Що міняє Закон про звільнення контрактників? Пояснюємо на вінницькому прикладі

Що міняє Закон про звільнення контрактників? Пояснюємо на вінницькому прикладі
Дружина контрактника Олена каже, що внесені у законодавство зміни не означають негайного звільнення
  • Президент підписав закон про звільнення контрактників під час особливого періоду.
  • Історія вінницького капітана Повітряних силах показала: цей Закон одразу справедливості не відновить.
  • Коли ж відпустять зі служби Дениса Осіпова та інших військових, яким подовжили контракти автоматично? 

Про підписання Закону, який удосконалює порядок проходження служби військовими, які уклали контракт в особливий період, днями з’явився пост на президентській сторінці в Фейсбуку. І одразу в стрічках новин посипалися повідомлення про перспективу негайного звільнення контрактників, яким досі відмовляли.

Чи дійсно контрактники можуть за бажанням продовжити службу за новим контрактом або звільнитися?

“Ми відновлюємо справедливість для тих військових, які фактично уклали безстроковий контракт на військову службу під час особливого періоду», - цитата з президенського акаунту.

Відео дня

Досі контракти військовослужбовцям продовжували автоматично, мотивуючи тим, що у країні зараз діє особливий період. Мовляв, будете служити до його завершення, хочете чи не хочете.

Рабом армії назвав себе парашутист Повітряних сил Денис Осіпов, коли наприкінці минулого року пояснював свою проблему після звернення його дружини у редакцію. Це історія не звільнення людини, яка більше служити в армії не хоче і не може.


 

Вінничанин десять років відслужив у частині А-1134 Повітряних сил. Був парашутистом-рятувальником. Укладав контракт двічі. Термін останнього сплив у жовтні минулого року. Але військовослужбовця не звільнили, й він почав судову тяганину із Мінооборони. Хоче змінити роботу, тим більше, що остання військово-лікарська комісія сказала: йому стрибати з парашутом більше стан здоров’я не дозволяє.

Замість командування Повітряних сил не звільнення Дениса Осіпова ні по завершенню контракту, ні через непридатність до служби аргументувала у суді юристка Тетяна Алєксєєва. Вона назвала Дениса Осіпова частково непридатним, який може продовжувати службу на іншій посаді. Й підтвердила: ситуація Дениса Осіпова - не рідкість. Не звільняють зараз жодного контрактника.

Відрізняється історія названого парашутиста тільки тим, що він судиться, замість підкоритися рішенню командирів, скриплячи зубами.

Начальник прес-центру Повітряних Сил України Роман Юрчило редакції теж пояснив, що контракти, строки яких завершуються, продовжують автоматично, звільнення призупинили до завершення особливого періоду.

І ось, президент підписав Закон, який має дозволити звільнення військовослужбовців, що служать за контактом. Дізнаємося, чи змінилася ситуація у Дениса Осіпова через це. Дружина контрактника Олена каже, що внесені у законодавство зміни не означають негайного звільнення. Її чоловіку доведеться відслужити ще півтора року, аби бути звільненим за цим Законом.

- За цими змінами до військових положень виходить, що Денису ще треба служити ще півтора року після завершення контракту. А які ще зміни будуть через півтора року, хто зна, - неоптимістично говорить Олена Осіпова. – Ми чекаємо, що нам скаже Київ (позов капітана Осіпова до Міноборони розглядає касаційна інстанція, - авт.). Є велика вірогідність, що і Київ нам відмовить, хоча за Законом ми мали б виграти, та в рішеннях все перекручують.
 

Коментар експерта:


«Це прогрес. Досі контракт був державною кабалою»

Сніжана Чубенко (43), адвокат:

- Цей закон стосується військовослужбовців, які підписали контракти з пунктом про звільнення після закінчення особливого періоду, що був визначений Президентом України і закінчитися має також відповідним указом Президента України. Тепер даний пункт втрачає юридичну силу і працює норма Закону. Закон передбачає, що особи, які відслужили два роки, мають право звільнитися за власним бажанням.

