплати пенсії.

Пройти ідентифікацію можна одним з цих способів: прийти до управління Пенсійного фонду з документами (паспорт, ІПН); скористатися вебпорталом Пенсійного фонду за допомогою «ДіяПідпис» чи записатися на відеоконференцзв’язок. Останні два засоби можна отримати через офіційний портал послуг ПФУ: portal.pfu.gov.ua

«У випадку не проходження ідентифікації до 31 березня 2024 року – пенсія ВПО виплачуватись не буде, а накопичуватиметься на розрахунковому рахунку пенсіонера. Після проходження – кошти перерахують на рахунок пенсіонера з місяця, у якому припинилось фінансування виплати», — пояснили в обласному Пенсійному фонді.

Ту ж саму процедуру ідентифікації необхідно пройти пенсіонерам, що понад рік не знімали виплати зі свого банківського рахунку.

Виплати переселенцям

З березня суттєво змінюється правила нарахування допомоги на проживання для внутрішніх переселенців. Йдеться про щомісячну виплату від держави в розмірі 2000 гривень на кожну людину, 3000 гривень на кожну дитину і людину з інвалідністю.

Уряд вирішив продовжувати виплати тим переселенцям, які належать до найбільш вразливих категорій. І автоматично, без додаткового звернення, перепризначать виплати цим категоріям:

Іншим же категоріям ВПО допомогу призначатимуть на підставі нової заяви. Їм перепризначать виплати за умови, якщо сукупний дохід родини у розрахунку на одного члена сім’ї не перевищує 9 тисяч 444 гривень, та у разі коли заявник належить до однієї з нижче перерахованих категорій:

Також за новою заявою (але без врахування доходів) «переселенські» продовжать виплачувати ще 6 місяців наступним категоріям:

Зауважимо, що із заявами на призначення допомоги внутрішні переселенці у Вінниці можуть звернутися до:

Прийом документів здійснюється з понеділка по п’ятницю з 8:30 до 16:00 години, наголосили на сайті міськради.

Субсидії і пільги

Загалом зміни в системі виплати субсидій у 2024 році не планується. Подати заяву на призначення пільги на оплату ЖКП можна в Пенсійному фонді, Центрі надання адміністративних послуг або через Дію.

Водночас як розказали в обласному управлінні Пенсійоного фонду (ця організація займається ще й нарахуванням субсидій та пільг - авт.) Кабмін врегулював проблему необхідності особистого звернення ветеранів війни за оформленням пільг.

— Уже з травня 2024 року заяву на призначення житлової пільги за ветерана зможуть подати члени його родини. Відповідний механізм реалізації експериментального проекту з удосконалення порядку взяття на облік ветеранів війни й надання їм пільг на оплату житлово-комунальних послуг визначено постановою уряду від 27 грудня 2023 року №1395, — розповіла начальниця Головного управління Пенсійного фонду Вінниччини Олена Корчака.

І правила, які уже не змінюється роками: право на отримання субсидії мають громадяни, чиї витрати на комунальні послуги перевищують 15% від загального доходу сім’ї за місяць. Розмір допомоги розраховується індивідуально. А для розрахунку житлової субсидії беруться доходи членів домогосподарства за І-II квартали 2023 року, а доходи у вигляді пенсії – за серпень 2023 року.

Реєстрація на НМТ

З 14 березня починається реєстрація для участі в Національному мультипредметному тесті (НМТ). Для участі потрібно зареєструвати свій кабінет на сайті: testportal.gov.ua

При оформленні кабінету треба:

Змінити реєстраційні дані, зокрема й предмет на вибір, можна буде до 15 квітня. Запрошення на НМТ із датою, часом та місцем проходження надійде учаснику до 8 травня. Для участі в тестуванні учаснику треба буде в електронному кабінеті сформувати і роздрукувати сертифікат НМТ. Без нього та без паспорта на тимчасовий екзаменаційний пункт не допустять.

 

Читайте також:

Виплати переселенцям у Вінниці з 1 березня: кому продовжать автоматично, а кому — ні?

У березні пенсії перерахують, проіндексують та підвищать

Перейде майно і борги. За яких умов можна отримати спадок військового?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Наталья

    😂😂😂😂😂😂
  • Світлана

    М да ... Аж на 300 грн 🤬
  • Читач66

    Якщо так і далі будемо ставитися до нашого ж бізнесу то скоро ніде буде взяти коштів на ті пенсії та соц.виплати. https://daily.com.ua/ukraine/20-02-20241208968

  • Леся

    в середньому це комусь + 10, а комусь +1000)

keyboard_arrow_up