Патрульні зупинили водія через несправну фару. А потім звинуватили у вживанні наркотиків

Патрульні зупинили водія через несправну фару. А потім звинуватили у вживанні наркотиків
Сергій Шнайдрук
  • Авто Сергія зупинили, тому що не горіла фара. Перевірили документи, а після запропонували поїхати в наркодиспансер на аналізи: алкотестер показав нуль проміле, а пройти тест на вміст наркотиків водій не зміг через психологічний тиск з боку поліції та відмову йому в доступі до інших способів здачі аналізів. У підсумку замість штрафу в кількасот гривень за несправну фару, він може сплатити 17 тисяч та залишитися без водійських прав. 

Тиждень тому, 14 грудня, о п'ятій ранку автомобіль вінничанина Сергія Шнайдрука зупинили патрульні. Зупинку пояснили вимкненою фарою ближнього світла у темну пору доби. Поліціянти перевірили його документи, а потім запропонували Сергію вийти з машини. Водій вийшов. 

Пояснення Сергія про ймовірні причини несправностей не переконали патрульних. Ситуацію не змінив навіть той факт, що на момент зупинки фара вже справно працювала. Після цього, за словами Сергія Шнайдрука, патрульний кілька разів запитав його чи не вживав він алкоголь або наркотики. Водій відповів заперечно. Після цього патрульні запропонували йому проїхати в наркодиспансер для здачі аналізів. 

Сергій спочатку «задув» на прилад «Драгер» — нуль проміле. Далі чоловіка просили торкатися носа кінчиками пальців рук та стояти на одній нозі. Врешті, дали баночку для збору сечі, і, разом з патрульним Сергій, пішов до вбиральні. За словами чоловіка, вбиральня відкрита для всіх, тому у неї постійно хтось заходив. 

Відео дня

— У мене з дитинства комплекси ходіння до туалету в громадських місцях. Я ніколи не користуюся пісуаром, лише кабінкою з дверима. Тому для мене це було великим стресом, я не міг розслабитися і помочитися, — розповідає Сергій Шнайдрук. — Мені запропонували зачекати. Але й потім у мене не вийшло цього зробити. Тоді мені сказали, якщо я не здам цей аналіз, це буде автоматичною відмовою. Я не міг фізично зробити цього в присутності інших, тому попросив здати кров чи в будь-який інший спосіб провести цей тест. Лікар відмовив, сказавши, що приймають лише сечу. 

Адвокат Олексій Болманенко каже, що централізовано у наркодиспансери дійсно закуповують лише тест-смужки, за допомогою яких і виявляють наркотики у сечі. Але законодавством також передбачено, що крім сечі людина може здати кров, тому заборону медиків адвокат називає протиправною.

Поліціянти запропонували Сергію зробити самозвернення: оплатити аналіз власними коштами, впродовж двох годин з моменту складання протоколу викликати інший екіпаж патрульних та пройти процедуру здачі сечі в їх присутності. Він так і вчинив, але й цього разу у нього нічого не вийшло. 

— Патрульний сказав, що за дві години будь-яка людина зможе помочитися, тому вони не будуть більше чекати і писатимуть, що я відмовляюся від аналізів, — продовжує Сергій. — На мене склали протокол за статтею 130. Сказали, що це штраф 17 тисяч та позбавлення водійського посвідчення на рік. 

Почувши, в чому його звинувачують, Сергій почав знімати розмову на телефон. На відео видно патрульного Святослава Жука, він ознайомлює Сергія зі складеним на нього протоколом: «… керував з ознаками наркотичного сп'яніння, а саме відсутність реакції зіниць на промені світла та виражене трясіння пальців рук… Від проходження огляду у лікаря-нарколога відмовився… Дві години пройшло — це автоматична відмова». На відео також чутно, як Шнайдрук заперечує відмову від огляду. І відмовляється підписувати протокол. 

Сергій Шнайдрук з родиною

Про чи не аналогічну ситуацію розповідає й журналіст Антон Булгаков. За його словами, приблизно пів року тому, патрульні зупинили вночі його знайомого. Запропонували їхати в наркодиспансер здавати аналізи. Чоловік не зміг помочитися, а у висновку лікаря також написали про керування з ознаками наркотичного сп'яніння.

— Залишається незрозумілим, як вони роблять висновки про наркотичне сп'яніння за одним лише візуальними ознаками. Руки тряслися від холоду — ніч, було прохолодно. — говорить Антон Булгаков. — Вже у суді патрульні почали нести всілякі нісенітниці, а сам їх протокол був неправильно складений. Знайомого виправдали.

Очільник ГО «Дорожній контроль Вінниці» Володимир Затайдух розповідає, що неодноразово чув про випадки, коли водії не могли здати аналізи в присутності поліціянтів. У більшості випадків, каже він, це робилося для уникнення відповідальності. 

