Патріотичні і ліричні. Художник Володимир Козюк створює картини в тандемі зі штучним інтелектом

Патріотичні і ліричні. Художник Володимир Козюк створює картини в тандемі зі штучним інтелектом
  • Народний художник України Володимир Козюк створює патріотичні картини в тандемі зі штучним інтелектом. Незабаром митець планує виставку робіт.

Нещодавно на сторінках у соцмережах знаного вінницького художника, колекціонера і мецената Володимира Козюка з'явилися картини в нетиповому для нього стилі. Народний художник завжди був відданим пейзажу, а тут — чаруючі, захоплюючі, фантастичні та героїчні портрети. 

Відео дня

Всі ці роботи Козюк намалював з допомогою штучного інтелекту (ШІ). Як зазначає автор на своїй Facebook-сторінці, у роботі він використав онлайн-сервіс Midjourney, що працює на базі комп'ютерних нейромереж. Загалом,генеративний штучний інтелект — це тип технології ШІ, що здатна створювати новий контент на основі набору вхідних даних або правил.

— Якщо говорити про книжну графіку, ілюстрацію чи диджитал — то ця програма справляється,— розповідає художник. — Не зробить складні композиції, але з простими зображеннями штучний інтелект справляється. Лише потрібно моделювати і модерувати процес. Там, де я багато працюю в фотошопі, там я підписую картини. Там, де моє мінімальне втручання — ці роботи фактично створила сама машина. Ідея ця не нова, півроку гуляє в просторах інтернету.

Образи створені Козюком вражають поетичністю, глибиною думки та незламністю духу.

— Я про Україну роблю роботи, бо це на часі, — говорить Володимир.— Не вважаю ці роботи чимось серйозним, це ніяк не зрівняється з живописом, особливо зі складними композиційними ідеями. Але як ілюстрація — досить актуально, гарно і інформативно. Зараз такий час, який потребує таких меседжів, які підтримує народ.

Народний художник планує проводити серію безкоштовних майстер-класів, щоб люди вміли користуватися програмою ШІ.

— Там потрібно вміло прописати теги, щоб отримати ілюстрацію, — каже митець. — Є різні програми, все залежить від потреб. У мене творча програма. Коштує певних грошей, але відкриває необмежені можливості. Для професійного живопису і для народного малярства це не зашкодить. Це ще один інструмент для художника, щоб втілити в життя свої ідеї. Адже, якщо довго працюєш з машиною, вона починає тебе розуміти: твій настрій, ритм, стиль, почерк, вона тебе чує. Також зі штучним інтелектом можна намалювати роботу в програмі, внести правки, а потім перенести на полотно. Князя Святослава я створював 40 годин і ще 10 годин правив. Такі роботи можна виставляти як власні, вони можуть брати участь у конкурсах. На портрет дружини потратив чотири години. Прості форми робляться моментально. Це простий інструмент для творчих людей. Це для масового вжитку.

Володимир Козюк готує виставку, де окрім робіт на патріотичну тематику, будуть виставлятись і продаватись інші роботи митця, задля підтримки ЗСУ, поранених бійців. Експозицію побачать як в Україні, так і в світі.

— Купити авторську картину у художника, щоб той передав кошти на ЗСУ, не кожен може. Роботи, створені в тандемі з штучним інтелектом — для масового вжитку. А от такі ілюстріції може купити кожен і цих коштів у сукупності буде більше. Ціну таким роботам назвати, будем влаштовувати аукціон. У Шотландії вже готується онлайн виставка, також запрошений у Грузію. Разом з Юрієм Котиком готуємо ряд проєктів по Україні і залучаємо усіх охочих.

 Володимир Козюк окрім портретів українців планує оприлюднити портрети не менш сміливих корінних мешканців США. Це ліричні картини, на яких зображені войовничі люди.

— Хочу показати народ, який теж бився за свою незалежність, а також подяка США за підтримку Україні, а також це моє захоплення з дитинства, — говорить художник. — До того ж, я відвідував Америку, знайомий з племенами. А ще індіанці нам нагадують про те, що варто боротися за свою незалежність, інакше ми повторимо їх історію.

 

Читайте також:

«Пошкоджені осколками, промовисті». Картини на ящиках від боєприпасів малює художниця з Вінниччини

«Віра у майбутнє»: вінничанка Elen Smile презентувала новий відеокліп

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up