Збирають добровольців без повісток: у Вінниці вперше пройде ярмарок «Обирай сам»

Збирають добровольців без повісток: у Вінниці вперше пройде ярмарок «Обирай сам»
  • Говорити про вибір під час повномасштабної війни дивно, адже він все одно — війна.
  • Але ти можеш обрати: де будеш воювати, поруч з ким будеш воювати і ким ти будеш на цій війни.
  • Для цього 25 лютого, вперше відбудеться захід, де про себе розкажуть представники військових навчальних закладів, військових частин та підрозділів, ветеранських організацій і волонтери.
  • В цей день Вінниця буде вільною від перевірок і повісток.

У перші місяці війни сотні, тисячі людей ішли на фронт. Мобілізація чи ні, вони знали — потрібно захищати свої сім’ї, свою країну. Пройшов час — і радянська спадщина в головах деяких командирів принесла свої плоди. І тоді нормальні, самодостатні чоловіки сказали — агов,.. що відбувається? А сьогодні ці чоловіки кажуть: «Навіщо мені це все? У мене є фірма, троє дітей, я гроші задоначу, а сам поїду за кордон, бо не хочу безглуздо помирати!».

Рекрутинг — це майбутнє

— Стосовно повісток, варто одразу сказати — вони нікому не подобаються: ні тим, хто їх вручає, ні тим, хто їх отримує, — каже інструктор з Військового рекрутингу ЗСУ Юрій Зелений. — Потрібно від них відійти, як і від мобілізації, до речі. Давайте чесно — закон про мобілізацію — це наша радянська спадщина, яку вже давно варто забути, тому що сучасні українці зовсім інші, їх не можна примушувати.

Відео дня

Рекрутинг, насамперед, це вдосконалення системи мобілізації шляхом переходу від обов’язкової форми до моделі добровільного залучення.

— Країну потрібно захищати, і зробити це зможуть лише люди. Тому, щоб ми перемогли в цій війні, необхідно змінювати філософію управління в підрозділах, у ставленні до людей, у забезпеченні, посилювати армію спеціалістами, наукою, — говорить Юрій Зелений. — Я вірю, що майбутнє за рекрутингом, а кожен окремо для себе має вирішити, як він буде захищати свою країну, де і з ким. Людина має самостійно зробити цей вибір і він має бути максимально корисним для країни, і максимально цікавим для самої людини. Щоб ми перестали мислити у форматі: «Перемога або смерть», а почали: «Я маю перемогти — щоб жити, я маю жити — щоб перемогти».

Задля самостійного рішення

Військовий рекрутинг — це не лише безпосередньо служба, а й навчання. Потрібно  готувати молодих спеціалістів, молодих офіцерів. Адже сьогодні є велика проблема — молодь виїжджає на навчання за кордон, там і залишається. Цілком зрозуміла позиція батьків — війна в країні, дитину прагнеш подалі від неї сховати. Втім не потрібно боятися військових навчальних закладів, тому що курсантів, без їх особистого бажання, ніхто до бойових дій не залучає.

Про навчання і про службу курсантів, вінничани зможуть почути безпосередньо від представників військових навчальних закладів, які приїдуть до Вінниці 25 лютого на «Ярмарок військових вакансій».
Також тут можна буде ознайомитись, промоніторити і можливо ухвалити самостійне рішення щодо вибору: роду військ, військового навчального закладу, військової спеціальності, форми призову, підрозділу, місця служби, вакантної посади. І звісно, все що потрібно знати і мати ветеранам — розкажуть ветеранські організації.

— На заході, який ми організовуємо, будуть присутні представники кожного підрозділу, які розкажуть бажаючим, чим вони займаються і чому людям варто до них іти, чому саме їх варто обирати, — каже Юрій Зелений. — Уявіть, що через свідомий вибір кожного українця з’явиться велика ймовірність вплинути на те, що відбувається на фронті. Тому що в умовах рекрутингу між підрозділами почне вироблятися конкуренція. Вони почнуть боротися за людей — а це репутація, довіра, відсутність корупції. І я думаю, якщо військовий рекрутинг «зайде», то до осені ситуація в ЗСУ дуже сильно зміниться.

