Виплати переселенцям з 1 березня: кому продовжать автоматично, а кому — ні?

Виплати переселенцям з 1 березня: кому продовжать автоматично, а кому — ні?
На середину лютого у Вінницькій громаді живе понад 45 тисяч переселенців. З-поміж них 10 тисяч 763 людей — це діти
  • Кабмін ухвалив рішення, за яким тільки три категорії переселенців, з 1 березня 2024 року, зможуть отримувати виплати допомоги на проживання без додаткового звернення. 
  • Усі інші, якщо підпадають під визначені критерії, мають подати нові заяви. 
  • То хто з переселенців зможе й надалі у Вінниці отримувати по 2 тисячі та 3 тисячі гривень від держави?

Уряд 26 січня прийняв постанову №94, яка стосується, зокрема, виплат переселенцям. Йдеться про допомогу на проживання — 2 тисячі гривень на кожну дорослу людину, 3 тисячі гривень на дітей та людей з інвалідністю щомісяця.

З 1 березня її автоматично продовжать лише кільком категоріям, а всім іншим — хто ці виплати отримував раніше — потрібно буде подати заяви.

Кому продовжать «автоматом»

За урядовим рішенням, виплати, ще на пів року (до 1 вересня 2024 року) продовжать автоматично, без додаткового звернення до управлінь соцзахисту, наступним категоріям:

Відео дня

«Якщо ж людині не було продовжено виплату допомоги автоматично, але вона належить до зазначених вище категорій, варто звернутись із відповідною заявою та підтверджуючими документами (документи, що можуть знадобитися) до органів соцзахисту», — вказують в Мінсоцполітики.

А цим людям треба подавати заяви

Незалежно від того, чи отримували ви виплати з 2014 року (коли тривала АТО / ООС), або почали їх отримувати після 24 лютого 2022 року — усім іншим переселенцям потрібно буде подати нову заяву на призначення допомоги на проживання.

За заявою допомога продовжуватиметься:

«В усіх цих випадках допомога призначатиметься на всіх людей з-поміж ВПО у такій сім’ї. Але інші члени родини, які не працюють, мають зареєструватися в центрі зайнятості. Якщо вони цього не зроблять, виплати припиняться через місяць», — зазначили в Мінсоцполітики.

Крім того, за заявою допомогу призначать ще на шість місяців цим категоріям:

«Виплата допомоги цим трьом переліченим категоріям може призначатися ще на один (другий) шестимісячний період, теж після подання відповідної заяви», — роз’яснили у Мінсоцполітики.

І наостанок там зауважили, що переселенці, які раніше отримували допомогу та відмовилися від неї (зі зняттям з обліку), адже повернулися до покинутого місця проживання, але невдовзі знову були змушені виїхати з нього — можуть бути повторно взяті на облік ВПО і звернутися за призначенням допомоги на проживання.

«Більшості людей перепризначать виплати автоматично»

Наталія Паламарчук, перша заступниця директора департаменту соцполітики Вінницької міськради

— Ажіотажу з приводу перепризначення виплат немає. Ми розпочали прийом заяв ще з лютого. З березня буде призначення цієї допомоги на проживання тим категоріям переселенців, що підпадають під визначені урядом критерії для отримання виплат.

Крім того, сім'ям з-поміж переселенців, які мають маленьких дітей, ми пропонуємо заповнити опитувальник на «Муніципальну няню» (потреба чи відсутність потреби в цій послузі).

Тобто, протягом лютого-березня ми будемо приймати заяви та призначати виплати ВПО. Але хочу зазначити, що більшість людей, що нині є на обліку внутрішніх переселенців у Вінницькій міській громаді, отримують перепризначення допомоги автоматично на наступні шість місяців.

За консультаціями внутрішні переселенці можуть звертатися до:

 

Читайте також:

Зворушлива історія незламної патронатної сім’ї Козлових

Безкоштовні продуктові набори: як оформити гуманітарну допомогу

Чим займається Координаційна рада з питань переселенців у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Валентина

    Уже пора щоб чоловіки переселенці йшли до лав ЗСУ.
    Не повинні вони всю війну відсиджуватися!
    Хай боронять свій край,свої родини!
  • Тамара

    Щоб вам так добре жилося, як цим переселенцям, нелюди прокляті!
  • Александр Савчук

    В держави нема ні копійкі це усе гроши платників податків а податкі у нас рабські пнсійний 22 вітсоткі 18 подоходний на армію 20  пдв в магазині на чеку  мита акцизи земля і куча інших при такіх роскладах  біднісьть гарантована

keyboard_arrow_up