Парашутист проти Міноборони. Контрактник не хоче служити в «особливий період»

Парашутист проти Міноборони. Контрактник не хоче служити в «особливий період»
  • До Вищого адмінсуду дійшов Денис Осіпов з бажанням розпрощатися з армійською службою.
  • Він контрактник, і через «особливий період» його угоду продовжили автоматично. 
  • Парашутиста-рятувальника змусили служити ще півтора року, які спливають у квітні 2018-го.
  • А суд тягнеться так, що до цієї визначної для Осіпова дати може і не розглянути його позову.

– У мене таке враження, що всі змовилися і навмисне затягують процес, – говорить Денис Осіпов. – То один суддя звільнився, то другий пішов у відпустку. Засідання мало бути 18 жовтня, але не відбулося. Сил вже немає терпіти це рабство…

Історію Дениса Осіпова із невдалими спробами звільнитися з армії 20minut.ua розповідала приблизно рік тому в статті «Дружина військового-контрактника: мій чоловік потрапив у армійське рабство». Тоді військовослужбовців, у яких завершилися контракти, зі служби не відпускали. Контракти продовжували автоматично, посилаючись на те, що в крані діє особливий період.

Пізніше на законодавчому рівні прописали – військовий має право розірвати контракт через два роки служби. Дениса Осіпова, як виявилося, ці норми не стосуються – йому наказали прослужити ще півтора року.

Суд першої інстанції відмовив позивачу-контрактнику в звільненні з армії, хоча він за три «строки» (тричі підписував контракт) став частково непридатним для армійської служби. І апеляційна інстанції прийняла рішення не на користь Дениса Осіпова. Вінницький рятувальник-парашутист, продовжуючи насильно служити в частині А-1134 Повітряних сил, паралельно оскаржує рішення у Вищому адміністративному суді.

Відео дня

В цілому Денис Осіпов ходить по судах вже більше року. За цей час Президент підписав, каже, три укази про демобілізацію. Після такого дозволяється звільнення зі служби, але...

– Це який ще указ про демобілізацію має бути, щоб мого чоловіка відпустили з армії, особисто Дениса Осіпова? – не розуміє його дружина Олена. – Денис хоче змінити рід діяльності. Він не бачить в армії себе взагалі. І я його підтримую. Я за те, щоб людина мала свободу вибору. А в армії, виходить, вибору не дають: уклав контракт – потрапив у рабство.

Як розповів військовослужбовець, вже протягом кількох місяців його справа у Вищому адмінсуді не рухається. Каже, вона не складна, і могла б бути вирішена в одному засіданні, та затягується.

Денис Осіпов прийшов в редакцію з цілим пакетом документів, в якому є переписка з Адміністрацією Президента та копії документів, указів, статей з видання Верховної ради «Голос України».

– Бачите, не тільки у мене така думка, що особливого періоду в країні немає, - каже він, демонструючи публікацію в авторитетному «Голосі», співзвучну з його переконанням. – Автор спростовує це, і я намагаюся довести в суді, що особливого періоду, через який мені автоматично продовжили контракт, не існує.

Денис Осіпов судиться без адвокатів. Представляє свої інтереси сам. І якщо досі говорили, що в подібних до його історії справах Вищий адмінсуд розставляв усе на свої місця (погоджувався з позивачами-військовослуджбовцями), то тепер вінницький контрактник сумнівається, що виграє судову тяганину з Міноборони.

– Із точки зору Закону військовослужбовців, виходить, поставили у невигідне становище усупереч нормам Конституції. Це лобіює Міністерство оборони, а Адміністрація Президента – підтримує, – каже Денис Осіпов. – Я написав в Адміністрацію Президента про те, що варто привести останні зміни законодавства у відповідність до Конституції. Мені відповіли, що це на сьогодні «не вбачається доцільним».

З іншими контрактниками, яким не дають піти з армії, Денис Осіпов спілкується в групі в Фейсбуку «Увольнение с армии Украины. Документы и коментарии. Права и свободы». Він тут 13 листопада розмістив свої документи й написав:

«15.11.17 розгляду справи № 802/1799/16-а знову не відбудеться!

Газета Верховної Ради "Голос України" ще у 2016 році публікує статтю про відсутність особливого періоду в Україні; Міністерство оборони та Адміністрація Президента України стверджують, що особливий період продовжується; а Вищий адміністративний суд України просто затягує час!

Відповідно до статті 129 Конституції України однією із основних засад судочинства є розумні строки розгляду справи судом. Але не дивлячись на це прийняття рішення за справою № 802/1799/16-а у Вищому адміністративному суді всебічно затягується.»

Нагадаємо, що свою касаційну скаргу вінницький парашутист-рятувальник закінчив такими словами: «…у випадку відмови за касаційною скаргою буду змушений звертатися до Європейського суду з прав людини для вирішення поставленого питання та скасування військово-контрактного рабства в Україні».  

Слідкуємо, чим завершиться позов Дениса Осіпова, тому що рішення за ним може стати прецедентом.

«Контракт – це державна кабала»

Сніжана Чубенко (43), адвокат:

– Так званий особливий період (я не вважаю, що це особливий період, це стан війни, неоголошеної, гібридної, будь-якої, але війни між Україною і Росією) може тривати невизначений час. Два, п’ять і 25 років… Тому люди, фактично, підписавши контракти, підписали собі кабалу, рабство, і не мали можливості звільнитися зі Збройних сил України. У моїй практиці було, коли люди втрачали органи, втрачали фактично можливість бути повноцінною одиницею в системі Збройних сил України, а їх визначали обмежено придатними до служби і тягнули на передову, служити з повним навантаженням, попри обмежу боєздатність. Люди не мали можливості чи то бачити, чи то чути, чи мали каліцтва і служили, не маючи змоги звільнитися… На етапі так званого особливого періоду є дуже багато порушень прав громадян, які і добровільно стали військовослужбовцями, і примусово (контракти підписувалися в різних умовах). Маса є порушень, за які мали б, я вважаю, відповідати вищі чини нашої армії перед Законом, перед державою і перед тими людьми. Відповідати, впритул до кримінальної відповідальності.


