«Одна бабуся крутила дулі під час концерту». Понад 120 тисяч гривень зібрала учениця для ЗСУ

«Одна бабуся крутила дулі під час концерту». Понад 120 тисяч гривень зібрала учениця для ЗСУ
За свою волонтерську діяльність Олександра Близнюк отримала подяку від селищної ради Мурованих Куриловець, її вручила селищий голова Галина Цибульська
  • Учениця з Мурованих Куриловець збирає кошти для захисників співом.
  • Перший виступ відбувся у рідному селищі 24 вересня 2022-го.
  • Буде співати до Перемоги.
  • Що спонукає її допомагати військовим?

Дівчинку звати Олександра Близнюк. Нещодавно вона закінчила дев’ятий клас місцевого ліцею №1. За плечима також навчання у музичній школі по класу фортепіано. Вокалом, як і раніше, продовжує займатися у Будинку творчості. Має початкову музичну освіту.

Журналіст «20 хвилин» дізнався про неї від знайомих. Під час спілкування Олександра приємно здивувала наполегливістю. І не тільки…

Грошей на колонку виграли у Бронюка

24 вересня 2022-го вона виступила з першим концертом на площі у рідних Курилівцях. Відтоді не припиняє співати. Робить це на відкритих майданчиках. Навіть тоді, коли зима. Погода теж не стала на заваді. Каже, хіба нашим військовим тепліше в окопах, ніж нам тут?

Відео дня

На час нашої розмови Олександра розповіла, що зібрала загалом 123 тисячі 260 гривень. Зароблені кошти не складає, а передає волонтерам, тим, яких знає, яким довіряє. Поділилася планами: хоче заробити ще на тепловізор і на автомобіль для наших оборонців. Її підтримують батьки: мама Валентина і тато Віктор.

— У будень чи свято, ми завжди в дорозі, — говорить Олександра. — Їдемо нашим автомобілем. Тато кладе підсилювач, колонки, мікрофони, переноски — і вирушаємо до людей.

— На канікулах також будеш виступати? — запитую співрозмовницю.

— Буду співати до Перемоги! — каже дівчинка.

Тепер у них всі інструменти свої. Не треба ні в кого позичати. Донедавна просили колонку, коли їхали на виступи. Їм не відмовляли, але краще мати своє, аніж користуватися чужим.

Справа вирішилася завдяки конкурсу «Я і Музика». Його організував для юних співаків і музикантів Віктор Бронюк, керівник колективу «ТіК». Олександра стала одним з переможців. Виграла премію у сім тисяч гривень. До цієї суми батьки доклали трохи своїх коштів — і придбали колонку.

Про зустріч з Бронюком дівчинка згадує з особливою вдячністю. Відомий музикант влаштував для переможців і лауреатів конкурсу концерт. Аудиторія була особлива — наші захисники країни, які лікуються в одному зі шпиталів Вінниці. Той виступ дівчинка запам’ятає надовго. Так само, як й інші співаки і музиканти.

Ніколи раніше не тримала в руках такої суми

Запитую, що спонукало її на такі імпровізовані концерти. Однолітки нині на канікулах, відпочивають, подорожують… Олександра теж їде. Тільки у неї інша дорога.

— Все сталося випадково, — говорить дівчинка. — Одного разу я побачила розповідь по телевізору, чи це було в інтернеті, як дівчинка грою в шашки збирала гроші для тих, хто нині на фронті. Вона на вулиці пропонувала зіграти партію. Хто програв, той платив. Гроші передавала на армію. Подумала, що і я можу так само робити.

Батьки підтримали дитину. І перший виступ відбувся у їхньому селищі Муровані Курилівці. Перед тим вони звернулися до селищної ради. Просили дозволу. Крім того, дівчинці видали посвідчення волонтера. Щоразу перед поїздкою в той чи інший населений пункт узгоджують з місцевою владою питання про її виступ, а також місце концерту. Здебільшого просять майданчики, де збираються люди. Такими є ринки, площі. Дізнаються, коли базарні дні, щоб зібралося побільше людей.  

Олександра Близнюк виступала у Вінниці, Могилеві-Подільському, Тульчині, Барі, Шаргороді, деяких інших містах і селищах. Найчастіше, звичайно, у рідних Мурованих Курилівцях. Каже, міста для виступів визначає мама. Вона добре вивчила, де і коли у кого базари.

Ми розмовляли з Олександрою після її виступу у Новій Ушиці, це сусіднє селище на Хмельниччині. Звідти родом її мама.

— У Нову Ушицю з концертом їздили уперше, — розповідає дівчинка. — Зібрали небагато, 3260 гривень. Можливо, тому, що нас там ще не знають, тому мало людей зупинялося послухати як співаю.

Найбільшу суму отримала за свій спів у Могилеві-Подільському. Тамтешні мешканці під час її кількагодинного виступу віддячили у 18 тисяч гривень. Дівчинка каже, ніколи до того не тримала в руках стільки грошей! Щоправда, наступного разу дали 6100 гривень.

А ось вінничани її розчарували. Здавалося б, у великому місті і сума мала б бути велика, але…

На зелень гроші є, а для армії шкода

Пані Олександра розповідає, що її улюбленим виконавцем і композитором є Кузьма Скрябін. До речі, саме з його піснею вона стала одним з переможців конкурсу «Я і Музика», який проводив Віктор Бронюк.

Щоразу співає Скрябіна на своїх імпровізованих концертах. Звучать також твори, що їх виконує ще одна відома співачка — Христина Соловій.   

«Ніщо не спинить нас, найвища цінність Воля» — це слова з пісні Сергія Танчинця, яка звучить також у виконанні нашої землячки. «Вам не вбити мою Правду». Цей твір з репертуару гурту Amelika Ocean Саша також взяла для своїх виступів.

На запитання, як сприймають її імпровізовані виступи, дівчина розповідає про прикрий випадок. Каже, якось стара бабуся тицяла дулі на її адресу під час концерту. Про нього можна було б не згадувати, бо переважна більшість все-таки підтримує старання дівчини. Але ж, як кажуть, слів з пісні не викинеш. Люди різні.

Співрозмовниця дивується, що на придбання зелені для прибирання осель гроші знаходяться, а для тих, хто в окопах, шкода.

Волонтерські старання Олександри Близнюк відзначила селищна рада Мурованих Куриловець.

Вона ж на своїй сторінці у Фейсбуці не тільки звітує про кожну витрачену гривню. Постійно закликає підтримувати наших оборонців, не залишатися байдужими, бо ж кожен має підставити плече у нашу Перемогу.

Підтримати ЗСУ можна грошовим внеском на картку Олександри Близнюк на рахунок у Монобанку — 4441111133388094.


 

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Читайте також:

За перші дві години — понад сто тисяч переглядів. Зняли фільм про рахманів, які жили у печерах на Дністрі

Вінницькому протезному заводу — 90 років! Репортаж про те, чим там зараз займаються

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Валентина Михайловська

    Наші дітки найкращі, здоровя  їм і миру
  • Анатолий Гордий

    пример  для  наших  депутатов    за  такой  молодежью  будушее  нашей  державы

keyboard_arrow_up