Старі штрафи та тюрма без амністії. Яким може стати покарання за п’яну їзду?

Старі штрафи та тюрма без амністії. Яким може стати покарання за п’яну їзду?
Адміністративне покарання залишається майже без змін. А от кримінальну відповідальність за п'яне ДТП з потерпілими суттєво посилюють
  • У Верховній Раді 13 липня схвалили в першому читанні законопроект 2695, який посилює відповідальність водіїв у нетверезому стані.
  • Якщо він стане законом, то посилиться кримінальна відповідальність за ДТП, скоєне у нетверезому стані, адмінштрафи залишаться без змін.
  • Однак вінницькі нардепи та активісти критикують цей законопроект за те, що він «надзвичайно розширює права поліції».
  • Розбиралися як можуть змінитися штрафи, покарання та що в цих нормах є суперечливого.

Верховна Рада 13 липня ухвалила в першому читанні законопроект 2695, який передбачає посилення адміністративної та кримінальної відповідальності для п’яних водіїв, збільшення низки штрафів, поява нових прав і обов’язків водіїв й поліції.

Розказуємо, як можуть змінитися штрафи, покарання та відповідальність для водіїв. Та що в цих нормах є суперечливого та як за це проголосували вінницькі нардепи.

Одразу наголошуємо, що зміни, про які далі в тексті, ще не діють. Нові санкції за порушення правил дорожнього руху запрацюють після того, як законопроект стане законом та буде опублікований у «Віснику України».

Відео дня

Переписують «п’яну» статтю

Статтю 130 Адмінкодексу, яка передбачає адміністративне покарання за нетверезе кермування, пропонують переробити.

  • За перше правопорушення — 10 200 гривень штрафу та позбавлення прав на 1 рік для водія та 10 200 гривень штрафу для інших осіб. Законопроектом не конкретизується, хто є такими ці «інші особи». Припускаємо, що йде мова про пасажирів, які були разом з нетверезим водієм у транспорті.
  • За другий випадок протягом року — 20 400 гривень штрафу, позбавлення прав на 3 роки з адмінарештом на 10 діб чи без такого. На інших осіб — штраф 20 400 гривень з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого або адміністративний арешт на 10 діб чи без такого.
  • За третій випадок за рік — 40 800 гривень штрафу, позбавлення прав на 10 років або адмінарешт на 15 діб з позбавленням водійських прав на 10 років. І на інших осіб — 40 800 гривень штрафу, оплатне вилучення транспортного засобу чи без такого, адмінарешт на 15 діб чи без такого.

За нетверезе кермування після ДТП передбачається штраф на 20 400 гривень або адмінарешт на 15 діб з позбавленням водійських прав на три роки та для інших осіб — накладення штрафу 20 400 гривень, адмінарешт на 15 діб чи без такого; оплатне вилучення транспорту чи без такого.

Для судноводіїв покарання за п’яну їзду має лише один «щабель» — штраф 20400 гривень, позбавлення водійських прав на 3 роки з адміністративним арештом на 15 діб чи без такого.

Важливо те, що покарання за статтею 130 може бути накладено протягом року. Нині діє норма, що суд має три місяці, щоб розглянути справу про п’яну їзду. Протягом судового розгляду водій може їздити на своєму транспорті, користуючись виданим тимчасовим дозволом.

Нова кримінальна відповідальність

Крім того, під нетверезих водіїв переписують 286 статтю Кримінального кодексу. Законодавці пропонують встановити нові покарання:

  • За аварію, в якій потерпілому спричинило тілесні ушкодження середньої тяжкості, винуватця можуть ув'язнити на строк до 3 років з позбавленням водійських прав на 3-5 років.
  • Якщо ж в результаті аварії потерпілі отримали тяжкі тілесні ушкодження або загинули, то строк обмеження волі складатиме від 3 до 8 років з позбавленням прав кермування на строк від 5 до 8 років.
  • А якщо через дії нетверезого водія загинули кілька людей, то це каратиметься тюрмою на строк від 5 до 10 років з позбавленням прав на 6-8 років.

Щодо відбування покарання, то п’яну їзду прирівняли за тяжкістю до корупційних злочинів. Так, зокрема, не стане пом'якшувальним фактором в суді те, що водій щиро покаявся у вчиненому, примирився зі стороною потерпілих.

Підсудного у нетверезому кермуванні не можна буде взяти на поруки. Таку людину не звільнять від кримінальної відповідальності, якщо «вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною».

Законопроектом пропонується, що людину, яку вже визнали винуватою у нетверезому кермуванні в суді, не можна звільняти від відбування покарання за іншим вироком суду. Не дозволять звільняти від покарання з випробувальним терміном та навіть після відбуття половини строку, призначеного судом.

А також в Кримінальний кодекс пропонують прописати, що засуджені за п’яну їзду не мають права на пом’якшення невідбутої частини покарання та на повну амністію.

Але після відбування строку судимість можуть скасувати через помилування президента України.

Збільшення штрафів за безпеку

Окрім того, законопроектом передбачається зростання штрафів у сфері безпеки руху.

  • Штраф за відсутність мотошолома чи непристебнутих ременів безпеки — з 51 гривні зростає до 510.
  • Керування транспортом з забрудненим чи неправильно встановленим знаком, або таким авто, яке не зареєстровано в Україні — зі 170  до 510 гривень. За повторне порушення протягом року — замість 225 буде 680 гривень.
  • Штраф за перевищення встановлених обмежень швидкості руху, більш як на 20, 50 кілометрів на годину; проїзд на заборонений сигнал світлофора; ненадання переваги в русі аварійно-рятувальним службам, пішоходам на нерегульованих переходах; порушення вимог дорожніх знаків, правил стоянки, зупинки тощо (ледь не вся стаття 122 Адмінкодексу) — 3400 гривень.

