Найвужчий готель на Соборній. Розповідаємо історію дому Райхера

Найвужчий готель на Соборній. Розповідаємо історію дому Райхера
  • На Соборній, 44 знаходиться триповерхівка, який уже більше ста років.
  • Йдеться про будинок Райхера, гласного міської думи й представника однієї з найзаможніших єврейських родин, які володіли крамницями, житловими та прибутковими будинками в центрі міста.

Як пишуть на facebook-сторінці Visit Vinnytsia, цей будинок звели на замовлення Фроїма-Бер Райхера в 1910 році. На місці двох дерев’яних заїжджих дворів було збудовано триповерховий готель. Проєктантом будівлі був міський зодчий Григорій Артинов.

«Це був найвужчий готель Вінниці, адже ділянка під ним мала всього вісім метрів завширшки. І дві споруди уже знаходилися обабіч новобуду. Утім головний архітектор міста із цим завданням впорався. І на центральній вулиці Вінниці з’явилась ще одна окраса — з асиметричною архітектурою головного фасаду із формами модернізованого неоренесансу та елементами символістичного модерну», — йдеться в дописі.

Відео дня

За словами істориків, цей готель був для невибагливих подорожніх, бо через брак місця з інженерних комунікацій у ньому була лише електрика, а зручності — надворі. 

«Більшовицька влада, яка невдовзі націоналізувала приміщення, поробила тут «комуналки» для пролетаріату, але провести людям водогін і каналізацію спромоглась уже задовго після Другої світової війни. Це сталось лише у 1970-х роках під час реконструкції будівлі», — пише Visit Vinnytsia.

Відтоді ж на першому поверсі знаходиться аптека із лікарськими рослинами, яка подобається гостям Вінниці через свою 5-метрову стелю та за свої старовинні глечики на стелажах, в яких колись розтирали трави і ліки.

Ще на першому поверсі, але вже із боку двору, вхід до ще одного комерційного об'єкта - найдавнішого у місті магазину для дорослих. А підвальне приміщення займає кав'ярня Синій Кактус. Тут регулярно відбуваються андеграундні зустрічі, «джеми» та поетичні читання, виставки-продажі картин художників з усієї країни.

«На верхніх поверхах із відновленням Україною незалежності більшість квартир стали офісними приміщеннями. Початок же нового тисячоліття для цієї сторічної будівлі запам’ятався реставрацією її вишуканого центрального фасаду», — зауважили в дописі.

Розповіді мешканців Соборної, 44, нагадаємо, ми розповідали в матеріалі: Розкішний готель з туалетом на вулиці. Як жили у домі Райхера

 

Читайте також:

Десять пікапів «Мітсубісі» хоче купити Вінниця для ЗСУ. Скільки витратять грошей?

«Таких як він, ніколи більше не буде». Вінниця попрощалася з Назарієм Гринцевичем

У Вінниці встановлять ще одну камеру автофіксації порушень ПДР. Де саме?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up