Нетуристичні перші 15 хвилин у Вінниці: фоторепортаж

Нетуристичні перші 15 хвилин у Вінниці: фоторепортаж
  • Таксисти, які нетерпляче чекають на клієнтів, поєднання старих будинків та новобудов, і зупинка на якій зачасту сидять роми, — одне з перших, що бачать люди, які приїжджають у місто потягом. 
  • Показуємо вам, як виглядає знайомство з Вінницею, а саме — перших 15 хвилин у місті.  

По приїзду в нове місто найчастіше перше знайомство з ним відбувається на залізничному вокзалі. Вінниця, до слова, увійшла в ТОП-5 напрямів, куди найчастіше їздять поїздами в 2019-му, тому ми починаємо нашу прогулянку містом із залізничного вокзалу. 

Ми змоделювали маршрут, який триває близько 15-ть хвилин. Із залізничного вокзалу направлятимося у сторону Центру, проспектом Коцюбинського. Цим не туристичним шляхом трапляється багато красивих і не дуже будівель, безліч магазинів та інших непомітних на перший погляд деталей. Але все по-порядку. 

Відео дня

Залізничний вокзал, як ми вже згадували, зачасту це перше враження про місто. Місце довгоочікуваних зустрічей та прощань. Залізнична станція у Вінниці з’явилась ще 1870 році. Тоді вона відносилась до жмеринської дирекції Південно-західної залізниці в Російській імперії. За інформацією, взятою з архіву, перше приміщення вокзалу було дерев’яним і нагадувало церкву із дзвоном, з допомогою якого повідомляли про прибуття і відправлення потягів. Зараз же вінницький вокзал приймає щороку понад мільйон пасажирів, і облаштований вестибюлем, кімнатами відпочинку, камерами схову та іншими необхідностями. 

Вийшовши з потяга, приїжджі прямують не довгим коридором і опиняються або у вестибюлі вокзалу, або на вулиці. 

Ступивши перші кроки у місто, на вулиці вони бачать десятки машин таксі, кіоски з їжею, кілька дерев, поєднання новобудов із старими будинками та зупинки громадського транспорту. 

Поїхати у Центр звідси можна на громадському транспорті, і більшість так і робить, сідаючи на тролейбус чи трамвай, але ми пройдемося пішки. Неподалік зупинки «Залізничний вокзал» місто зустрічає новобудовою у якій невдовзі має відкритися торгово-офісний центр. А поки — поруч із новенькою будівлею стоїть занедбаний старий будинок. 

Йдемо далі однію з головних міських магістралей — проспектом Коцюбинського. Він через центральний міст з’єднується з головною вінницькою вулицею – Соборною. Раніше, до слова, проспект називався Олександрівським. Тут нас одразу ж зустрічають секондхенди, невеличкі магазини, ломбарди, кафе-бар і супермаркети. Практично весь проспект «встелений» вивісками. 

Один із магазинів, до слова, відкритий у миловидному будинку, проте із радянською символікою. Це один із колишніх корпусів агрегатного заводу. Вінницький завод тракторних агрегатів працював з 1880-го року. А вже у 2000-х роках територія заводу почала зменшуватись, а на місці колишніх цехів виростали гіпермаркети, магазини та ринки.

Навпроти нього — шістнадцятиповерхівка, а далі — кількаповерхові та багатоповерхові будинки, які, на вигляд, потребують реконструкції. 

По іншу сторону проспекту проходимо повз красиві, але на вигляд потребуючі ремонту, будівлі. У них розташувалася університетська лікарня та державний центр сертифікації сільськогосподарської продукції. Далі — ще кількаповерхових будинків, де облаштувалися комунальні підприємства та магазини. 

Йдучи навпроти, ми б проходили поруч з довжелезною дев’ятиповерхівкою. Її спроектував радянський архітектор Володимир Спусканюк, ця будівля на той час була першою у місті 9-ти поверхівкою. А перейшовши дорогу, дійшли б до Центрального ринку, і 15 хвилин добігає кінця. 

Читайте також: 

Будинок залізничників стоїть на місці розбомбленого храму

Барак на «Варшаві». Як воно, жити в колишній конюшні?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Natik Natik

    Зробіть туристичний маршрут до мальовничих будинків місцевих чиновників там буде цікавіше і приємніше😊
  • Вадим Павлов

    Дуже прикро, що вінницькі журналісти схожі на гієн. Але одразу до діла.
    Катя Дядюк (Kateryna Diadiuk) про мікрорайони кажете? Так ми писали про них і не один раз. Ще коли ви, акула пера, навіть не працювали на Вежі. Це так, до відома 😄😉 Можна переглянути тут: https://bit.ly/2HIE0tx
    Микола Геркалюк (Mykola Herkaliuk) назва не така сама, і взагалі ідея була записана ще давно.
    Ой вей) Не буду шукати матеріали, які ви писали після нас, бо маю справи і не хочу витрачати на це час. Але ви мене побавили. 😅

    Вадим Павлов reply Вадим Павлов

    Andriy Kachor журналістка, яка писала цей матеріал, нещодавно переїхала з Тернополя до Вінниці) І вона не знає і не буде знати що і хто писав там колись у Вінниці. Якщо ви там на Вежі думаєте, що ми не можемо вигадати тему чи бодай заголовок, то ви помиляєтесь)

    Олеся Яненко reply Вадим Павлов

    Vadim Pavlov не знаю, як на шостому році війни пояснювати чому не можна публікувати рекламу проросійських угруповань. Це закон здорового глузду, окрім усього іншого.

    Andriy Kachor reply Вадим Павлов

    Не хотів у це в'язуватися, але, Vadim Pavlov, перепрошую, назва не така сама?
    Вежа: вересень 2018. "Перші хвилини у Вінниці: як виглядають нетуристичні маршрути міста". Назва відео в матеріалі: "Перші 15 хвилин у Вінниці".
    20 хвилин, листопад 2020: "Нетуристичні перші 15 хвилин у Вінниці".
    Ем... а що тоді "така сама назва"? Це коли б і назва видання збігалася і прізвища журналістів?

    Вадим Павлов reply Вадим Павлов

    Олеся Яненко Згідно Закону ми щось порушили? Тоді Ви особисто можете написати на мене заяву в СБУ.

    А стосовно епітетів, то дякую. Вони дійсно підкреслюють те, що зараз відбувається у цих коментарях)

    Олеся Яненко reply Вадим Павлов

    Vadim Pavlov теми можуть повторюватися, але не настільки специфічні і не в такий короткий період часу. Що часто стається на Вашому ресурсі.

    "Гієн", "акула пера", які епітети! Хоча що очікувати від онлайн медіа, яке публікує рекламу проросійських ОПЗЖ та Партії Шарія.

    Катя Дядюк reply Вадим Павлов

    Частенько трапляються "ідеї, записані давно". Не шукатиму матеріали)  Втім, дякую за відповідь!
  • Микола Геркалюк

    Ой, молодці які! Хоч би назву змінили абощо)

    Иван Комаров reply Микола Геркалюк

    Микола Геркалюк, какие знатные удилы. ))
  • Катя Дядюк

    А зробіть ще серію фоторепортажів про МІКРОрайони Вінниці) Теж можна нетуристично і щоб мешканці корінні про них розповідали.

    Катя Дядюк reply Катя Дядюк

    Daria Gots а що підказувати?) Можу навіть відео скинути) Вже готові

    Дар'я Гоц reply Катя Дядюк

    Kateryna Diadiuk не підказуй)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:11 Воїнів із порушенням зору запрошують на тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up