«Руки геть від мови». У Вінниці провели акцію захисту української в школах

«Руки геть від мови». У Вінниці провели акцію захисту української в школах
Законопроектом пропонується зберегти навчання мовами корінних народів та меншин до 2023 року. Активісти вбачають в цьому, що так хочуть зберегти російськомовні школи в Україні
  • На площі Шевченка 16 липня провели акцію на підтримку української мови. 
  • Вінницька молодь закликала не вносити зміни в освітнє законодавство, через які в Україні може стати більше російськомовних шкіл.
  • Такі мовні протести сьогодні відбулися в багатьох містах України. А в чому суть?

Близько 18.00 біля пам’ятника Тараса Шевченка стали збиратися вінничани, переважно молодь. На нечисленному мітингу говорили, що вони проти внесення змін до закону про мову і впевнені, що освіта в Україні має викладатися першочергово українською.

Представник вінницького осередку ГО «Основа майбутнього» заявив, що законопроект, який вніс нардеп «Слуги народу» Максим Бужанський закріплює та посилює статус російської мови в українських школах.

— Законопроектом встановлюється, що не менше 80% предметів можна буде викладати російською мовою. При цьому встановлений раніше законом «Про освіту» плановий перехід російськомовних шкіл на викладання державною мовою відтерміновується як мінімум до 2023 року, — говорив координатор організації у Вінниці Давид Пшеничний.

Відео дня

Голова вінницького «Нацкорпусу» Ігор Княжанський був більш жорстоким у своїх промовах. Він закликав вінничан припинити спокійно ставитися до російської мови в Україні.

— Російська мова — це «гадский язык». Он він, лежить на столі, — говорив Княжанський, вказуючи на свинячий язик, що був підписаний лозунгом «Не язык, а мова». — Поки ми будемо толерувати російську мову в Україні ця ситуація (з мовними правками - авт.) буде повторюватися з року в рік.

Представник партії «Демократична Сокира» назвав ще одну небезпеку мовного закону від Бужанського — можливість обирати, якою мовою буде навчання.

— Нардеп пропонує залишити право визначати російськомовне викладання в школах на розсуд педагогічним колективам. Перехід на державну мову в школах України не завершиться навіть й після 2023 року, — говорив очільник місцевого осередку партії Василь Христюк.

Наостанок учасники акції заявили, що цей «безглуздий» законопроект потрібно зняти з розгляду та порадили нардепам у Верховній Раді більше не повертатися до мовного питання.

Що хочуть змінити у мові?

Мовні протести відбулися сьогодні в Києві, Харкові, Хмельницькому, Львові, Одесі та інших містах України. А причина у законопроекті 2362, який подав нардеп від «Слуги народу» Максим Бужанський.

Максим Бужанський, нардеп від партії «Слуга Народу»

На трьох сторінках викладені зміни, які покликані відтермінувати перехід на навчання державною мовою в закладах освіти з 2020 на 2023 рік. Ось це Бужанський пропонує внести в закон «Про освіту»:

«Особи, які належать до корінних народів, національних меншин України та розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року мовою відповідного корінного народу чи відповідної національної меншини України, до 1 вересня 2023 року продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цим Законом, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою».

Таке «поступове збільшення» української в закладах освіти нардеп бачить наступним чином:

  • базову середню освіту викладають державною мовою в обсязі не менше 20% річного обсягу навчального часу у 5 класі із щорічним збільшенням такого обсягу (не менше 40% у 9 класі);
  • профільну середню освіту викладають українською в обсязі не менше 60% річного обсягу навчального часу.
  • Перелік предметів, які викладаються українською та мовою нацменшин, визначається програмою освітнього закладу з урахуванням держстандартів, мовного середовища.

І за планом автора законопроекту, якщо Верховна Рада схвалить законопроект, то він почне діяти за 30 днів після публікації у «Віснику України». Проте такий план нині критикують в соцмережах та на мітингах.

За що критикують?

Законопроект мали розглянути сьогодні, 16 липня. Але його розгляд перенесли на 17 липня.

До цього в соцмережах був шквал критики та заклики вийти на протести. Зокрема, нардеп від «Європейської Солідарності» Володимир В’ятрович розповів, що ухвала законопроекту Бужанського — це «шлях до русифікації освіти».

«Перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 буде скасовано. Мало того, в БУДЬ-ЯКИХ школах (включаючи школи з українською мовою навчання) буде дозволено викладати «декілька навчальних предметів» російською мовою», — йшлося в його дописі на фейсбуку.

Виступив проти законопроекту 2362 і мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

«Проєкт дозволяє і після 2023 року викладати 40-60% предметів російською мовою у 5-11 класах з навчанням мовою меншин, — писав Кремінь. — МОН не підтримує законопроєкт 2362, оскільки він суперечить цілям освітньої реформи, а також потребує лише термінових видатків з держбюджету на суму 56 мільйонів гривень.»

За даними, які надавало Міносвіти виданню «Бабель», у 2018-2019 роках в Україні діяли 194 російськомовні середні школи, серед яких 43 приватні.

Найбільше шкіл із російською мовою викладання — в Харківській (66), Запорізькій (35), Одеській (34) і Дніпропетровській областях (31). У Вінницькій області жодної школи, в якій предмети викладають російською мовою.

У Вінниці, нагадаємо, молодь вийшла на підтримку підозрюваних у вбивстві журналіста Шеремета

Опитування

Як гадаєте, чи правильно робити російськомовне викладання (чи іншою мовою) в українських школах?

Читайте також:

Ноутбук, п’ять телефонів, 16 тисяч доларів… Що ще вилучили під час обшуку у Вербецького?

Ви за легалізацію чи проти грального бізнесу? ОПИТУВАННЯ

Старі штрафи та тюрма без амністії. Яким може стати покарання за п’яну їзду?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (34)
  • Vitaly Gervazyuk

    Не думав,що у такому чудовому місті як  Вінниця стільки ва.их олігофренія...
  • Торон Туй

    Молчат гробницы, мумии и кости, —
    Лишь слову жизнь дана:
    Из древней тьмы, на мировом погосте,
    Звучат лишь Письмена.

    И нет у нас иного достоянья!
    Умейте же беречь
    Хоть в меру сил, в дни злобы и страданья,
    Наш дар бессмертный — речь.
  • Ольга Бойко

    Что вы опять взялись за эту мову
    .опять сталкиваетесь людей друг с другом.Кто захочет учится на русском языке он вас не будет слушаться даже.Не запретите же ему вы учиться на этом языке. Конституцию не нарушайте Господа-панове.Говорите, пожалуйста себе на украинском
    Его же никто у вас не отнимает
    Зачем проявлять свой национализм.

    Сергій Книш reply Ольга Бойко

    Ольга Бойко я бачу ви не те що цей закон не читали ви і конституцію не читали.
  • Anatoliy Denisyuk

    Навіщо російські школи, якщо скоро будуть відкриватись польські?

    Торон Туй reply Anatoliy Denisyuk

    Поляки никогда не открывали школ на Украине, сами учились по варшавам. Им нужны были рабы.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up