Є час підготуватись. Які перевірки чекають на власників і орендарів вінницької сільгоспземлі

Є час підготуватись. Які перевірки чекають на власників і орендарів вінницької сільгоспземлі
Дані аудиту землі дають податковій, кадастру і екоінспекції. Відомства перевірять і покарають порушників земельного законодавства / Фото ілюстративне, з фотостоку pixabay.com
  • Вінниця, до приєднання семи приміських сіл та Десни, мала небагато сільгоспземл землі. А тепер є понад вісім тисяч гектарів! 
  • Як цю землю використовують, чи є прихована оренда задля уникнення податків і що з цим робити? Щоб в цьому розібратись мерія замовила аудит. 
  • Розказуємо, які наслідки перевірка матиме для землекористувачів та власників.

Компанія «Вкурсі Агро» провела аудит земель Вінницької міської громади. За їхні послуги, до речі, мерія заплатила 420 тисяч гривень з бюджету.

Що показав аудит

З рішення виконкому читаємо, що за підсумками аудиту була сформована електронна мапа, на якій нанесли 708 полів і дані про 5 тисяч 323 землевласників. Загальна площа сільгоспземлі Вінницької міської громади — 8 тисяч 182 гектари.

— Більшість земельних ділянок площею від 1 до 2 гектарів. Переважає приватна форма власності — 73,3 %, державна форма власності — 19 %. В основному, землею володіють фізичні особи — 7 тисяч 700 гектарів. Серед землевласників є і юридичні особи, але землі у них небагато: лідер має 27 гектарів. Але ця інформація буде змінюватись, через два місяці ми зробимо оновлення звіту, — пояснив директор товариства «Вкурсі Агро» Роман Граб.

Відео дня
Скріншот зі звіту «Вкурсі Агро»

Ще аудит показав, що аж на 932 гектари землі немає даних про власників. А 2,3 тисячі гектарів є землями, по яких є ризики тіньової оренди, необґрунтованого використання, або необхідно проводити інвентаризацію.

— Недонадходження до бюджету – це близько 1,8 мільйона гривень, а для такої територіальної громади це невелика сума. Міський голова висловив побажання оцифрувати також водні ресурси і саме місто, тож будемо працювати далі і розвиватись у цьому напрямку, — розповів представник компанії «Вкурсі Агро» Вадим Цирканюк.

Перевірки податкової та пошук вільної землі

Чиновники пообіцяли застосовувати результати аудиту.

— Будемо проводити інвентаризацію землі та вносити пропозиції по формуванню вільних земельних ділянок, які виставлять на торги. А також надамо дані аудиту нашим колегам з Держгеокадастру і податкової служби, — розказав директор департаменту земельних ресурсів Сергій Кушнірчук.

У рішенні виконкому є вичерпний перелік заходів та строки їхнього виконання:

  • До 1 жовтня 2021 року сформувати перелік державної землі, яка є на території Вінницької міської громади. Треба підготуватись до її реєстрації як комунальної (пункт 24 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України).
  • До 30 липня 2021 року повідомити землекористувачів держземлі, що ділянки переходять в статус комунальної землі. Вони мають надати копії договорів оренди чи сервітуту або право постійного користування.
  • До 1 вересня 2021 року підготувати пропозиції для переукладання діючих договорів оренди та земельного сервітуту з Вінницькою міською радою.
  • До 1 грудня 2021 року обстежити ті сільгоспземлі, на які аудит показав тіньову оренду, необгрунтоване використання (розорювання польових доріг, земель для будівництва житла і доріг тощо), самовільне зайняття, відумерлу спадщину, нерозподілені паї.

Виправлені межі, дані про власників сільгосп ділянок тощо мають внести на Публічну кадастрову мапу. 

Про виявлені порушення перевіряльники мають повідомити податкову, держгеокадастр, екологічну інспекцію. Також ці відомства отримають тимчасовий доступ до електронної мапи земель Вінницької громади. Зокрема для того, щоб податківці встановили факти ухилення від сплати податків й вжили заходи.

Вільні сільгосп ділянки, які в межах Вінницької міської громади, виставлять на торги. Будуть пропонувати оренду та емфітевзис.

А тим, в кого все «по закону», мерія буде пропонувати заходи для розвитку агрорного сектору міської економіки — підвищення виробництва продукції рослинництва, тваринництва, залісення, сіяння, збирання врожаю, зберігання сільськогосподарської продукції тощо.

Міська рада, нагадаємо, створює агрохаб спільно з французьким містом Діжон.

 

Читайте також:

У ТОП-10 агрохолдингів — «Рошен», «МХП», «Епіцентр». Що показав аудит вінницької землі

Хочу продати-купити пай. Що потрібно знати вінничанам

Нова нормативна грошова оцінка землі. Вплив на податки відчуємо у 2023 році

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач34

    И забыли добавить что изучать вопрос о изъятии земли "для общественных нужд" под дерибан и раздачу для застройки)
  • Ols Kat

keyboard_arrow_up