Нулі на стелах АЗС. Чому бензини та дизель знову в дефіциті?

Нулі на стелах АЗС. Чому бензини та дизель знову в дефіциті?
Урядовці очікують, що дефіцит має зникнути до 6-7 травня. Для цього підняли на 40% торговельну надбавку для АЗС
  • На третій місяць повномасштабної війни вінничани знову зіштовхнулися з дефіцитом пального.
  • Але ж слава Богу та ЗСУ, на території нашої області немає боїв та руйнувань.
  • То в чому ж причина нестачі? Як зараз продають бензини й ДП у нашому місті? Коли зникнуть черги?

До початку повномасштабної війни, 100% імпорту пального йшов з трьох напрямків: Росія, Білорусь та морський шлях. Після 24 лютого усі три джерела закриті.

Найбільш шоковий час Україна пережила завдяки роботі Кременчуцького нафтопереробного заводу.

— На ресурсах цього заводу український ринок протягнув березень і половину квітня 2022 року. Тоді ж ворог знищив понад 20 нафтобаз, розташованих на території нашої держави, — сказав директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн порталу Ліга.Бізнес.

Відео дня

Три причини нестачі пального

Через ракетні обстріли завод в Кременчуці припинив роботу. І це перша причина дефіциту.

Друга причина, яку виділив Куюн, проблеми з логістикою в Європі для доставлення пального в Україну. Трейдери законтрактували великі обсяги палива. Але цистерн та й самих бензовозів мало, щоб задовольнити попит українців.

— Третя — збереження держрегулювання цін. Через дефіцит гуртові ціни стали вищими за роздрібні, а чимало імпортних ресурсів, особливо які везуть автотранспортом, також дуже дорогі, — зазначив директор «А-95».

Що тим часом робить уряд? Кабінет міністрів 29 квітня підвищив торговельну надбавку на дизпаливо та бензини на 40% (близько 2 грн/л). Це викладено у постанові уряду №488 від 29 квітня.

— Завдяки законтрактованим обсягам на території Західної Європи проблема з дефіцитом пального на АЗС буде розв’язана протягом тижня, але ціни дещо зростуть, — зауважила перша віцепрем’єр-міністерка економіки Юлія Свириденко.

Тобто, за очікуванням чиновників, до 6-7 травня дефіцит пального в Україні зникне. І що станом на зараз ми маємо на АЗС?

Ситуація у Вінниці: 10 літрів та черги

У Вінниці купити пальне можна хіба що в першій половині дня. З самого ранку автомобілі вишукуються в черги. Обмеження на 10 літрів у один бак поки не зняли. Подекуди можна розрахуватись готівкою/банківською карткою, а в іншому місці — тільки через додаток/картку автозаправної мережі. 

І, як правило, після обіду, на більшості вінницьких АЗС, вже немає палива. Про це дізнались з телеграм-каналу «Паливо. Наявність у Вінниці» (https://t.me/palyvovinnitsa), де люди діляться інформацією про те, де є, а де нема пального.

Водночас через рішення Кабміну, бензини вроздріб здорожчали на 1,95 грн/л, ДП — на 2 грн/л. Про це свідчать спостереження консалтингової групи «А-95».

Преміальне брендоване пальне на заправках коштує ще більше: уряд дозволив мережам АЗС це робити, за умови, що вони також продають пальне за регульованими державою цінами. Однак за наявності виключно преміальних марок на них розповсюджується норма про дозволене здорожчання тільки на 5% від граничної ціни.

Втім, це точно не останнє зростання вартості бензинів та дизеля.

Наскільки ще зросте ціна

Оскільки держрегулювання вартості пального не скасували, то урядовці мають кожного місяця (1, 11, 21 числа) публікувати нові граничні ціни на бензин і дизпаливо. 

Але на 2 травня Мінекономрозвитку не оприлюднило середню вартість бензину і дизпального, з яких вираховується гранична ціна реалізації пального на автозаправних станціях (АЗС) на початок травня.

За оцінкою експертів з групи «А-95», розрахункові роздрібні ціни на пальне, на першу декаду травня, можуть скласти 31,19 грн/л на бензин і 35,63 грн/л — на дизельне пальне.

З урахуванням граничних торгових націнок максимальна ціна на «звичайний» (прим. — не брендований на мережі АЗС) бензин для його продажу через мережу АЗС не повинна буде перевищувати 37,69 грн/л, на «звичайне» дизпальне – не вище за 42,63 грн/л. 

Тобто, рахуючи від цін станом на 2 травня, варто очікувати здорожчання ще на 1,5-2 грн за літр на бензин/дизпаливо. 

Порада, як «розчистити» черги до АЗС

У соцмережах та експертних колах часто зустрічається така думка, що частково дефіцит підтримується і самими українцями. Чергу під АЗС займають люди, які й так в баку мають чимало пального: стільки, що не можуть залити собі дозволені 10 літрів, а беруть 5-6. Тож, роблячи запаси «на чорний день», такі люди відбирають бензин, який справді потрібен іншим.

Екс-керівник «Київстару», член наглядової ради аналітичної платформи VoxUkraine Петро Чернишов пропонує застосовувати «розумний підхід»: бензоколонки мають заправляти по 30/40 літрів на одну машину, без здачі для покупця. Це, на його думку, усуне черги до заправок.

Петро Чернишов, екс-керівник «Київстару», член наглядової ради VoxUkraine

«Приїжджаєш на заправку, платиш за 40 літрів, заливаєш скільки влізе у твій бак – якщо влізе менше, то це твоя проблема. Здачу, для прикладу, мережа може перераховувати на армію, гуманітарну допомогу тощо, — пише Чернишов на своїй фейсбук-сторінці. — Людей, які готові втрачати гроші на переплаті, буде не багато. Основна маса чекатиме поки бак спорожніє достатньо, щоб туди влити 30 чи 40 літрів і потім їхати на заправку. Я так вважаю!».

Водночас чоловік підкреслив, що для машин з малим баком можна запровадити правило: повний бак + каністра. І окремі обсяги пального можна було б запровадити для мотоциклістів.

 

Читайте також:

«Якби міг — купив би всім по дві машини». Андрій Рибачок збирає гроші на авто для ЗСУ

Навозили й досить! Чому пільгове розмитнення «євроблях» планують скасувати в Україні

«Безплатно перевеземо хоч танки». Вінницька фірма дає причепи та лафети для потреб ЗСУ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (28)
  • Зоя Гусаріна

    Тому що ВІЙНА!!!
  • Таня Дубривная

    У нас все буде добре коли не буде стільки жлобів та бариг.Жити не дають нормально людям. Так це все набридло!Війна показує обличчя кожного.
  • Олександр Мациевський

    бензин е но бариги ждуть повишение на бензин у Виницькой обл я уже 2 месяць неможу купити((((((((
  • Ka Glyshko

    Прикол в тому ,що біля гроша люди нормально не можуть зайти в транспорт 🤔

keyboard_arrow_up