«Не хочу нічого спільного з росіянами». Вінничани про перехід на українську мову після 24 лютого

«Не хочу нічого спільного з росіянами». Вінничани про перехід на українську мову після 24 лютого
  • Мова зараз на часі як ніколи. Чимало людей, які раніше розмовляли російською, переходять на українську мову. 
  • Проте багато російськомовних українців досі вважають, що мова не має значення.
  • Ми запитали вінничан про те, чи перейшли вони на українську та як ставляться тепер до російської мови.

Ось декілька відповідей з нашого опитування:

Віталій Мельник:

— Приблизно до своїх 12 років розмовляв виключно російською, як і переважна більшість людей з мого середовища. Але згодом, в тому числі й з патріотичних міркувань, поступово у побуті почав переходити на українську. 

Відео дня

Це було непросто, адже у дев'яностих і нульових саме російська була «модною», натомість українська часто сприймалася мовою, так би мовити, «неуспішних і темних». Як з'ясувалось, чи не половина моїх однокласників саме з цієї причини соромились спілкуватись у школі українською. 

Тривалий час вважав себе двомовним, але після 24 лютого 2022 року повністю відмовився від вжитку російської. Бо люди, які прийшли сюди знищувати мою країну розмовляють російською, а я не хочу мати з ними нічого спільного. Настала пора визначатись.

Катерина Мельник:

— Розмовляла українською завжди, та й коло спілкування теж було переважно українськомовним. Але багато знайомих, які розмовляли російською, перейшли на українську, або стараються це зробити. 

Ставлення до російської змінилося, проте не засуджую людей, які продовжують це робити у побуті. Обслуговування ж та увесь публічний простір має бути виключно українською, як і увесь контент, який ми споживаємо.

Олександр Зєрщиков:

— Я сам з Луганської області родом, до навчання в Харкові більше розмовляв російською, а потім вивчив українську і дуже часто спілкувався українською вже до 24 лютого. 

Після 24 лютого багато учнів стали в більшості випадків спілкуватись українською. У сфері обслуговування чую іноді суржик та намагання говорити українською, але чисто російської ні. І радий, що багато контенту в ютубі та у видавництв стало українською.

Людмила Мороз:

— Українська мова є моєю рідною та в переважній більшості розмовляла нею і до 24 лютого. Тому проблем, щоб щось перелаштувати в собі не було. А російську мову стала чути значно рідше звідусіль. Якщо чую, то ставлюся толерантно, тому що не всім легко перейти на українську. 

Маю досвід роботи в одному проєкті для жінок та дітей ВПО і я бачу як багато хто переїхав зі східних та південних регіонів стараються розмовляти українською мовою, хоча до повномасштабної війни розмовляли російською. 

Суржик — то не страшно. Все піддається розвитку та краса мови поступово шліфується, головне бажання!

Даша Дідик:

— Після 24 лютого чую російську мову значно рідше. Кілька друзів повністю перейшли на українську (і це в них чудово вийшло). У закладах майже завжди звертаються українською та завжди(!) українською відповідають. Проте досі іноді чую російських виконавців на вулицях міста з телефонів, колонок, авто вінничан.

Ознайомитись з іншими відповідями, а також залишити свою, можна під цим дописом на facebook.

Мовна ситуація в Україні

У 2022 році зросла частка громадян, які вживають українську мову в повсякденному житті, порівняно з 2021 роком. Про це йдеться в опитуванні від Фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва.

Якщо у 2021 році цей показник становив 64%, то у 2022-му він зріс до 71%. Водночас рівень вживання російської мови знизився на майже 10%. Така динаміка є наслідком як ефекту символічної відмови, так частково і неможливістю проводити дослідження громадської думки на окупованих та прифронтових територіях Півдня та Сходу.

 

Читайте також:

Як у Вінниці потрібно вшанувати пам'ять загиблих під час війни? Ми запитали містян

Українці на «захисті» 8 березня: результати опитування в Дії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anutka Bulgakova

    В Україні державна мова українська🇺🇦💙💛
  • Дима Инкогнито

    Я боюсь їхати в Львів,там знайомі казали за те якщо скажеш навулеці якесь не таке слово то можуть побити.
  • Дима Инкогнито

    У нас люди з різних областей не розуміють один одного між собою.
  • Устим Якимович Кармелюк

    Є лише дві національності.
    Люди
    Нелюди

keyboard_arrow_up