Обмін ламп у Вінниці діє, але тільки по заявках з «Дії»

Обмін ламп у Вінниці діє, але тільки по заявках з «Дії»
Для заміни треба буде надати тільки справні лампи. Чому так, незрозуміло, бо за урядовою постановою, старі лампи розжарювання згодом передадуть на утилізацію
  • Обмін ламп розжарювання на діодні стартував у тестовому режимі. Наразі лампочки можна замінити у чотирьох містах, серед яких є і Вінниця.
  • Втім, міняють тільки за попередньою реєстрацією через «Дію». Де, наразі, форма для реєстрації вже закрита.
  • А коли усі охочі зможуть безоплатно замінити лампи на LED?

З середини січня в Україні стартувала програма з обміну звичайних ламп на енергоощадні. Її анонсували ще наприкінці минулого року. 

Мета — зменшити дефіцит електроенергії в об’єднаній українській електромережі. У Мінекономіки зазначили, що перехід на LED-лампи скоротить споживання населенням електроенергії на 7-10% у пікові моменти.

Зараз, програма обміну ламп діє в тестовому режимі, у відділеннях «Укрпошти» Вінниці, Черкасах, Одесі та Львові. Пізніше її розширять на решту регіонів. За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, на першому етапі планують замінити до 500 тисяч ламп.

Відео дня

А загальна кількість — 50 мільйонів таких ламп, які Україна отримає від закордонних партнерів. За словами очільниці Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, така кількість лампочок заощадить 1 ГВт – річний обсяг виробництва АЕС.

«Без реєстрації не міняємо»

Отож, Вінниця є серед міст-учасників тестування обміну ламп. Механізм обміну оприлюднили на сайті «Укрпошти»

Людина приносить пʼять справних ламп розжарювання у відділення «Укрпошти» та обмінює їх на енергоощадні з цоколем Е27 або Е14. Обмін можна провести й за замовленням, і без нього.

Якщо попередньо замовити лампи через застосунок «Дія», вони гарантовано будуть в обраному відділенні «Укрпошти». Якщо прийти без реєстрації, то лампи зможуть обміняти лише за їх наявності.

Але. Подати заявку на участь в бета-тестуванні «Обміну ламп» вже не можна. 

«Форма реєстрації закрита, вже зареєстрували максимальну кількість учасників», — пише телеграм-бот «Дії».

А без реєстрації в «Дії» лампи не міняють. Таке нам розповіли у кількох вінницьких відділеннях «Укрпошти».

— Так, лампи для обміну в нас є. Поки отримали розпорядження, що видавати їх маємо тільки за попередньою реєстрацією через «Дію». Тому без реєстрації лампочки не міняємо, — розповіли журналісту в телефонній розмові працівниці трьох відділень «Укрпошти».

На отримання буде п'ять днів

Які ще нюанси механізму обміну ламп? В «Укрпошті» повідомили, що механізм обміну ламп прописаний в постанові Кабміну №25 від 10 січня 2023 року. 

Перераховуємо найважливіші пункти з документа:

Коли запрацює обмін для всіх?

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що завершення бета-тестування заплановано, орієнтовно, на кінець січня. Потім, у кінці січня - на початку лютого, програму запустять в усіх містах України. А до найменших сіл лампочки мають надійти до кінця лютого. 

Скільки буде ламп загалом? Близько 30 мільйонів світлодіодних ламп профінансує Єврокомісія. П’ять мільйонів діодних ламп передає Франція. Раніше анонсували, що закордонні партнери передадуть Україні близько 50 мільйонів лампочок. Вони дозволять заощадити 1 гігават електроенергії — річний обсяг виробництва однієї української АЕС.

Про конкретні терміни програми поки не йдеться, але, як зазначали в уряді, її планують зробити «достатньо довгою для того, щоб усі громадяни України, які мають бажання замінити лампочки, могли скористатися цією можливістю».

 

Читайте також:

Муніципальна допомога вінничанам: хто зможе отримати 500 гривень

Це Гнівань чи Гайсин? Впізнайте місто Вінницької області за фото

Понад 50 загиблих пасажирів та членів екіпажу, — наслідки авіакатастроф на території Вінницької області

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (120)
  • Катерина Сергіївна

    Немає такого в дії
  • Kseniya Omelnik

    Знущання над нами
  • Kateryna Sosnova

    Держава вважає свій народ печерним?
  • Kateryna Sosnova

    Велика частина населення думаю вже давно перейшли на економніші лампочки!!! Особисто я вже більш ніж 13 років тому замінили їх!!!

keyboard_arrow_up