Неприємний запах та специфічний колір. Чому вода з крана у Вінниці знову викликає питання

Неприємний запах та специфічний колір. Чому вода з крана у Вінниці знову викликає питання
  • Періодично з якістю води у місті виникають проблеми. Містяни останніми днями знову скаржилися, що вода з крана має жовтий відтінок та неприємний запах. У водоканалі пояснили причину. 

Джерело водопостачання на «Водоканал», а отже й в наші квартири — річка Південний Буг. Жителі різних мікрорайонів Вінниці скаржаться на проблеми з водою. У когось з-під крана останніми днями тече вода жовтого кольору, хтось — скаржиться ще й на неприємний запах води. Є й ті вінничани, які не відчувають жодних проблем з постачанням води. 

Ми попросили наших читачів розповісти, чи помітили вони якісь зміни у кольоровості чи запаху води останнім часом. Майже всі відповіді були ствердні. 

Відео дня

Що кажуть у «Водоканалі»?

У «Вінницяоблводоканалі» опублікували на своїй сторінці інформацію щодо підвищення рівня марганцю у Південному Бузі, який розпочався минулого тижня. Саме це, за словами фахівців підприємства, погіршує кольоровості води у кранах вінничан. 

«Шкідливим у питній воді вважається марганець вище показника 0,5 мг/літр. Сьогодні вміст марганцю у питній воді коливається в межах 0,35-0,4 мг/літр в резервуарі чистої води (перед подачею на місто)», — читаємо у дописі.

Як кажуть спеціалісти, ще вчора 28 серпня показник кольоровості був 12 градусів, зазвичай при такому показнику вінничани бачать прозору воду. Вже 29 серпня цей показник піднявся в окремих мікрорайонах і до 20, і до 25 градусів. За таких показників вінничани вже бачать воду з жовтуватим відтінком. 

Скільки це ще триватиме — гарантовано спрогнозувати не можуть. Але наразі вода є безпечною для вінничан.

«Із втішних новин — рівень марганцю в Південному Бузі вже почав знижуватися. Нині, 29 серпня, маємо 0,28 проти 1,4 минулого понеділка, 22 серпня. Якщо падає рівень марганцю в річці, значить, найближчим часом він почне знижуватися і в мережі. Наразі фахівці ведуть активну промивку мережі в окремих мікрорайонах, орієнтуючись на скарги вінничан», — кажуть у «Водоканалі». 

Журналісти «20 хвилин» також уточнити у підприємстві щодо неприємного запаху води, на який теж скаржаться містяни.

— Запах, який можуть відчувати вінничани, теж виникає через підвищення рівня марганцю у воді. Його підвищення може впливати також на прозорість води та інші органолептичні показники (запах, смак, прозорість, каламутність, кольоровість і температура, — авт.), — коментують у пресслужбі підприємства. — Ми робимо все можливе. Воду на станції подаємо з показниками марганцю 0,35-0,4 мг/літр та з кольоровістю 15. А в мережі де-не-де, тобто, коли вода йде вже у крани, фіксується кольоровість до 20-25. 

Як пояснюють у «Водоканалі», так відбувається, бо марганець за своїми властивостями осідає на стінках. В річці його рівень вже падає, а у мережі ще ні. Треба час, щоб він вимився з мереж. 

Вінничанка Наталія, що проживає на Ближньому Замості, розповідає нам, що вона часто відчуває з-під крана неприємний запах води, однак вранці 29 серпня він був особливо поганим. Водночас говорить, що її чоловік, який працює в іншому мікрорайоні міста, такої проблеми на робочому місці не спостерігає. 

Тож, уточнюємо у «Водоканалі» також: чому в одних мікрорайонах Вінниці відчутний цей запах чи колір, а в інших — ні?

— На це впливає багато чинників. У якихось мікрорайонах нові мережі водопостачання, а десь — старіші. На це впливає також швидкість забору води мешканцями, тиск. Навіть такий, здавалося б дріб'язковий фактор, як інтенсивність використання людиною води, теж відіграє роль, — коментують у підприємстві. — Навіть в межах одного мікрорайону може бути різна ситуація. Ми штучно насичуємо воду киснем, це допомагає зняти запах та покращити кольоровість. Але варто зазначити, що зараз у Вінниці і показники кольоровості, і запаху в межах норми. 

Опитування

Чи помітили ви погіршення якості води з-під крана?

У міському управлінні Держпродспоживслужби нам розповідали, що проби води на «Вінницяоблводоканалі» відбирають регулярно. У 2021-му році відхилень не було ані за мікробіологічними, ні за санітарно-хімічними показниками. Це свідчить про те, що така вода відповідає вимогам санітарних правил, отже її можна пити.

 

Читайте також:

Ситуація катастрофічна. Вінничани заборгували за воду 90 мільйонів гривень

Бюстгальтери, прокладки та гуска з пір'ям. Що знаходять у вінницькій каналізації

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (44)
  • Маргарита Николаевна

    Вода смердит то бытовой химией (чистящими средствами дешевыми), то воняет канальей, бывает и тем и этим одновременно и плюс желтоватая, район Киевская
  • Dmitriy Dmitriy

    Чогось вода цвіте у всіх без виключення річках України, але смердить вода з крану лише у Вінниці. А казкарі з водоканалу розповідають що це норма
  • Viktoriya Ostrovska

    Чим товша пика директора водоканалу тим гірша в кранах вінничан вода!🤮
  • Dima Andrianov

    Ви кажете що вода небезпечна, а самі то ви її пьете? Я сам вам відповім наврядчи, бо вмитися неможу тією водою то НАХУЙ ПИЗДІТИ І НАЕБУЄТЕ ЛЮДЕЙ ,ДЕ ТІ КОШТИ І СКІЛЬКИ ІЇ ПІШЛО СУКАМ В КАРМАН , КОЛИ ВИ ОБЕРИТЕСЬ ВЖЕ І ПОВИЗДИХУЄТЕ , ВАМ ТІЛЬКЕ ОДНЕ НАПРАВЛЕННЯ В СЛІД ЗА ЖИРИНОВСЬКИМ ТАК ЯК ВИ НЕ ЧИМ НЕ ВІДРІЗНЯЕТЕСЬ

    Ols Kat reply Dima Andrianov

    Хто каже що вода небезпечна?

keyboard_arrow_up