Чому перекрили шлагбаумом стоянку для людей з інвалідністю на Замковій горі

Чому перекрили шлагбаумом стоянку для людей з інвалідністю на Замковій горі
Шлагбаум поставили майже три роки тому. Причиною стало систематичне паркування «звичайних» авто на місцях для людей з інвалідністю
  • Просто біля вершини Замкової гори створений маленький паркінг для людей з інвалідністю.
  • Тут вони можуть поставити авто і по рівній доріжці доїхати до прапора України. От тільки проїзд до цієї локації перекритий шлагбаумом.
  • Чому його поставили? Хто може підняти? І чи не обмежує це права людей з інвалідністю?

Заїзд на Замкову гору для людей з інвалідністю перекритий шлагбаумом. Про це у своєму TikTok повідомила громадська активістка Таїса Гайда.

«Майже на вершині Замкової гори створений майданчик для паркування людей з інвалідністю. Навіть понижений бордюр є і доріжка до самого прапору. Усе було б гарно, якби не шлагбаум, який перекриває заїзд. А пульт від шлагбаума тільки у мешканців будинків по сусідству», — каже активістка.

За її словами, кожен раз, коли людина з інвалідністю захоче піднятися на гору, то їй, напевно, доведеться шукати «власників шлагбаума». 

Відео дня

«І прізвище таке в них, Комахи. Раніше вони намагалися з нами воювати та довести, що це їхня Замкова гора. Але зрештою, з дозволу міськради, отримали «приватизацію» дороги», — стверджує Таїса Гайда.

Розбиралися, звідки на Замковій горі шлагбаум і хто його може відчинити.

У чому суть

Отже, що ми маємо? На Замковій горі, після того, як тут відкрили флагшток з найбільшим у Вінниці прапором України, заасфальтували два майданчики для паркування.

Один у підніжжі пагорба, загальнодоступний. Другий — невеличкий, прямо перед вершиною гори, де два місця призначені для людей з інвалідністю. Заїзд на цей майданчик перекритий шлагбаумом.

— Ми дізналися, що установку цього шлагбауму погодили в мерії. Там є комісія з безпеки руху, в якій є представники поліції, міськради та, в тому числі представники «Гармонії», які опікуються людьми з інвалідністю, — каже журналісту Таїса Гайда. — Через запит до міськради я дізналася причину: шлагбаум поставили задля забезпечення доступності паркування для людей з інвалідністю під час масових заходів на Замковій горі. Мовляв, ці місця були постійно запарковані «звичайними» автомобілями.

— То в кого пульт від шлагбаума? — запитав журналіст.

— У міськраді розповіли, що нібито до шлагбаума прив’язана камера і доступ забезпечує «Ситуаційний центр». От тільки камери я там не побачила. Натомість я бачила, що мешканці приватних будинків, до яких веде дорога із Замкової гори, відкривають собі цей шлагбаум з власного пульта, — відповіла Гайда.

— Я гадаю, що цим питанням (паркуванням «звичайних» авто на місцях для людей з інвалідністю) має займатися поліція. Бо цим шлагбаумом, фактично, у людей з інвалідністю забрали можливість підійти до прапора України, до оглядового майданчика на Замковій горі. Адже він перекриває проїзд людям на візках, — додала вона.

Люди з інвалідністю вільно відвідують гору

З розповіді активістки ми почули, що установку шлагбаума погодили в міськраді, де в тому числі були представники «Гармонії» — організації, яка опікується і захищає права людей з інвалідністю у Вінниці.

Представниця ГО «Гармонія» Сюзанна Жуковська розповіла, що шлагбаум до парковки на горі поставили майже три роки тому.

— Чому його поставили? У місті велика проблема з тим, що постійно паркуються на місцях для людей з інвалідністю ті, хто не мають на це права. Замкова гора не є винятком, — пояснює Сюзанна Жуковська. — І коли виникло питання про те, як забезпечити повноцінний доступ автомобілів людей з інвалідністю на Замковій горі, то запропонували поставити шлагбаум. Разом з ним повісили табличку із номером телефону, за яким люди дзвонили б і їх пропускали на стоянку.

