«Шини так горітимуть, що в Києві побачать». Чому АТОвці разом з односельцями перекривали трасу?

«Шини так горітимуть, що в Києві побачать». Чому АТОвці разом з односельцями перекривали трасу?
«За 15 хвилин незручностей водіям не створили, тим більше, що поліція спрямовувала транспорт в об'їзд», — кажуть учасники акції
  • Сьогодні, 29 серпня, у Приборівці перекривали автомобільну трасу Вінниця-Турбів.
  • У такий спосіб привернули увагу до земельного скандалу.
  • Одну й ту саму ділянку надали учасникам АТО з села Приборівка і їхнім побратимами з Вінниці.
  • Хто зіштовхнув «атовців» на земельному полі і чому так сталося?

Приборівська сільська рада вважає, що на законних підставах наділила своїм односельцям ділянки під будівництво. В обласному управлінні Держгеокадастру також стверджують, що діяли у рамках чинного законодавства. Чому ж тоді на одне поле два претенденти?

У цій історії є ще один неприємний аспект. Учасники АТО з Приборівки кинули тінь на побратимів з Вінниці. Підозрюють, що ті підробили документи на отримання землі.

Розгляд ситуації правоохоронними органами затягнувся у часі, тому у Приборівці вирішили привернути увагу до проблеми перекриттям траси.

Відео дня

Це тільки початок

— Ми тільки продемонстрували, що можемо діяти згуртовано, — розповів 20minut.ua колишній боєць батальйону «Айдар» з Приборівки Володимир Огородник. — Нашу нинішню акцію можна назвати символічною. Ходили по переходу не довше 15 хвилин. Незручностей водіям не створили. Тим більше, що вони продовжували їхати  по об’їзній. Патрульна поліція виставила пост на в’їзді в село і спрямовувала автомобілі в об’їзд. Про акцію знали органи влади, в поліції, бо ми всіх попередили про її проведення.

За словами співрозмовника, у село прибула заступниця голови Вінницької РДА, заступник керівника слідчого управління обласної поліції, а також голова Турбівської ОТГ, до цієї громади тепер належить Приборівка.

На акцію зібралося майже 90 мешканців села. Після її проведення вони спілкувалися з приїжджими на сільській площі.

— Люди повірили словам поліцейського з Вінниці, який запевнив, що на скандальну ділянку поля накладуть арешт, — говорить Володимир Огородник. — Він повідомив, що  обласна поліція буде розслідувати справу. Раніше її перекидали з Липовця у Вінницю, з Вінниці у Немирів, тепер знов вона у Вінниці. Хоч про це дізналися.

Ті, хто перекривав трасу, повідомили приїжджим представникам влади і правоохоронцям, що їхня акція попереджувальна. Якщо справедливість не встановлять, «шини палатимуть так, що в Києві буде видно».

— Із заступником слідчого управління обласної поліції Володимиром Десятником  домовилися, що він приїде до нас у село наступної неділі, тобто 4 вересня, на таку само годину і розповість про вжиті заходи стосовно накладення арешту на спірну земельну ділянку, — каже депутат Турбівської селищної ради Сергій Огородник. — Ми неспроста вимагали такої конкретики. Справа в тому, що Турбівська селищна рада від імені депутатів  зверталася у правоохоронні органи щодо розслідування питання приборівської землі. Було це понад місяць тому. На жаль, ніякої реакції. Тому й надалі будемо вимагати конкретної інформації.

Поки триває розслідування, деякі скандальні ділянки уже позначені словами «приватна власність». Це можна побачити на електронних сервісах Держгеокадастру.

Потиснули руки і… не порозумілися

Як так сталося, що на одну й ту само землю виявилося одразу по двоє претендентів.

Ситуацію частково роз’яснив журналісту 20minut.ua адвокат Сергій Корнійчук. Він представляє інтереси тих мешканців Приборівки, які отримали дозвіл сільської ради на оформлення землі під будівництво. Таких 92 людини. Серед них 27 учасників бойових дій.

— 92-ом жителям Приборівки сільська рада надала дозвіл на оформлення земельних ділянок під будівництво, — каже Сергій Корнійчук. — Вони уклали договір на розробку проектної документації, заплатили немалі кошти. У процесі оформлення стало відомо, що частину землі уже надано іншим особам, з іншим цільовим призначенням — для особистого селянського господарства.

Як стверджує адвокат, ті, хто раніше оформив землю, зверталися до сільської ради за дозволом. Їм у цьому відмовили. Незважаючи на це, землю їм таки вдалося оформити.

— Я особисто був присутній на тій сесії, коли хлопці з Вінниці просили, щоб сільська рада погодила їм документи,  — розповідає Володимир Огородник. — Депутати відмовили. Це підтверджено у рішенні сесії. Через деякий час дізнаємося, що частина ділянок уже у приватній власності.

