«Оце подарунок Василю зробили!». У Рахнівці закрили школу імені Стуса

«Оце подарунок Василю зробили!». У Рахнівці закрили школу імені Стуса
Учні підняли плакат із закликом зберегти школу перед головою Гайсинської громади Анатолієм Гуком, на знімку видно, як дівчина не стримує сліз
  • Діти плакали,коли їм сказали, що школу закривають.
  • Спершу депутати одностайно проголосували за збереження школи, а наступного дня ухвалили протилежне рішення.
  • Чому так раптово змінили думку?

— Приїжджайте на похорон, — сказав у телефонній розмові Дмитро Омелянчук, директор  народного музею Василя Стуса у селі Рахнівка Гайсинського району. —  Школу нашу поховали. Не буде школи — не стане музею.

Детальніше про історію закриттям школи розповіла 20minut.ua її директор Алла Кобзар.

Зберегти не можна закрити

Злий жарт зіграли гайсинські депутати над учнями, батьками, колективом школи.

Відео дня

30 серпня на сесії одностайно ухвалили рішення про збереження у Рахнівці навчального закладу. Директор школи повідомила про це батьків учнів.

Такій новині найперше зраділи діти. Тішилися батьки. Щасливими почувалися вчителі.

Знайомі депутати розповіли їм, що напередодні сесії відбулася комісія, де обговорювали питання Рахнівської школи. Міський голова Анатолій Гук особисто відстоював навчальний заклад. Говорив, що у час війни учні мають навчатися за місцем проживання. Казав, що рада віднайде кошти для утримання школи імені Героя України Василя Стуса.

 Педколектив став готуватися до свята першого дзвоника.

Наступного дня, тобто 31 серпня, ситуація змінилася кардинально.

—Ви знаєте, що вашу школу закрили? — запитали директора по телефону її знайомі з Гайсина.

31 серпня відбулася позачергова сесія. Депутати ухвалили діаметрально протилежне рішення тому, яке прийняли напередодні. За закриття школи у Рахнівці голосували 20 депутатів, семеро — утрималися.

 —Якби це рішення ухвалили 30 числа, ми б попередили батьків, щоб вони обирали для своїх дітей інші навчальні заклади,  — розповідає директор школи Алла Кобзар. — Для чого було обнадіювати усіх нас, а найперше  —учнів?

Батьки з учителями поїхали у Гайсин до міського голови. Зустрітися з керівником громади їм не вдалося. Пояснили, що голова зайнятий.

1 вересня батьки і діти прийшли в школу. Для них вчителі влаштували свято. Хоча воно було зі смутком.

У винесеній у пізаголовк фразі "Зберегти не можна закрити", після першого рішення депутатів, кома мала б стояти після слова "зберегти"Після другого рішення розділовий знак слід ставити після слів "не можна". 

Перед міським головою протестували діти

2 вересня до школи приїхав міський голова Анатолій Гук з представниками міськради. Щоправда, не на зустріч з колективом учителів і батьків.

Гості прибули вшанувати пам'ять Героя України земляка рахнівчан Василя Стуса напередодні чергової річниці з дня його смерті. Життя поета обірвалося 4 вересня 1985 року у пермському таборі для політичних в’язнів, куди його заприторив комуністичний режим.

Нинішні заходи зі вшанування поета-земляка не були схожі на ті, що відбувалися у попередні роки.

Під час виступу голови Гайсинської громади перед ним стояли учні з плакатом: «Поверніть нам нашу школу». На знімку видно сльози на очах учениці, однієї з тих, хто тримав плакат.

Алла Кобзар у розмові з журналістом звернула увагу на те, що діти самі вирішили організуватися. Це була їхня ініціатива. І плакат самі написали.

—Напередодні  до мене підходила одна з учениць і запитувала, чи приїде в село той чоловік, який закрив нашу школу? — каже директор. — Учні готувалися до зустрічі.

Розмова з керівником громади у батьків учнів і вчителів не склалася. Як розповіла одна з педагогів, голова зривався на крик, говорив, що рахнівчани зіпсували йому проведення такого святого заходу у пам'ять про їхнього земляка.

2 вересня директор школи отримала на електронну пошту рішення сесії. Пані Алла каже, що лист надійшов о 14:42. Вона повідомила батьків, що є офіційний документ про закриття школи. Попросила, щоб обирали місце, де будуть надалі навчатися їхні діти.