Так званий особливий період (я не вважаю, що це особливий період, це стан війни, неоголошеної, гібридної, будь-якої, але війни між Україною і Росією) може тривати невизначений час. Два, п’ять і 25 років. Аж поки інший Указ не буде виданий Президентом України. Тому люди, фактично, підписавши контракти, підписали собі кабалу, рабство, і не мали можливості звільнитися зі Збройних сил України.

Тепер два роки визначені Законом. А норма Закону має верховенство права, силу, вищу від пункту договору. Це вже прогрес, бо у моїй практиці було, коли люди втрачали органи, втрачали фактично можливість бути повноцінною одиницею в системі Збройних сил України, а їх визначали обмежено придатними до служби і тягнули на передову, служити з повним навантаженням, попри обмежу боєздатність. Люди не мали можливості чи то бачити, чи то чути, чи мали каліцтва і служили два роки і більше, як два роки, не маючи змоги звільнитися. Це була державна кабала.

Сьогодні ситуація змінилася. Тепер військові, навіть рядового складу, мають право через два роки обирати, служити їм далі чи ні. Це прогрес. Уже конституційні права наших військовослужбовців хоч якось захищаються.

А на цьому етапі так званого особливого періоду є дуже багато порушень прав громадян, які і добровільно стали військовослужбовцями, і примусово (контракти підписувалися в різних умовах). Маса є порушень, за які мали б, я вважаю, відповідати вищі чини нашої армії перед Законом, перед державою і перед тими людьми. Відповідати, впритул до кримінальної відповідальності.


 

Читайте також:

Дружина військового-контрактника: мій чоловік потрапив у армійське рабство

До кінця року у Вінниці мають знайти 600 контрактників. На яку зарплату?

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:04 На Донеччині загинув Юрій Іванина з Іллінців 20:18 Вінничан запрошують на відкриття фотовиставки Максима Кривцова на псевдо «Далі» 19:35 У першому кварталі понад 320 переселенців знайшли роботу на Вінниччині. На яких підприємствах? 19:12 До Міжнародного дня сім'ї у Вінниці проведуть захід «Сильні, вільні та спортивні» Від читача 13:38 На Вінниччині відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 18:44 Після десятків років занепаду легендарний «Шоколадний будинок» відреставрували. Ми побували всередині play_circle_filled 18:23 До п'яти років за ґратами засудили бухгалтерку за привласнення бюджетних коштів 18:05 У Вінниці складно врятувати безпритульну тварину? Історія загибелі кота оголила великі проблеми photo_camera 17:19 Нічний дебош у Вінниці: п'яні хулігани розбили вікно та шуміли у під'їзді photo_camera 17:08 Кому належить недобудова на Соборній? І ще про історію її «вічного ремонту» photo_camera 16:19 Минулої доби у двох ДТП травмувалися троє дітей та троє дорослих photo_camera 15:25 На війні загинув легендарний боєць «Азова» 21-річний вінничанин Назарій «Грінка» Гринцевич play_circle_filled photo_camera 14:22 Захисник з Вінниччини Василь Грабійчук отримав нагороду від Головкома ЗСУ photo_camera 14:20 Від шпаклівки до декору: Як «ВінЄвроБуд» вчить дітей креативності та майстерності (новини компаній) 13:21 У восьми криницях Вінниці виявили неякісну воду. Адреси 12:23 З початку травня на навчальних автівках змінилося маркування 11:51 Запустили масштабний волонтерський проєкт «Подільські дрони». Мета — збирати по тисячі FPV щомісяця photo_camera 11:25 Де смачно пообідати у Центрі Вінниці: огляд бізнес-ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:21 Небайдужі вінничани повідомили патрульним про п'яного водія photo_camera 10:23 Без води та світла. Де у Вінниці 7 травня відключатимуть послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up