Найбільш детально розповів про земельну епопею депутат колишньої Приборівської сільради, а нині Турбівської селищної ради, Сергій Огородник. Спершу назвав тих, хто оформив землю. Каже, це учасники АТО, представники однієї з організацій УБД з Вінниці, яку очолює Роман Смішний.

За його словами, мова йде про землю загальною площею 56 га. Більшість її знаходиться за межами села, решта частково «заходить» на територію громади, нині там, зокрема, є  стадіон.

— Без погодження з сільською радою  вінницькі «атовці» визначилися з земельними наділами по два гектари для особистого селянського господарства, — розповідає Сергій Огородник. — Незважаючи на те, що земля за межами села, все одно необхідно було погодити її оформлення з керівником громади. Так передбачало на той час законодавство. Але вони не зробили цього. Втім, завершити оформлення документів на землю претендентам не вдалося. Обов’язковою мала бути ще одна процедура  — погодження меж ділянок з територією села. З цим вони звернулися до сесії. Депутати відмовили їм в цьому. На тій підставі, що раніше вони вчинили протизаконно. Тоді вінничани звернулися до суду з позовом до сільради. Програли, бо порушення з їхнього боку було очевидним.

Співрозмовник каже, що його односельці все-таки пішли назустріч вінницьким «атовцям». Зібралися на збори, запросили їх і разом домовилися, що нададуть погодження на половину 56-гектарної ділянки. Іншу половину передадуть учасникам АТО з Приборівки. Вони погодилися. Після цього, як кажуть, вдарили по руках на знак досягнення домовленості. Надалі стало зрозуміло, що домовленість залишилася на рівні потиску рук і тільки. Бо вінничани порушили її.

— Приборівську земельну епопею добре знає колишній голова Держгеокадастру в області пан Козак, — говорить Сергій Огородник. — Він був присутній на більшості переговорів вінничан з мешканцями села. За його підписом половину ділянки, та, що заходить у село, передали у комунальну власність громади. Решта 28 га відійшла учасникам АТО з Вінниці. Тепер стало відомо, що вінничани оформили на себе всі 56 га. Як їм це вдалося, має встановити розслідування. Адже на комунальну землю обов’язково потрібно погодження сільради. Депутати не приймали такого рішення.

Що кажуть у Держгеокадастрі?

Адвокат Сергій Корнійчук отримав відповідь з головного управління Держгеокадастру в області. Під листом значиться прізвище в.о. начальника Валентина Романцова.

Адвокат ознайомив з відповіддю журналіста. Цитуємо окремі фрагменти:

«…Відносно надання земельних ділянок на території колишньої Приборівської сільської ради повідомляємо: надано 28 дозволів на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок учасникам АТО із земель державної власності для ведення особистого селянського господарства.

На момент видачі наказів  на розробку документів із землеустрою інформація про наявність генерального плану села Приборівка в головному управління Держгеокадастру була відсутня.

Оскільки вказані земельні ділянки набули статус комунальної власності, головним управління відмовлено у надання їх у приватну власність».

Коментар «атовців» не отримали

На сьогоднішній акції з перекриття дороги згадували керівника однієї з організацій УБД з Вінниці Романа Смішного. Ветерани війни з Приборівки розповідали про зустріч з паном Романом в офісі їхньої організації у Вінниці. Кажуть, щоразу на словах знаходили порозуміння. На підтвердження згоди  тиснули руки. На ділі все в’явилося інакше. Домовленості залишилися не виконаними УБД з Вінниці, які оформили землю навіть на ті ділянки, які їм не погоджували.

Журналіст телефонував Роману Смішному, щоб почути його думку з приводу ситуації. Абонент не відповів на дзвінок.

Звернулися до нього через вайбер. Попросили прокоментувати ситуацію. Повідомлення доставлено, текст прочитано, але відповіді на нього не надійшло.

 

Читайте також:

«Це мені на руку». Чому Ярослава Мазур з Козятина не їде в США на «Ігри воїнів»?

OperaFest — найграндіозніша оперна подія країни. І ось п’ять категорій людей, які в цьому винні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Світлана Постернак

    Кому перекрили? Таким як і самі.
  • Don Sergii

    Хероям СЛАВА✡✡✡
  • Читач73

    цэ так  епично ,на Приборовцив  положили Прибор. треба  було до нашого МОРГуния  оброщатись торбочку  с даларами  занести .вын усэ  поришае.

    Word Word reply Читач73

    Це бот, воно тут пасеться

    Читач73 reply Word Word

    пасеся ты  свынюко

keyboard_arrow_up