«Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів?

«Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів?
Визначати швидкість, тримаючи прилад у руках, заборонено законом, але для патрульних Кобельняка та Іванова закон не писаний?
  • Понад дві тисячі кілометрів проїхало подружжя військових з Вінниці.
  • Пройшли десятки постів, чули гуркіт артилерії.
  • У Махнівці на трасу вийшов патрульний, у руках тримав прилад електронної фіксації швидкості TruСАМ.

Про неприємну історію журналісту сайту «20 хвилин» розповів колишній військовий, учасник бойових дій Василь Колодяжний. Його дружина теж офіцер. Вони поверталися з поїздки на Харківщину. Дружина була у військовій формі.

Замість приладів — поліцейські 

Позаду залишилося понад дві тисячі кілометрів нелегкої дороги. Були перевірки на блокпостах, перевіряли не тільки документи, а й автомобіль. Нарешті вони в’їхали на територію рідної області. До Вінниці залишалося рукою подати.

— У селі Махнівка минули стаціонарний пост, — каже пан Василь. — Перед нами їхала фура. Внизу на спуску за поворотом на дорогу вийшов патрульний. Колись те місце облюбували «даішники». Тепер поліція нова, але місце не змінює. Патрульний мало не спіткнувся з приладом у руках.

Відео дня

На табло світилися дві цифри — 75. Співрозмовник визнає свою вину. Він не заперечував щодо порушення встановленої швидкості руху у населеному пункті.

— Я хотів сплатити штраф на місці, — продовжує чоловік. — Патрульні кажуть, у нас не працює термінал. Нема акумулятора.

Василь Колодяжний звернувся до редакції з проханням з’ясувати, чому патрульні порушують вимоги закону «Про національну поліцію»?

Просить надіслати з цього приводу запит до керівника управління патрульної поліції області.

За його словами, прилад електронної фіксації TruСАМ слід використовувати у стаціонарному положенні, а гне розгулювати з ним по трасі, як це робили поліцейські, які зупинили його автомобіль.

— У нас постійно наголошують, що перед законом усі однаково відповідальні, — каже співрозмовник. — Якщо це так, то чому я за своє порушення повинен відповідати, а для патрульних хіба закон не писаний?

За словами співрозмовника, упродовж тривалої поїздки в жодній області по не зустріли на трасі патрульних з приладом у руках. Каже, це нормально, бо є достатньо комплексів автоматичної фіксації порушень ПДР, а патрульні і поліція мають чим займатися. Наша область стала винятком.

Протокол про порушення ПДР складав капрал патрульної поліції Василь Іванов. На його жетоні значився номер  0196426. На службі з ним був старший  лейтенант Святослав Кобельняк. Поки оформляли протокол, він зупинив ще один автомобіль за таке само порушення.

— Думаю, якби в цьому місці перебували поліцейські всього батальйону, то кожен з них мав би роботу, — розмірковує пан Василь. — Бо тут авто накатом набирають швидкість.

Виконують план по штрафах?

Колодяжний сплатив 340 гривень штрафу. Судитися з патрульними не має наміру, хоча, припускає, що його могли б виправдати у суді. Принаймні, в Інтернеті є немало ситуацій, схожих з тією, в якій він опинився.  У таких випадках судді ухвалювали рішення на користь водіїв. Постанови скасовували, штрафи анулювали. Не може патрульний фіксувати швидкість руху, тримаючи прилад у руках!

— Нема часу на те, щоб ходити по судах, — говорить він. — Патрульні допустили ще одне порушення. Вони не надали документа, який би свідчив про те, що мають право фіксувати порушення ПДР саме в цьому місці. Спершу говорили, що цей дозвіл у планшеті. Врешті-решт, планшет відкрили. Запис, який показали, не можна назвати документом.

У мого співрозмовника склалося враження, що дехто з патрульних загубився в часі.

— Двоє здорових на вигляд і явно придатних до фронту поліцейських стоять край траси з приладом у руках і саме в тому місці, де автомобілі накатом набирають швидкість і фіксують все це на камеру, — ділиться думками пан Василь. — У тому місці колись стояли даішники. Часи змінилися, а місце для штрафів залишилося. Може, це патрульні виконують план по штрафах? Так раніше робили їхні попередники.

Фіксувати швидкість з приладом у руках — це порушення закону

Прокоментувати ситуацію попросили юриста Валерія Крижанівського. Він одразу зазначив, що фіксація швидкості руху з приладом у руках заборонено чинним законодавством.

У статті 40 закону України «Про Національну поліцію» сказано, що фото і відеотехніка для фіксації швидкості руху транспортного засобу повинна бути встановлена стаціонарно вмонтованим способом.

Крім того, інформація про змонтовані/розміщені технічні прилади, технічні засоби повинна бути розміщена на видному місці (ч.2 ст.40 закону «Про Національну поліцію»).

Для цього у Правилах дорожнього руху передбачено спеціальний дорожній знак «5.70» (Фото-відеофіксування порушень», який інформує про фіксацію швидкості руху за допомогою спеціальних технічних засобів.

Запитання до начальника патрульної поліції області

Просимо вважати публікацію офіційним запитом до начальника управління патрульної поліції у Вінницькій області Редвана Усеїнова. Коментар надіслати на адресу редакції.

Подія, про яку розповів наш читач Василь Колодяжний, сталася 16 березня 2024 року. Зафіксована поліцейськими о 13.38 год. Водій їхав на автомобілі «Фольксваген». Порушення швидкості з приладом у руках визначали у селі Махнівка патрульні Святослав Кобельняк та Василь Іванов.
 

Читайте також:

Чому мобільний шпиталь не на фронті, а припадає пилом у майстерні? Продовження історії сільського інженера

Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Юрий Иванович Лещенко

    Офіцер повинен мати честь! Честь не дозволяє таких порушень. Як с боку поліції так і з боку водія. А раз порушив ненавмисно,- треба чесно прийняти покарання. В разі порушення пов'язаних с честю, треба знімати погон. Офіцер не може ганьбити армію. Офіцер взірець. Хоча в поліції немає офіцерів, є особи начальницкого складу , а це все міняє.
  • Екатерина Шевчук

    Все оскаржується, було б бажання 😀
  • Volodymyr Mayboroda

    Який зв'язок між порушенням ПДР і їхньою історією? Це дає якісь преференції? Порушив-заплатити штраф.
  • Людмила Пастушенко

    Усi хто за покарання з прибором у руках.навiщо лаяти тих хто проти.й хоче щоб усе було теж за законом(навiщо iх пишyть).нема що лаяти.хай ставлять камеру.й усе буде ок.Частоiзджу у ЛИСОД.по Обухiвськiй трасi з Киiва.там камера на камерi .й усi iдуть чемно.50-60км/год.Й питань нема.А для нас камер нема.е полiцiянти з приборами.То як що е закон.то давайте й жити за законом.

keyboard_arrow_up