  • За порушення ПДР, що спричинило аварію з пошкодженням транспортних засобів винуватцю загрожуватиме не 340 гривень, а 1190 гривень штрафу.
  • За керування транспортом людиною, яка немає прав керувати цим транспортним засобом штраф складатиме 3400 гривень, а не 510, як це зараз.
  • За керування транспортом людиною, яку раніше позбавили прав керувати цим ТЗ, штраф може зрости до 20 400 гривень з «позбавленням права керування транспортним засобом на строк від трьох до п’яти років та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого».

До того ж, в Адмінкодекс вписують норму, за якою водій може показати на вимогу поліцейського свої електронні водійські права та електронний техпаспорт.

«Необмежені» вимоги поліції

Законопроектом можуть вписати нові обов'язки для водія. На вимогу поліцейського керманич має зупинитись, вимкнути двигун, передати для перевірки посвідчення водія, техпаспорт, поліс автоцивілки та інші документи, що визначені законодавством. При цьому повинен тримати руки в полі зору правоохоронців.

Якщо буде така вимога, то водій має увімкнути аварійну сигналізацію, вийти з транспорту або бути на своєму місці до відповідного розпорядження від поліцейського. 

Поліцейський під час проведення поверхневої перевірки має право відкрити кришку багажника, капот, двері салону, ніші, які можливо оглянути без їх розбирання, причепи. Огляд водія (судноводія) можна буде здійснювати без двох свідків. Для цього поліцейський має здійснювати відеозапис перевірки на місці. Матеріали відео обов'язково долучаються до протоколу.

Таке посилення прав поліцейських розкритикувала громадська активістка Таїса Гайда

«Уявіть собі, ви з родиною їдете безлюдною дорогою. Вас зустрічають люди в якійсь формі, схожій на поліцію. Ви не знаєте чи це справжні поліцейські чи це злочинці, які можуть вас пограбувати на дорозі чи навіть вбити. Або ви чимось насолили конкурентам, є незручним активістом і хтось давно мріє , щоб вам підкинули наркотики, зброю і посадити вас у в'язницю. Тепер, завдяки деяким нардепам, у них є шикарна можливість», — пише Гайда у своєму фейсбуку.

Нардеп від «Голосу», очільниця вінницького партійного штабу Олександра Устінова назвала схвалений у першому читанні законопроект таким, що «надзвичайно розширює права поліції».

При цьому заступник міністра МВС Антон Геращенко висловився, що «законопроект написаний кров’ю загиблих та поранених на дорогах України»

«Тому мені дуже прикро, що окремі політики намагаються зловити хайп на його критиці, не вдаючись у суть запропонованих змін», — написав він у своєму фейсбуку.

Як голосували нардепи-вінничани? 

Законопроект ухвалили в першому читанні 282 голосами. Більшість голосів «за» — від партій «Слуга народу», ОПЗЖ, «Батьківщина» та самовисуванців. Утрималися від голосування «Європейська солідарність». «Проти» голосувала фракція «Голос».

На сайті Верховної Ради є список поіменного голосування, з якого дізналися як віддали свої голоси народні обранці з нашої області. 

Слуга народу 

Юлія Овчинникова — «За»

Ірина Борзова — «За»  

Максим Пашковський — «За»

Анатолій Драбовський — «За»

Батьківщина 

Олег Мейдич — «Відсутній» 

Голос 

Олександра Устінова — «Проти»

Самовисуванці, депутатська група «За майбутнє»  

Лариса Білозір — «За»

Петро Юрчишин — «За»

Геннадій Вацак — «Не голосував» 

Микола Кучер — «За»

Важливо відзначити, що законопроект 2695 був поданий до Верховної Ради ще наприкінці грудня 2019 року.

Півроку він проходив перевірку на комітетах нардепів, проте «каталізатором», який виніс його до сесійної зали стала трагедія: 12 липня на Обухівській трасі під Києвом нетверезий водій на Mercedes виїхав на зустрічну смугу та врізався у Hyundai, у якому їхала родина з п'яти людей.

Подружжя пасажирів у «Хюндаї» та їхня 8-річна дочка померли на місці, 10-річний хлопчик помер у лікарні, а за життя 12-річного хлопчика борються лікарі, про що повідомляли на «Київ Оперативний».

На це відреагував президент Зеленський, який закликав посилити відповідальність за п’яну їзду. І на його розпорядження, 13 липня, скликали позачергове засідання Верховної Ради.

І хоча законопроект ухвалили в першому читанні за основу, але до того як стати законом, він може бути змінений.

 

 

Читайте також:

Діяла півтора дня. В Україні скасували кримінальну відповідальність за п’яну їзду

П’яний водій на Chevrolet Lacetti влаштував погоню з поліцією

П’яна лікарка збила людину та втекла з місця аварії. Хлопець у важкому стані в лікарні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Юра Бондар

    Полиция и так перегибает с своим отношениям к людям !  Дали им права решать на своё усмотрение
  • Natalia Zigori Boloykh

    Це всеодно нічого не помінняє,токи кожний другий с себе буде корчети репортера або адвоката. При зупинці поліцейськими доставити камеру і матукатися до поліцейського, це норма? Ні в одній другій країні таке не дозволено.
  • AK

    Дозволити а потім заборонити. Вся суть політики зеуряду — бурний броунівський рух.
  • сергій

    А закон буде розповсюджуватись на п'яних водіїв інфініті/мерседес/лексус??? Чи як завжди буде діяти вибірково!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up