Не Московська, а Маріупольська. Що вінничанам робити з документами після перейменування вулиць

Не Московська, а Маріупольська. Що вінничанам робити з документами після перейменування вулиць
  • Близько трьох місяців тому у Вінниці розпочався процес деколонізації. Понад десяток вулиць вже зараз перейменували, а з приводу більшості інших — ще триває обговорення. 
  • А що робити вінничанам з документами, якщо їхня вулиця отримала нову назву? Чи не виникне проблем, коли людина захоче продати житло?

Деколонізація — це процес позбавлення від російської імперської спадщини, яка довгими роками нав’язувалась Україні радянською владою. Вінницькі вулиці перейменовують та планують перейменовувати на честь Героїв нашої минувшини чи сьогодення. Вулиця Тімірязєва тепер називається Захисників Неба. А, наприклад, вулиця Суворова стала вулицею Миколи Стаховського.

Прочитати перелік вулиць, які перейменували ви можете ТУТ і ТУТ. Від старту процесу деколонізації Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки опрацювала кілька сотень звернень від вінничан з приводу перейменування тих чи інших вулиць.

Зараз є список зі 183 топонімами (78 назв вінницьких площ, вулиць, провулків та проїздів). Всі назви у цьому списку до 25 серпня обговорюються. 

Відео дня

Після цього відбудеться підсумкове засідання Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки, де будуть прийняті остаточні рекомендації з перейменування вулиць. Перелік вулиць з їхнім тлумаченням можете прочитати ТУТ

Як перейменування вплине на документи вінничан?

То що робити вінничанам з документами, якщо їхня вулиця перейменована? З цього приводу ми поспілкувалися з директоркою департаменту адмінпослуг Іриною Копчук. Детально відповідаємо на всі питання, що цікавлять жителів Вінниці. 

Чи потрібно щось змінювати у документах після перейменування вулиць?

— Місце реєстрації змінювати не потрібно. Відміток про нові адреси ставити не потрібно, — пояснює Ірина Копчук. — Штампи в паспорті про місце реєстрації вже взагалі не обов'язкові. Їх ніхто вам не зобов'язаний ставити. Але, якщо людина звертається в «Прозорий офіс», і хоче, щоб їй поставили штамп з новою назвою, то ми це робимо. Проте в цьому немає жодної необхідності. 

Додамо, Верховна Рада ще у листопаді 2021-го у другому читанні проголосувала за законопроєкт, який передбачає комплексну цифрову реформу реєстрації місця проживання в Україні. Один з його пунктів передбачає скасування штампів у паспортах та знаменитої паперової довідки-додатка до ID-картки. 

— У реєстрі територіальної громади після прийняття рішення міською радою про перейменування вулиць, то наші айті-фахівці почали працювати над автоматичною зміною вулиць у реєстрі, — пояснює директорка департаменту адмінпослуг. — Тобто, якщо ви живете на вулиці, яка зараз перейменована, і коли ви прийдете до нас за довідкою про місце реєстрації. Наприклад, вона вінничанам знадобиться для реєстрації дитини у школі чи дитсадку, то ми вже вам її друкуємо відповідно до вашого паспорта з новою назвою вулиці. Оскільки назва у нас вже змінена автоматично. 

Якщо треба продати житло, то чи можуть виникнути проблеми, пов'язані з перейменування вулиці?

— Якщо людина хоче продати житло, то зміна вулиці це теж не принесе жодних ускладнень. Просто під час оформлення документів на іншого власника, ця інформація буде актуалізована, — каже спеціалістка. — Це робить нотаріус. Під час здійснення угоди купівлі-продажу, нотаріус робить запис у «Прозорий офіс». Ми відповідаємо: «Так, дійсно, вулиця перейменована». І надалі вже нотаріус оформлює право власності з новою назвою. 

Якщо вінничанин/ка хоче внести зміни до документів самостійно, що треба зробити?

Про це ми читаємо на сайті міськради: «У той самий час, з власної ініціативи власник майна, відносно якого відбулись зміни у назві вулиці, відповідно до законодавства має право самостійно звернутись до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно з заявою про внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у зв’язку зі зміною назви чи перейменування вулиці».

Як масова зміна назв вулиць вплинула на вінничан у 2015? І чи звертаються зараз люди з приводу внесення змін у документи?

— У нас не було жодних проблем з жителями нашої громади у 2015-му, і зараз немає. Наразі до нас поки не приходять вінничани, які хочуть змінити реєстрацію у паспорті з власної ініціативи. 

Куди надсилати свої пропозиції про перейменування вулиць? 

Всі пропозиції та зауваження на тему вінницької топоніміки можна надсилати на цю електронну адресу: [email protected]

Окрім цього пропозиції приймаються у письмовій формі департаментом правової політики та якості Вінницької міської ради за адресою: м. Вінниця, вул. Соборна, 59, каб. 710, тел. 59-51-55, 59-51-59, або за допомогою електронної пошти: [email protected] до 25 серпня 2022 року включно.

«У повідомленнях вказуються прізвища, імена, по батькові, місце проживання та ставиться особистий підпис фізичної особи. Юридичні особи подають пропозиції із зазначенням найменування та місцеперебування юридичної особи. Анонімні пропозиції не розглядаються», — йдеться у дописі Вінницького історичного товариства. 

 

Читайте також:

«Я руками, ногами й душею за зміну»: що жителі Московської думають про перейменування вулиці

«Треба, щоб все українське у нас було». Що думають вінничани про перейменування вулиць

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up