«Не чіпай приматів, не спілкуйся з хворим, вакцинуйся від вітрянки». Як не захворіти на мавпячу віспу

«Не чіпай приматів, не спілкуйся з хворим, вакцинуйся від вітрянки». Як не захворіти на мавпячу віспу
  • Мавпяча віспа стала надзвичайною ситуацією світового масштабу.
  • В нас її поки що не має, але скоро вже буде.
  • Що робити щоб не захворіти, розповідають лікарі

Лихоманка, збільшені лімфатичні вузли, слабкість, озноб, ломота, специфічна висипка — ось симптоми вірусного захворювання, яке отримало назву мавпяча віспа і вперше було зареєстровано в 1970 році. Вперше рівня пандемії отримало в 2022.

За словами лікаря Анни Крутько, це вірус викликаний вірусом віспи мавп і він близький родич вірусу що викликає звичайну віспу. Перебіг теж схожий. Але набагато рідше він тяжкий або летальний.

Чому ж тоді надзвичайний стан світового рівня? Голова ВООЗ пояснив це рішення через швидкість поширення вірусу. Тому що оголосити надзвичайну ситуацію всесвітня організація охорони здоров’я приймає за п’ятьма критеріями, один із яких саме швидкість. А вірус мавпячої віспи швидко розповсюдився по країнах, де його раніше не бачили. До речі що ризик зараження мавпячою віспою у різних регіонах планети зараз різний. В Європі він високий, у решті частин світу — помірний.

Відео дня

Все вже було

Як розповідає лікар інфекціоніст Євген Щербина, вірус мавпячої віспи — не новий. Вперше його виділили в колонії хворих мавп в 1950-х роках, а вперше описана хвороба в людини — в 1970-х у центральній та західній Африці.

— Симптоми мавпячої віспи дуже схожі до натуральної віспи. Втім як і наслідки — зокрема така доволі неприємна штука як — шрами на шкірі, — говорить лікар. — Ці шрами на все життя залишаються після хвороби (хоча є методи шліфування шкіри після віспи). Проте є і відмінності.

— Після закінчення інкубаційного періоду, який зазвичай становить біля 12 днів, у хворого з’являється лихоманка, а на 2–3 день додаються плямисто-папульозні пустули, що згодом перетворюються на пухирці, а потім лопаються та покриваються кірочками, — розповідає лікар. — Також присутні головний біль та болі в м’язах, ну й головна відмінність від натуральної віспи — збільшення лімфатичних вузлів (піднижньощелепних, шийних, пахових).

За словами інфекціоніста летальність мавпячої віспи може досягати 17 %, проте це відмічалось тільки в бідних країнах Африки, переважно через поганий стан здоров’я населення та низький рівень медицини. Випадки цієї хвороби в розвинених країнах мали дуже низьку летальність.

Як ми можемо захворіти

— Захворіти можна від контакту з хворою людиною або твариною, але різними шляхами, — розповідає лікарка Анна Крутько. — Це може бути повітряно крапельний шлях, через контакт з біологічними рідинами (слюна, слиз, секрет, який виділяється з елементів висипки), через забруднені речі, від матері до дитини. Що примітно — найбільш часто причиною хвороби є незахищений секс в тому числі і анальний.

Чи є ризики поширене хвороби на Україну?

За словами Анни Крутько такий сценарій достатньо ймовірний.

— Адже зараз ми маємо велику кількість громадян, які вимушено знаходяться за кордоном, в тому числі і у країнах з високим рівнем захворюваності, — говорить лікар. — Через це ризик потрапляння вірусу в Україну все ж є.

Що ми можемо зробити, щоб не захворіти?

  • Уникати тісного контакту з людьми, що мають характерну висипку на шкірі
  • Мити руки з милом, та застосовувати антисептик
  • В центральній Азії, Африці слід уникати контакту з тваринами, що є переносчиками: частіше за все — це примати
  • Вакцинація. Так ми маємо вакцину — від звичайної віспи. Але вона захищає нас і від мавпячої віспи.
  • Щеплення показане людям, які мають ризики: особам, які були в контакті з хворим, або ті в кого є ризик отримати ускладнення

Причини зберігати спокій

— Чому ж усе таки не треба очікувати пандемії на кшталт COVID19?, — говорить Євген Щербина. — На це є причини. По — перше, мавпяча віспа — зоонозне захворювання, тобто людина заражається в основному від тварин. Від людини до людини, теж можна заразитись, але для цього треба знаходитись на дистанції менше 2 метрів від хворого більше 3 — х годин, що значно відрізняється від тієї ж натуральної віспи.

Від мавпячої віспи є вакцина

— По суті — це вакцина від натуральної віспи. Мова йде про в першу чергу про «Модифіковану вакцину Анкара» (MVA), яка використовувалась ще в 1970-х роках у Німеччині для боротьби з натуральною віспою, — говорить інфекціоніст. — Вона показала себе як дуже ефективна та безпечна вакцина. Що стосується мавпячої віспи, то за спостереженнями за хворими в Африці було встановлено, що ті люди, які були вакциновані (інколи дуже давно) від натуральної віспи, хворіли на мавпячу віспу в 5 разів рідше. І найважливіше те, що ця вакцина вже розроблена, вивчена і її виготовлення можна дуже швидко налагодити у випадку глобальної загрози.

Окрім вакцин уже є потенційні ліки

— Незважаєючи на на те, що зазвичай при мавпячій віспі достатньо симптоматичного лікування, уже зареєстровані два препарати — тековірімат та бринцидофовір, говорить лікар. — Їх ефективність доведена при натуральній віспі, проте дослідження на тваринах показали ефект і при мавпячій віспі, а висока спорідненість цих двох вірусів тільки підвищують цю ймовірність.

 

Читайте також:

Як позбутись рубців після віспи  — звичайної і мавпячої,  розказує дерматолог

Вінничанка зробила щеплення від правця, бо війна. Які ще вакцини зараз потрібні?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

  • Mykola Gigal

    Не можуть щоб не видумувати щось як не хувід то віспа

keyboard_arrow_up