— Зазвичай поліція сприяє тому, щоб людина якомога швидше здала аналізи. Також впродовж «наркотичної доби» водій може здати аналізи за самозверненням. Якщо людина не робить цього, це лише підтверджує припущення про його бажання уникнути відповідальності, — говорить Володимир Затайдух. — Фальсифікації з боку поліції безумовно бувають. Але, як правило, вони стосуються алкогольного сп'яніння, а не наркотичного. 

За словами адвоката Олексія Болманенка, останнім часом спостерігається тенденція, коли патрульні зупиняють автомобілі без підстав. Після цього вони змушують водіїв їхати у наркодиспансер та проходити обстеження. Болманенко радить починати фіксувати розмову з поліцією на відео від моменту зупинки авто. Адже саме відео може стати у суді доказом неправомірних дій з боку правоохоронців. 

— Більшість водіїв не хочуть зв'язуватися з судами, якщо у них незначне правопорушення, наприклад, якщо вони заїхали на пішохідний перехід або у них не горить фара. У таких випадках їм легше заплатити штраф у кількасот гривень, аніж звертатися до суду, платити судовий збір, оплачувати послуги адвоката, а потім ще й витрачати час на відвідування засідань, — пояснює Олексій Болманенко. — Тому люди не сперечаючись сплачують штрафи, що своєю чергою породжує відповідну поведінку поліції. Якщо ви бачите, що поліціянт хоче відпрацювати на вас свій план з кількості протоколів, одразу викликайте на місце друзів чи знайомих, які потім зможуть виступити у суді. 

Наразі справа Сергія Шнайдрука передана до Вінницького міського суду. Справу розглядатиме суддя Руслан Каленяк. Дата першого засідання ще не призначена. 

Читайте також:

По 15 років тюрми з конфіскацією кожному. Апеляція не змінила вироку вбивцям Сергія Чмири

Проблема — вирішення: В яких випадках камера стеження «тягне» на 17 тисяч чи чотири роки тюрми

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (31)
  • Alina Marchuk

    Так а чому він тепер може заплатити за 17 тис?
  • Наталья Пронина

    У сильного всегда бессильный виноват:

    Тому в Истории мы тьму примеров слышим,

    Но мы Истории не пишем;

    А вот о том как в Баснях говорят.



    Ягнёнок в жаркий день зашел к ручью напиться;

    И надобно ж беде случиться,

    Что около тех мест голодный рыскал Волк.

    Ягнёнка видит он, на добычу стремится;

    Но, делу дать хотя законный вид и толк,

    Кричит: «Как смеешь ты, наглец, нечистым рылом

    Здесь чистое мутить питье

    Мое

    С песком и с илом?

    За дерзость такову

    Я голову с тебя сорву». —

    «Когда светлейший Волк позволит,

    Осмелюсь я донесть, что ниже по ручью

    От Светлости его шагов я на сто пью;

    И гневаться напрасно он изволит:

    Питья мутить ему никак я не могу». —

    «Поэтому я лгу!

    Негодный! слыхана ль такая дерзость в свете!

    Да помнится, что ты еще в запрошлом лете

    Мне здесь же как-то нагрубил:

    Я этого, приятель, не забыл!» —

    «Помилуй, мне еще и отроду нет году», —

    Ягненок говорит.

    «Так это был твой брат». —

    «Нет братьев у меня».

    — «Так это кум иль сват

    И, словом, кто-нибудь из вашего же роду.

    Вы сами, ваши псы и ваши пастухи,

    Вы все мне зла хотите

    И, если можете, то мне всегда вредите,

    Но я с тобой за их разведаюсь грехи». —

    «Ах, я чем виноват?»

    — «Молчи! устал я слушать,

    Досуг мне разбирать вины твои, щенок!

    Ты виноват уж тем, что хочется мне кушать».

    Сказал — и в темный лес Ягнёнка поволок.
  • Наталья Пронина

    Разговариваю со многими людьми об этой ситуации. И интересная позиция у людей. Те кто знают Сережу лично, те не сомневаются в его искренности. А люди не знакомые с ним считают ситуацию не однозначной. Почему? Потому, что многие допускают, что человек не сдает анализ, что бы скрыть нарушение закона( то есть он принял наркотик и сел за руль.)Люди добрые, но с каких пор мы стали видеть во всех преступников и лжецов? Есть не плохое высказывание на этот счет:» Каждый судит о других в меру своей испорченности» С каких пор мы стали думать, что вокруг нас все лжецы и нарушители, с каких пор мы должны доказывать, что мы не гималайские верблюды?Зачем нам тогда нужна полиция, закон, если в нашей стране, в нашем государстве, любого человека могут в два счета объявить убийцей, вором, наркоманом, даже не потрудившись это доказать……????Принцип презумпции невиновности гласит: «Человек не виновен, пока не доказано обратное»…Нет доказательств, никто не должен оправдываться…
  • Віталій Агрипішин

    Новини Вінниці Ви кончені !!!

keyboard_arrow_up