За її словами, один з пунктів рішення гласить про те, що відділ освіти має забезпечити підвезення дітей до школи.

— Ми розуміємо, що в нашій школі не вистачає тієї кількості дітей, коли передбачається фінансування закладу, —  говорить директор. —  На кінець минулого навчального року було 13 учнів. Нині їх нараховується 18. Мало б бути 25. Сподівалися, що Стус нас захистить, що депутати візьмуть до уваги, що школа носить його ім’я, що в школі діє народний музей його імені, що біля школи створили іменний парк, але депутати вчинили дуже дивним чином: голосували то за, то проти.

Дайте 25 учнів — і буде вам школа

Голова Гайсинської громади Анатолій Гук у розмові з журналістом так і не пояснив, чим викликана така кардинальна зміна ухвалених рішень депутатами по школі у селі Рахнівка — від одностайного «за» збереження закладу, до кардинально протилежного.

Нагадав про вимогу чинного законодавства про фінансування загальноосвітніх шкіл. Гроші дають тоді, коли в школі навчається не менше 25 учнів.

—Дайте 25 учнів — і буде вам школа, — сказав керівник громади.

За його словами, припинили існування також освітні заклади у селах Рахни і Мелешків. На утримання трьох закритих шкіл на рік потрібно було  б витратити з бюджету громади понад 10 мільйонів гривень. Таку цифру навів співрозмовник.

—Нам треба дорогу до Рахнівки зробити, — повідомив голова.

Також запевнив, що питання підвезення учнів до іншого села вирішить відділ освіти міськради. Так само має визначитися з працевлаштуванням вчителів із села Рахнівка.

—А те, що підняли  плакат посеред мого виступу під час заходу, коли вшановували пам'ять видатного земляка, це свідчить про рівень культури тих, хто його організовував, — сказав Анатолій Гук

Не знайшлося того, хто заступився б за Стуса

Депутати Гайсннської міськради дотрималися вимог чинного законодавства. Як кажуть, все зробили по закону. Які можуть бути до них претензії?

Але смуток від прийнятого рішення залишився не тільки в учнів, їхніх батьків, вчителів. У Рахнівці земляки поета здивовані таким рішенням.

—Не знайшлося того, хто заступився б за Василя, — каже ветеран села, ініціатор і багаторічний директор музею Стуса Дмитро Омелянчук. — Мова ж не тільки про школу. Йдеться про людину, чиє ім’я вона носить. Йдеться про вшанування його імені, його пам’яті.

Сумно буде Василеві без дитячого галасу на шкільному подвір’ї.

Нагадаємо, саме тут встановлено на постаменті барельєф поета.

Але рішення прийнято. Ще одну позачергову сесію депутати навряд чи стануть скликати, аби проголосувати за збереження освітянського закладу імені  Героя України. Як сказав Дмитро Омелянчук, поховали школу.

Читайте також:

«1000 портретів Шевченка — на пікап, що везе до Перемоги». Подруги допомагають мінометникам

Школи та укриття: ми перевірили, як у Вінниці виглядають сховища для дітей

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Олександра Сільвоник

    Читач 96,у вас дуже бурхлива уява, або ви навчались саме у такій школі.

    Читач96 reply Олександра Сільвоник

    Чи доходив хто з випускникив цеі 9-річки до ЗНО і які результати? Зайвичай бувають нульові

    Олександра Сільвоник reply Читач96

    Результати прекрасні

    Адмін reply Олександра Сільвоник

    Вигони навіть з ПТУ, куди ще прекрасніше!
  • Читач96

    На биржи праці, як не смішно, та вчителька отримаэ больше грошей.

    Бо працює хто на 0,1, хто на 0,2 ставки
  • Читач96

    Жители проїдуться (безкоштовно!) 10 хв  в автобусі, але матимуть воду в туалеті, температуру в школі+18, а не +8. І по кожному предмету свій учитель
  • Читач96

    Молодці, що закрили. Я собі уявляю.в цій школі якість навчання. Де география, біологія, ОБЖ та природознавство - один учитель. Зимою 6 клас разом з 9 учиться, а весною клумби сапають і дрова колють. Туалет на дворі, в класі сидять в валянках

keyboard_arrow_up