Парамедик з Німеччини, що евакуював Ромчика після ракетної атаки Вінниці, показав свій реанімобіль

Парамедик з Німеччини, що евакуював Ромчика після ракетної атаки Вінниці, показав свій реанімобіль
  • В Україні Марк Фрідріх з початку війни. І вже допоміг евакуювати більше сотні важкохворих та поранених дітей до закордонних лікувальних закладів.
  • Лікарям дитячої обласної лікарні парамедик показав дитячу мобільну реанімацію. Таку, якою вона має бути, особливо сьогодні.

Навіщо потрібен такий автомобіль? Тому що, як каже сам Марк Фрідріх, діти — це не «маленькі дорослі». І у звичайній машині швидкої допомоги немає для них спеціального обладнання. А тут — педіатричне відділення інтенсивної терапії всередині звичайного Мерседес Спрінтера.

Хоча він незвичайний. Зовні автівка дуже яскрава, з купою наліпок, а як відчинити двері — бачиш не менш яскраву міні-лікарню. Там облаштовано все для інтенсивного догляду дітей від 0 до підліткового віку.

Центральною конструкцією — є ноші, на них жовта платформа, яка дає можливість повноцінно забезпечувати всі життєві показники пацієнта, від народження до підліткового віку.

Відео дня

— На цій платформі встановлені інкубатори останньої модифікації для недоношених діток, які пристосовані на довгі транспортування. Тут можлива фіксація дитини за допомогою спеціальної сітки і додаткової пневмоподушки. Навіть якщо автівка перевернеться дитина буде в безпеці. Інкубатор також має пневмопідвіску, щоб пом’якшувати нерівності наших доріг, (втім, пневмопідвіску має і машина загалом). І все це за п’ять хвилин може трансформуватися в місця для більш старших пацієнтів. Ну і максимальна автоматизація, натискаєш на кнопку, потягнув за ручку і платформа виїхала на зовні.

Що має мобільна реанімація

Машина максимально підведена до європейських стандартів по безпеці пацієнта. І зокрема тут є 8000 літрів кисню, апарати штучної вентиляції для новонароджених та дітей, портативні УЗД, набір для інтубації, якщо є проблема з дихальними шляхами, є ларингоскоп з камерою, зображення з якої передається на екран.

А ще хірургічні набори для забезпечення прохідності дихальних шляхів. Є можливість зробити всі аналізи, принтер щоб роздрукувати результати аналізів, і інтернет, завдяки якому ці аналізи можна передати в шпиталь, який очікує пацієнта, або для консультації. Не кажучи вже про всі можливі витратні матеріали.

Тут є все, що має бути в крутезній дитячій реанімації. А машина продумана настільки досконало, що вся апаратура, яка в основному електроніка, буде працювати в будь-якому випадку, тому що має три способи підзарядження.

І вона гарна…

За словами Марка Фрідріха, для дитини машина швидкої допомоги зазвичай виглядає доволі страшно і незвично, тому вона ще більше стресує.

— Тож ми постаралися зробити так, щоб всередині машина була наче дитяча кімната, до речі, тут можна вмикати різні світлові режими. Крім того вона розмальована малюнками з фонду «Захист. Діти.», їх робили діти для дітей, — розповідає парамедик і додає, що інколи важливішим за лікування є турбота і увага, тож в машині, звичайно, є і іграшки. А щоб малюкам не заважав шум — спеціальні навушники наліпки.

Ще точно рік, аж поки закінчиться війна

Спеціалізація Марка Фрідріха — реанімація новонароджених. А ще він реанімаційний льотний фельдшер, керівник парамедиків німецької пожежної служби та швидкої допомоги, викладач екстреної медицини і зараз вже засновник Ambulance for Kids (Швидка допомога для дітей). Він збирається працювати в Україні мінімум рік, а взагалі то поки не закінчиться війна.

Його перший візит в Україну був саме як працівника швидкої повітряної допомоги. А зараз він приїхав, як керівник вже свого фонду, який співпрацює з німецькою санітарною авіацією і багатьма іншими фондами.

— Я побачив в новинах Маріуполь і пологовий будинок, де постраждали мами з дітками, — розповідає Марк Фрідріх. — І зрозумів, що є потреба в допомозі новонародженим. Тому створив свій фонд, щоб цю допомогу кваліфіковано надавати.

З початку повномасштабного вторгнення в Україні, Марк Фрідріх вже допоміг більше ста діткам і продовжує це робити. До Вінницької дитячої обласної лікарні він приїхав, щоб презентувати дитяче мобільне відділення інтенсивної терапії, тому що, по-перше, ця лікарня спеціалізована, а по-друге, звідси був пацієнт, якого Марк відвозив на лікування до Німеччини.

Мова про маленького Рому, який постраждав від ракетної атаки у Вінниці 14 липня 2022 року. Його з баротравмою направили спочатку до Львова. Потім машиною швидкої допомоги хлопчика доправили до Жешува. З Польщі, вже санавіацією Марк Фрідріх забирав Рому на лікування до Німеччини.

 

Читайте також:

Що робити, коли лікарі змушують оплачувати безкоштовну медичну послугу? І як дізнатися, чи вона справді безплатна

В Україні зробили тільки декілька таких. Вінницькі хірурги провели унікальну операцію

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • 👀👀👀

    Слава Богу за все цій людині.
  • Valentyna Valentyna Mazur

    Щиро дякую за допомогу.

keyboard_arrow_up