Читайте також:

Дружина військового-контрактника: мій чоловік потрапив у армійське рабство

Що міняє Закон про звільнення контрактників? Пояснюємо на вінницькому прикладі

До кінця року у Вінниці мають знайти 600 контрактників. На яку зарплату?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Задунайский Торонтуй

    Розвиднюється потроху.
  • Grey

    Маргарита, побийся головою об стіну. Коли треба було захищати Неньку в 2014 ми ні за що не волали. Хоча перед цим "співвітчизники" всіляко докоряли "дармоїдам, неробам", а потім "розчулено" плакали перед нашими домовинами. Зараз ситуація в ЗСУ щодо відношення до військовослужбовця (байдуже офіцера, сержанта, солдата) стала на багато гіршою. Зараз ми всі - "закріпачене бидло". Щось з тобою станеться, зберуть співлужбовці по 50 грн. та й забудуть. Стимулюють тільки перепонами та обмеженнями. А жменю нагород та подяк з грамотами за 25 років служби готовий проміняти на маленьку 1 кімнатну квартиру, бо якщо зі мою щось ... дружина піде на вулицю. Якось так "Свідома Маргарито"  :(

    Маргарита reply Grey

    Я також знайома з Військовослужбовцями, які були там де захищають.... Але Вони не скиглять! Маючи сім'ї, наречених їхали і повертались! Крім того, з тими ж сім'ями кожні 3-4 роки змінють місце проходження служби. Важко, не зручно, не такими при вступі Вони бачили ЗСУ, але не тікають, не звільняються.

    А щодо, битися головою об стіну. військовий з вислугою 25 років, котрий позиціонує себе, як офіцер, чоловік - незнайомій Людині, Жінці не повинен такого писати (навіть анонімно), у вас також є дружина....

    Денис Осипов reply Маргарита

    Так. Необхідно захищати свою Батьківщину, і це, безумовно, обов'язок кожного громадянимна України.

    Але ми, військові, маємо право робити яке вільні люди, а не як раби!

    Як співав у споїй пісні "Бег иноходца" Володимир Висоцький,

    "Я согласен бегать в табуне, но не под седлом и без узды!"
  • Маргарита

    Тобто, коли все було спокійно, то вступати у військовий ВУЗ, продовжувати службу по контракту, отримувати заробітну плату,  користуватись пільгами і т.д., але при цьому не виконувати ніяких військових завдань, можна було... А тепер, коли з'явився шанс стати на захист Співучої, показати себе справжнім чоловіком, а не сидіти десь в кабінетах, то все: "– Денис хоче змінити рід діяльності. Він не бачить в армії себе взагалі." Нормально, так і живем (((

    Денис Осипов reply Маргарита

    Шановна Маргарита!



    По-перше, робота, яка робиться "десь у кабінетах" не менш важлива.

    А по-друге, я не просто прагну до звільнення, а борюся за свої права та права інших військовослудбовців ЗС України.



    Я вважаю, що термін дії мого контракту було продовжено протиправно, оскільки на момент його продовження (27.10.2016 року), на мою думку, з юридичної точки зору особливий період вже скінчився. Окрім того, майже за місяць до зазначеної вище дати, відповідно до Указу Президента України №411/2016 від 20.09.2016 року, право на звільнення отримала остання із хвиль мобілізованих під час дії особливого періоду в Україні. Тому я вважаю несправедливим продовження терміну дії мого контракту без моєї згоди.

    На момент продовження терміну дії мого контракту я не відповідав за станом здоров'я займаній посаді (згідно з свідоцтвом про хворобу -

    обмежено придатний за станом здоров'я до проходження військової служби) та не хтів змінювати своєї професії (парашутист).

    Але не дивлячись на зазначене вище, термін дії мого контракту було продовжено  "до закінчення особливого періоду та оголошення рішення про демобілізацію".

    Окрім того, всупереч зобов'язанням Міністерства оборони згідно з умовами контракту, мене було без згоди переведено на іншу позаду не за спеціальністю.

    Якби я хтів просто пійти з армії, я міг би звільнитися одним із наступних, більш простих, шляхів: за службовою невідповідністю (достатньо кілька разів "забухати"),  або, як варінант, можна купити собі діагноз чи навіть інвалідність.

    Ситуація дещо складніша, ніж здається на перший погляд.

    На теперішній час я оскаржую питання існування особливого періоду на рівні Вищого адміністративного суду України. Якщо я зможу довести свою правоту, буде відновлено право УСІХ військовослужбовців на звільнення зі ЗС України у зв'язку із обмеженою придатністю до військової служби за станом здоров'я або через невиконання зобов'язань зі сторони Міністерства оборони України.

    Повірте мені, я вибрав далеко не самий простий шлях для звільнення!

    Окрім того, сидячи, як ви кажете, у кабінеті, я маю можливість відстоювати свої права у суді, на відміну від тих, хто зараз захищає Батьківщину сидячи у окопах. Треба ж комусь і у папірцях порпатись,

    А це не завжди простіше!
  • Oleksandr Stoliarov

    *обана держава, кошмарять своїм АТО простих людей, покидьки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up