По 2 га землі в кількох регіонах. Мапу з порушниками склали в мінагрополітики, чи є там вінничани?

По 2 га землі в кількох регіонах. Мапу з порушниками склали в мінагрополітики, чи є там вінничани?
Фото: pixabay.com
  • Поки одні оббивають пороги кадастру, щоб отримати у власність землю, інші — безоплатно стають власниками земель у кількох областях України.
  • У Мінагрополітики опублікували мапу, де нанесли всі земельні ділянки, що були приватизовані з порушенням земельного кодексу.
  • Далі, як зазначив міністр Роман Лещенко, справа за правоохоронцями. Яка ситуація в нашій області?

За статтею 121 Земельного кодексу України, кожен громадянин має право безкоштовно отримати до 2 гектарів землі. Визначено шість категорій, на які розповсюджується безоплатна приватизація:

  • для ведення фермерського господарства (пай);
  • для ведення особистого селянського господарства — до 2 га;
  • під садівництво — до 0,12 га;
  • присадибна ділянка під житлове будівництво, розміром від 0,10 до 0,25 га;
  • під дачне будівництво — до 0,10 га;
  • під гараж — не більше 0,01 га.

Передача земель безоплатно у власність громадян проводиться один раз по кожному виду цільового призначення, зазначено у статті 116 Земельного кодексу.

Тим не менш, в Мінагрополітики склали базу даних про українців, які всупереч закону неодноразово скористалися правом безоплатної приватизації землі.

Відео дня

— Усі охочі можуть ознайомитися з усім пакетом інформації про громадян, які могли до п’яти разів скористатися правом безоплатної приватизації: кадастровими номерами та правовстановлюючими документами, — заявив міністр агрополітики Роман Лещенко, про що повідомляє профільне міністерство.

Скріншот з nsdi.gov.ua

За словами Лещенка, далі цю інформацію передадуть правоохоронцям.

— Безумовно, той, хто зловживав своїм правом безоплатної приватизації, нестиме юридичну відповідальність, — каже міністр.

Також він анонсував, що будуть оприлюднені нові факти порушень земельного законодавства.

Отримали землю в різних областях

Вінницька область у ТОП-5 регіонів, де виявили найбільше порушень. Так, тут є дані про 458 земель, які приватизували із порушенням законодавства. Більше тільки у Черкаській (574), Хмельницькій (583) та Київській (637) областях. У системі опублікували документи по кожному з порушників (за версією Мінагрополітики). 

Скріншот з nsdi.gov.ua

Відтак, Андрій Овсієнко отримав по 2 гектари землі в трьох областях — Херсонській, Чернігівській та Вінницькій. Всюди призначення землі — під особисте селянське господарство (далі - ОСГ).

У цих же регіонах приватизував три земельні ділянки Юрій Бутко. У його власності — шість гектарів землі (1, 2, 3) під ОСГ.

Три земельних ділянки під особисте селянське господарство отримав Олег Скрипніков. Чоловік безоплатно приватизував землю в Київській, Вінницькій та Кіровоградській областях.

А от Олександра Балтак отримала майже шість гектарів землі у межах Вінницької області. Її три ділянки (1, 2, 3) були приватизовані під ведення особистого селянського господарства. 

Владиславу Злагоді вдалося також приватизувати три земельних ділянки в межах громад Вінниччині. По два гектари чоловік отримав у Мурованокуриловецькому, Томашпільському, Погребищенського районів. Усі землі були виділені під особисте селянське господарство.

Переглянути дані про інших землевласників можна за цим посиланням.

Яке покарання

За порушення земельного законодавства передбачається цивільно-правова, адміністративна, кримінальна види відповідальності. Рішення по тому, що робити із землею та правопорушником ухвалює суд.

Відтак, якщо коротко, цивільно-правова відповідальність передбачає вилучення землі із приведенням ділянок у придатний до використання стан, включаючи знесення будівель та споруд, що розташована на землі. Це застосовується за рішенням суду, якщо землю визнають самовільно зайнятою.

Основний вид покарання при настанні адміністративної відповідальності — штраф 170-850 грн. Це, знову у випадку, якщо землю визнають самовільно зайнятою.

Якщо ж суд визнає, що відбулося незаконне заволодіння ґрунтовим покривом земель, то це вже 510-1700 грн штрафу.

Кримінальна відповідальність настає у разі, якщо порушення відбулося у особливо великих розмірах, був суттєво пошкоджений грунт і втрата родючості земель, чи якщо злочин створив небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля.

Наприклад, стаття 239-2 Кримінального кодексу (Незаконне заволодіння землями водного фонду в особливо великих розмірах (від 10 кубометрів) передбачає штраф 17 000 - 51 000 грн або обмеження волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

З 1 липня, нагадаємо, відкрили ринок землі. Як продати-купити пай?

 

Читайте також:

У ТОП-10 агрохолдингів — «Рошен», «МХП», «Епіцентр». Що показав аудит вінницької землі

Є час підготуватись. Які перевірки чекають на власників і орендарів вінницької сільгоспземлі

«Шини так горітимуть, що в Києві побачать». Чому АТОвці разом з односельцями перекривали трасу?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up