Як це буде відбуватися

Провести захід, аналогічний «Ярмарку вакансій» — це була ідея інструкторів Відділення рекрутингу та комплектування Вінницького ОМТЦК та СП. І проходити він має у форматі експозиційно-виставкового майданчика.

— На тематичних зонах, облаштованих інформаційними матеріалами для агітації та роздачі, будуть присутні представники всіх військових частин і підрозділів, представники військових академій і коледжів, представники ветеранських об’єднань і волонтерських організацій, — розповідає Юрій Зелений. — Сам захід буде гуманітарним, там не буде зброї, якщо і будуть якісь експозиції, то виключно із засобами захисту та безпеки: бронежилети, каски, безпілотники…
Відвідувачі зможуть поспілкуватися з кожним учасником заходу, отримати відповіді на питання, які цікавлять, ознайомитися зі структурою установ, повсякденною роботою військових, отримати юридичні консультації.

Щоб урізноманітнити і розширити коло зацікавлених відвідувачів, на заході будуть виступати творчі колективи та автори пісень, зокрема Олександр Клец з його проєктом «Пісні, народжені в АТО». І все це буде проходити на фоні фотовиставки під назвою «Вони обрали самі» — про життєві реалії фронтової лінії.
Врешті, все що тут має відбуватись, можливо надихне вінницьку молодь на вступ до військових вищих навчальних закладів. А всім іншим допоможе сформувати власну думку та особисте рішення щодо майбутньої служби у Збройних силах України.

Це буде безпечно

У день заходу, 25 лютого, у Вінниці не будуть проводити перевірки військовозобов’язаних, не будуть вручати повістки — ані на вулицях, ані в громадських місцях, ані безпосередньо на самому заході.

Мета — знизити тривогу цивільного населення щодо мобілізаційних заходів, та зробити крок до побудови відкритого діалогу з представниками ОМТЦК та СП.

Місце проведення буде відповідати безпековим вимогам, тому захід пройде без перерв через повітряні тривоги. Співробітники Національної поліції будуть забезпечувати громадський порядок.
Де буде захід, вінничани дізнаються у день проведення.

 

Читайте також:

Вінницький другокласник передав на підтримку ЗСУ близько 35 тисяч гривень

«Попереднє авто розбомбили»: козятинчанка збирає кошти на машину для евакуації поранених

Командира 59-ї бригади з Вінниччини Вадима Сухаревського призначили заступником Сирського

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • IT Academy Vinnytsia

  • Александр

    То ви гадалка по фото?
  • Александр

    русняві мухи злетілися коментувати 😅

    Ihor reply Александр

    Это хорошо любить Украину за границей Украины

    Александр reply Ihor

    Це ви про себе чи як? Я в Вінниці живу.

    Ihor reply Александр

    Я вернулся в Украину когда началась война.
    Это судя по твоим фото
  • Юрій Зелений

    Шановні читачі!

    Читаю Ваші коментарі і навіть пишаюсь, ви сміливі. Тому проявіть свою сміливість, встаньте з дивану і прийдіть, цей захід для Вас, відповіді там.

    Так, буде юрист ТЦК, соціальний службовець ТЦК, де Ви отримаєте відповіді на всі свої питання.

    Нічого боятися, ніхто не забере, вручення повісток не буде.

    Направте свою сміливість з користю.

    Ми пропонуємо Вам вибір і можливість, що тут поганого, ми прагнемо змін, так само як і Ви, прагнемо чути один одного, тому що коли ми обʼєднані, ми успішні і непереможні.

    Дякую, що читаєте і коментуєте, кращі💪

keyboard_arrow_up