Вона додає, що з того часу вони неодноразово відвідували Замкову гору з екскурсіями. І жодного разу не стикалися із проблемами доступу для людей з інвалідністю.

— Плюс, той шлагбаум не на всю довжину проїзду. Тобто, там людина на візку може проїхати самостійно, навіть якщо шлагбаум непіднятий. Так було спеціально зроблено для того, щоб людина з інвалідністю, яка без автомобіля, мала можливість піднятися на оглядовий майданчик, — каже представниця «Гармонії» Сюзанна Жуковська.

«Там немає ніякого «приватного проїзду»

Депутат міськради та член комісії з безпеки руху при міськраді Віктор Перлов заперечує припущення, що «шлагбаумом начебто приватизували дорогу».

— Наголошую, що шлагбаум поставили не для того, щоб мешканці сусідніх будинків мали якийсь свій окремий «приватний» заїзд. Шлагбаум поставили, тому що вінничани, які не мають на це права, систематично паркувались на місцях для людей з інвалідністю. Тим самим обмежуючи проїзд людей з інвалідністю до Замкової гори, — підкреслив він.

Комісія з безпеки руху, за його словами, голосувала за те, що шлагбаум має бути підключений до камер «Ситуаційного центру» Вінницької міськради, звідки його й відчинятимуть на потребу автомобілів, де є люди з інвалідністю.

— Паралельно цьому, там мала висіти табличка з номером телефону, по якому водій на авто без знаку «Людина з інвалідністю», але із пасажирами з особливими потребами, могла б отримати проїзд на паркувальний майданчик, — каже Віктор Перлов.

— Якщо на місцях для людей з інвалідністю систематично паркувались «звичайні» машини, то чому на це не реагувала поліція? — запитав журналіст.

— Був інцидент, коли викликали на місце поліцію. Мовляв, автомобілі припарковані на місцях для людей з інвалідністю. І екіпаж «патрульки» на цей виклик не приїхав, — відповів Перлов. — Пояснювали це тим, що зараз воєнний стан і у поліції є більш важливі завдання, аніж слідкування за паркуванням.

— Тоді цим мали б займатися інспектори з паркування. Служби, яка створена при міськраді, — каже журналіст.

— Так, це має сенс. І вони можуть викликати муніципальний евакуатор за порушення правил паркування. Але інспектори з паркування працюють до 17.00. І це, на жаль, добре знають вінницькі водії, які після 17-години паркуються де завгодно, — розповів Перлов.

«Ситуаційний центр» не керує шлагбаумом

З власних джерел ми дізналися, як шлагбаум на Замковій горі працює насправді. «Ситуаційний центр» немає стосунку до цього проїзду. Камери там є, але вони закріплені за оглядом території Замкової гори, і аж ніяк за цим шлагбаумом.

— На в'їзді прикріплений номер телефону, за яким люди телефонують і їм дистанційно, з пульта, відкривають шлагбаум. Це роблять мешканці будинків, що живуть по сусідству з рекреаційною зоною, — сказала людина, яка попросила себе не називати.

А ви як гадаєте, шлагбаум на Замковій горі — забезпечує чи обмежує паркування для людей з інвалідністю? Відповідь на це питання пишіть нам у коментарях!

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Читайте також:

На дороги в приватному секторі готові виділити 5,8 мільйона гривень — адреси вулиць у Вінниці

В Тяжилові ведеться ямковий ремонт доріг: чому це відбувається саме в години пік?

За 19 мільйонів ремонтують перехрестя Зодчих - Пирогова — хто підрядник?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Next

    Вінницька міська рада, це окрема превілейована та корумпована каста. Їм начхати на тих інвалідів, вони вимагають від інвалідів війни стояти в загальній черзі, в тих своїх прозорих офісах, те саме з тим паркуванням, яке має контролюватись, але НЕ контролюється. І багато чого іншого.

keyboard_arrow_up